Obiteljsko zdravlje - 13. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Ne-dijetni oblici posta: apstinencija od kozmetike, ekrana, užitaka…

Sve veći hit u svijetu postaju takozvani ne-dijetni postovi koji nisu povezani s prehranom, već su samo preuzeli sličan koncept i naziv „fasting“. Njihovi pobornici su uvjereni da njima duguju sjajne rezultate vezane uz zdravlje tijela i uma

ne-dijetni oblici posta

Kad je riječ o postu, uglavnom ga poistovjećujemo sa suzdržavanjem od hrane i pića. Pritom se misli na to da neko vrijeme budemo samo „na vodi“ ili se pak balansira između jedenja i nejedenja u određenim vremenskim razmacima (tako se provodi poluprekidani post, poznatiji pod engleskim nazivom intermittent fasting). No, sve veći hit postaju i takozvani ne-dijetni oblici posta koji nisu povezani s prehranom, već su samo preuzeli sličan koncept i naziv fasting, počevši od popularnog skin fastinga.

Novi tehno pomagači za zdraviji i jednostavniji život

Kožni post (skin fasting)

Kožni se post odnosi na pročišćenje i minimiziranje kozmetičke njege kako bi se izbacilo sve što koži ustvari ne treba i(li) je iritira. Skin fasting nastao je kao protuteža trendovima koji promiču njegujuće rituale u više od pet, a nerijetko i više od deset koraka. No, nizanjem raznih preparata često nastaje suprotni učinak – primjerice, zbog popularnog dvostrukog čišćenja lica i neumjerene uporabe kozmetike na bazi kiselina, sve više ljudi ima osjetljivu kožu koju nije lako vratiti u normalu. Stoga mnogi dermatolozi preporučuju da njegu treba pomno odabrati i pojednostaviti kako bi koža rasterećeno mogla obavljati svoje prirodne funkcije samoobnavljanja i samozaštite.

Upravo to propagira trend skin fastinga koji se na prvi pogled doima jednostavnim – izbacite sve prekomjerno, a zadržite samo ono doista potrebno – ali ne postoji univerzalna preporuka kako to učiniti. Neki shvaćaju skin fasting kao privremeni prekid uporabe sve kozmetike koju su dotad koristili (u razdoblju od nekoliko dana do nekoliko tjedana) kako bi koži omogućili da predahne i „resetira“ se. Za druge pak skin fasting podrazumijeva postupno smanjivanje broja kozmetičkih proizvoda u svakodnevnoj njezi dok se ne ustanovi što je optimalno za kožu. No, pomodni skin fasting ne treba provoditi na svoju ruku, osobito u slučaju kožnih bolesti poput ekcema, akni, rozaceje, melazme i drugih stanja koja zahtijevaju posebnu njegu. Osjećate li da kozmetika koju koristite ne odgovara potrebama vaše kože, umjesto eksperimentiranja, mnogo je sigurnije i učinkovitije savjetovati se s dermatologom.

Post od ekrana (screen fasting)

Post, odnosno fasting, postao je hit i u „pročišćavanju“ uma od sveopće izloženosti mobitelima, tabletima, računalima i drugim uređajima koje nazivamo pametnima, no često ih koristimo nerazumno do te mjere da sve više raste broj ovisnika o njima. Osobito su ugrožena djeca i mladi jer prekomjerna uporaba digitalnih medija, a posebice „pametnih“ telefona, ometa razvoj samokontrole te može izazvati poremećaje pažnje, anksioznost, depresiju, poremećaje spavanja, nedostatak kretanja, prekomjernu tjelesnu težinu, kratkovidnost, nepravilno držanje, povišen krvni tlak…

Stoga neki stručnjaci, počevši od američke psihijatrice dr. Victorije Dunckley, zagovaraju screen fasting – post od ekrana. Prema njezinim preporukama, trebalo bi ga provoditi četiri tjedna tako da dijete, koliko god je to moguće, nema pristup mobitelu, računalu, televizoru i drugim uređajima s ekranima. Umjesto toga, djetetu dan treba biti ispunjen s više boravka na otvorenom, tjelesne aktivnosti, kreativnih igara i druženja s obitelji (uključujući to da i ostali članovi obitelji ne „vise“ pred ekranima).

Nakon screen fastinga koji, prema tvrdnjama dr. Dunckley, brzo donosi poboljšanja u dječjem raspoloženju, spavanju i koncentraciji, vrijeme pred ekranima treba pažljivo „dozirati“, i to nakon ispunjavanja odgovornosti poput pisanja zadaće i obavljanja kućnih obaveza (npr. pospremanje sobe, briga o kućnom ljubimcu).

Dopaminski post (dopamine fasting)

Odmak od ekrana provodi se i u sklopu dopaminskog posta (dopamine fasting) što je navodno popularna metoda mentalnog rasterećenja u Silicijskoj dolini, jednom od vodećih svjetskih centara visoke tehnologije. Post je nazvan po dopaminu, neurotransmiteru u mozgu koji u organizmu podržava brojne funkcije, uključujući osjećaj uzbuđenosti, veselja, energičnosti… Ukratko, dopamin je „podizač“ raspoloženja.

Plavi ekran

„Predoziranje“ plavim svjetlom – nova epidemija zbog digitalnog načina života

Plava svjetlost, poznata i kao HEV (high-energy visible light – visokoenergetska vidljiva svjetlost) u prirodi je dio sunčanog spektra....

SAZNAJTE VIŠE

Prema načelima dopaminskog posta, razina dopamina ne smije biti previsoka jer to znači da smo preplavljeni s previše podražaja. Stoga se preporučuje povremeno 24-satno isključivanje od svih mogućih stimulansa – od uređaja (telefon, televizor, računalo, radio, itd.) do seksualnih odnosa. Razgovor i čitanje treba svesti na najmanju moguću mjeru, no zato se može ići u šetnju, meditirati, odmarati, razmišljati, pisati dnevnik…  Može se obavljati i uobičajena higijena, ali ne smije se ništa ni jesti ni piti, osim vode.

Pobornici dopaminskog posta tvrde da s njime postaju usmjereniji i produktivniji, ali ima i podosta nezadovoljnika koji kažu da ih je obuzelo samo kruljenje u želucu, a ne prosvjetljenje. No, čini se da čak i u kontroverznom dopamine fastingu postoji zrnce istine – da se trebamo kloniti digitalnog i svakog drugog predoziranja te barem povremeno usporiti i ubaciti u nižu brzinu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button