Obiteljsko zdravlje - 15. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Oprezno s bolovima u donjem dijelu trbuha

Bol u donjem dijelu trbuha treba shvatiti ozbiljno, pogotovo kad se javlja kao prva, neuobičajena epizoda. Obratite pažnju i na ostale simptome te se svakako javite liječniku

bolovi u donjem dijelu trbuha

Akutna bol je normalan, očekivan odgovor organizma na oštećenje tkiva uzrokovano ozljedom, akutnom bolesti ili operativnim zahvatom. Osjet boli je individualan; osim senzorne komponente, na njega utječu genetika, spol, dob, psihološki faktori i osobna vjerovanja.

Procjena bola kod djece i starijih osoba predstavlja poseban dijagnostički izazov. Starije osobe obično imaju niz kroničnih stanja, imunološki odgovor s godinama slabi te su skloniji odgađati odlazak liječniku.

Upala jajnika i jajovoda: uzroci, simptomi i liječenje

Bol u trbuhu kao simptom brojnih stanja

Bol u trbuhu je jedan od simptoma brojnih stanja:

 • bolesti žučnog sustava,
 • upala crvuljka i crijevnih divertikula,
 • ishemija kao posljedica tromba u krvnim žilama koje opskrbljuju crijeva,
 • opstrukcije tankog i debelog crijeva tumorima ili priraslicama nakon ranijih operacija,
 • aneurizme (proširenje) trbušnog dijela aorte radi slabosti stijenke žile i eventualna ruptura,
 • ulkus na želucu i dvanaestercu,
 • karcinomi,
 • infekcije i opstrukcije urinarnog sustava,
 • ginekološki tumori i infekcije u žena,
 • torzije jajnika ili testisa i
 • niz drugih uzroka uz ostale simptome uzrokuju bol u trbuhu.

Infarkt miokarda, upale pluća, bolna stanja kralježnice i lokomotornog sustava mogu imati netipičnu prezentaciju koja uključuje i bol u trbuhu.

Što je važno znati pri uzimanju anamneze

Vrijeme nastanka i tijek bolova (naglo ili postupno), mjesto gdje je bol krenula, da li mijenja karakter (probadajuća, tupa, bol tipa grčeva) i intenzitet (smanjuje se mirovanjem u određenom položaju ili pri hodanju) te informacije poput one o prijašnjoj sličnoj bolnoj epizodi su anamnestički važni podaci koji usmjeravaju daljnju obradu.

Bol obično prate drugi simptomi vezani uz organski sustav.

 • Urinarne infekcije ili opstrukcija kamencima mogu biti praćeni bolnim, čestim mokrenjem uz tragove krvi.
 • Izostanak plinova i stolice upućuje na opstrukciju crijeva.
 • Svježa ili crna krv u stolici prati krvarenja iz donjeg, odnosnog gornjeg probavnog trakta.
 • Mučnina, povraćanje, odbojnost prema hrani može biti dio općeg odgovora na bol, ili simptom bolesti probavnog sustava.
 • Upala crvuljka tipično se prezentira bolovima oko pupka koji se kasnije premještaju u donji desni dio trbuha, pogoršavaju se na pokrete pa pacijent leži nogu privučenih bradi.

Netipični simptomi

Međutim, gotovo polovica pacijenata ima netipične simptome.

Bubrežni kamenci obično uzrokuju bol tek kada se pokrenu prema mokraćnom mjehuru, odnosno zapnu u ureteru. Bol počinje visoko lumbalno, širi se prema preponi, često je praćena mučninom i povraćanjem, ne smiruje se mirovanjem.

Žučni kamen može uzrokovati bol radi infekcije i upale žučne vrećice ili pri prolasku kroz žučovod. Bol tipično počinje ispod desnog rebrenog luka, uz mučninu, povraćanje i nešto kasnije žutilo kože i bjeloočnica. Neliječena opstrukcija može dalje uzrokovati opstrukciju izvodnih kanala gušterače i upalu gušterače.

Ishemija (smanjenje opskrbe krvlju) dijela crijeva radi ugruška u mezenterijalnim krvnim žilama koja opskrbljuju crijeva, uzrokuje snažnu bol koja može biti praćena proljevom, nalazom krvi u stolici i općim lošim stanjem. Iako nije česta, prati je visoka stopa smrtnosti kada se ne dijagnosticira na vrijeme.

Ženski spolni organi dijele s donjim dijelom probavnog sustava istu visceralnu inervaciju, pa je često teško razlučiti uzrok boli.

Upala jajnika: koji su uzroci i kako prepoznati simptome?

Upala jajnika uzrokovana je mikroorganizmima koji se prenose spolnim putem zbog čega je potrebno misliti o prevenciji prije seksualnog...

SAZNAJTE VIŠE

Endometrioza, ruptura ciste na jajniku, infekcije i upale jajovoda, jajnika i zdjelice, torzija jajnika, izvanmaternična trudnoća samo su neki od uzroka akutne boli.

Torzija testisa i uvrtanje krvne žile koja ga opskrbljuje krvlju, upala testisa, akutna bakterijska upala prostate, infekcije mokraćnog mjehura ili bubrega, dodatno proširuju popis uzroka akutne boli u muškaraca.

Svakako tražite savjet liječnika

S obzirom na dugu listu mogućih uzroka, bol u donjem dijelu trbuha treba shvatiti ozbiljno, pogotovo kad se javlja kao prva, neuobičajena epizoda. Detaljna anamneza i dobar klinički pregled usmjerit će dijagnostičku obradu i na vrijeme razlučiti potrebu za hitnom intervencijom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button