Obiteljsko zdravlje - 2. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Tumor može nastati i u srcu

Manje je poznato da ni srce nije pošteđeno zloćudnih bolesti. Tumori na srcu izazivaju simptome i znakove karakteristične za česte srčane bolesti

tumor na srcu tumori srca srcane bolesti simptomi

Tumori srca mogu biti benigni (dobroćudni) i maligni (zloćudni). Dijelimo ih na primarne i na sekundarne tumore. Primarni tumori nastaju u srcu, a sekundarni su metastaze tumora čije je ishodište u nekom drugom organu.

Zatajivanje srca: uzroci, simptomi i liječenje

Vrste i izgled tumora

U većini slučajeva primarni tumori srca su benigni i to u oko 75% slučajeva. Najčešći benigni tumor kojeg nalazimo u srčanim šupljinama je miksom. Oko 95% miksoma je u pretklijetkama – atrijima, a gotovo tri puta češće su u lijevoj nego u desnoj pretklijetki. Osim miksoma, u tumore srca spadaju: fibrom, fibroelastom, lipom, rabdomiom, leomiom, limfom i rabdomiosarkom.

Tumori kao što su miksomi obično imaju peteljku kojom se drže za srčanu stijenku. Pokretljivost tumora ovisi o dužini peteljke; što je duža peteljka, tada je i pokretljivost tumora veća. Tumori srca mogu biti različitog oblika i veličine. Mogu biti okruglog oblika, glatke površine, ponekad dosta pravilnog kuglastog oblika, ali češće su nepravilnog oblika s neravnom površinom. Vrlo često imaju neravnu površinu s malim i krhkim izbočinama koje se mogu otkinuti od tumora i uzrokovati embolije. Veličina tumora je od nekoliko milimetara pa do nekoliko centimetara.

Kakvi mogu biti simptomi i znakovi?

Tumori srca uzrokuju simptome i znakove karakteristične za česte srčane bolesti (npr. srčano zatajivanje, infarkt miokarda, koronarna bolest). Simptomi i znakovi benignih primarnih srčanih tumora ovise o vrsti tumora, mjestu na kojem se nalazi, veličini, pravilnosti građe te mogu biti svrstani u ekstrakardijalne, intramiokardne ili intrakavitarne.

  • Ekstrakardijalni simptomi i znakovi mogu biti konstitucijski (opći) ili mehanički. Opći simptomi su obično vrućica, zimica, malaksalost, bol u zglobovima i gubitak težine. Obično se javljaju kod miksoma i vjerojatno nastaju zbog otpuštanja citokina. Također se mogu javiti i petehije. Ovi i drugi znakovi mogu ukazivati i na bakterijski endokarditis, bolesti vezivnog tkiva i tumore. Mehanički simptomi (npr. zaduha, nelagoda u prsištu) nastaju zbog kompresije (pritiska) srčanih šupljina i koronarnih arterija ili iritacijom perikarda zbog tamponade tijekom rasta tumora ili krvarenja u perikard (srčanu ovojnicu). Tumori perikarda mogu pri preslušavanju dati nalaz perikardnog trenja.
  • Intramiokardni simptomi i znakovi nastaju zbog aritmija, obično blokova provođenja ili paroksizama supraventrikularne ili ventrikularne tahikardije. Uzrok su tumori koji stišću srčani provodni sustav (često rabdomiomi i fibromi).
  • Intrakavitarni simptomi i znakovi nastaju zbog tumora koji ometaju valvularnu funkciju, protok krvi ili oboje (uzrokujući stenozu zaliska, insuficijenciju zaliska ili srčano zatajivanje). Nastaju također zbog tumora (osobito želatinoznih miksoma) koji mogu stvoriti ugrušak ili tumorskih fragmenata koji mogu ući u sistemsku cirkulaciju (mozak, koronarne arterije, bubrezi, slezena, ekstremiteti) ili u pluća. Intrakavitarni simptomi i znakovi mogu ovisiti o položaju tijela, što može utjecati na dinamiku krvotoka.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza se obično postavlja kasno; simptomi i znakovi tumora srca oponašaju mnogo učestalije bolesti. Potvrđuje se ehokardiografijom, a biopsijom se određuje vrsta tumorskog tkiva.

Benigni primarni tumori se liječe njihovim uklanjanjem, odnosno kirurškom ekscizijom koja je praćena redovnim ehokardiografskim pregledima u razdoblju od pet do šest godina. Tumori se odstranjuju ako neka druga bolest (npr. demencija) nije kontraindikacija operaciji.

Svjetski dan srca obilježava se tematikom koja obrađuje srce i zdravlje srca

Svjetski dan srca: Malim koracima napravite puno za svoje srce

Svjetski dan srca održava se 29. rujna, a svake godine obilježava se s različitom tematikom koja uvijek odgovara na...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje malignih primarnih tumora je uglavnom palijativno (npr. radioterapija, kemoterapija, liječenje komplikacija), a prognoza je uglavnom loša.

Liječenje metastatskih tumora srca ovisi o porijeklu tumora, a može uključivati sistemsku kemoterapiju ili ostalo palijativno liječenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button