Logopedija - 11. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Nataša Šunić Vargec, prof. logoped, Terapija glasa i govora Logoped

Utječu li i kako ekrani na razvoj vještina čitanja i pisanja?

Pred današnjim roditeljima je izazov s kojim se prijašnje generacije nisu susretale – odgoj djece digitalnog doba. Mališani rastu okruženi ekranima svih dimenzija, pa je zabrinutost oko njihova razvoja posve razumljiva

djecji razvoj mobiteli tableti digitalna tehnologija logopedija teskoce govora i pisanja

Mnogi roditelji su zabrinuti ako njihovo dijete provodi „dosta“ vremena pred ekranima, što kompjutora, tableta, laptopa, televizora ili ostalih uređaja s kojima su djeca okupirana tijekom dana, a sve s ciljem igranja igrica ili gledanja raznih video sadržaja. Koliko vremena bismo smjeli dozvoliti djetetu da provodi ispred ekrana, a koliko je previše?

Mladi u virtualnom svijetu: Rizici odrastanja u džungli ekrana

Istina je da u današnje digitalno doba svako dijete ima doticaj s modernom tehnologijom u vidu tableta, kompjutora, smartphonea… Sredstva moderne tehnologije zamišljena su tako da olakšaju protok i brzinu informacija te omoguće bržu i jednostavniju komunikaciju. No kada se takav način komunikacije prenese na sve segmente života, posebno najmlađih, onda možemo govoriti o zloupotrebi modernih sredstava tehnologije.

Djeca vole crtiće, video igrice, animirane glazbene spotove, reklame i to nije ništa novo. No sadržaji koji su djeci dostupni, kronološka dob djeteta koja je itekako važna, kao i trajanje ovakve vrste zabave su stvari o kojima odrasli, odnosno roditelji, moraju voditi računa jer su moguća dva scenarija vezana uz dječji razvoj – pozitivan i negativan.

Pozitivan utjecaj digitalnih sadržaja

Danas ima mnoštvo edukativnih videa, aplikacija, pa čak i igrica putem kojih dijete zaista može učiti brojati, naučiti imenovati boje, u kojima uči prostorne i vremenske odnose, imenovanja, zahvaljujući kojima može proširiti svoj vokabular tako da bogatije verbalizira, da bude kreativnije, maštovitije, odnosno da svoj potencijal uključi u sve segmente određene igrice ili vježbe u aplikaciji. U tom kontekstu se apsolutno podržava upotreba ekrana, tj. tehnologije u razvojnom slijedu predvještina čitanja i pisanja. No važno je znati da mi odrasli moramo biti uvijek uz dijete dok koristi aplikacije i igra igrice koje su primjerene njegovoj kronološkoj i mentalnoj dobi.

U razvoj aplikacija takvog „edukativnog“ karaktera uključeni su ljudi iz područja psihologije, logopedije, rehabilitacije, pedagogije i obrazovanja, tako da su elementi u aplikaciji edukativni, a i zabavni jer se mora privući pažnja djeteta.

Takve edukativne aplikacije mogu pomoći djetetu da vježba svoju kreativnost, da upotrijebi maštu, da radi na svojim potencijalima te da istražuje i upoznaje sebe kroz svoja djelovanja, jer su i pažnja i koncentracija na određeni zadatak važan segment edukacije.

Ono što su meni djeca znala odgovoriti kad bih ih pitala zašto im se sviđa određena aplikacija ili igrica koja nudi rad na vještinama čitanja i pisanja, jest da im nije nikada dosadno, da brže uče u odnosu na „obično“ učenje koje uključuje prst, papir i olovku, te da je sve nekako šareno i da im se sviđa što prstom „pikaju“ po ekranu. Sve u svemu, rezultat takvog učenja predvještina čitanja i pisanja, što uključuje rad na glasovnoj i slogovnoj analizi i sintezi, je djeci puno zanimljiviji.

Sad zamislite da imate sliku na ekranu i da svakim dodirom dijete uči što je slovo, odnos, količinu, boju, opis… a sve je na jednoj slici koja se otvara „samo“ dodirom.

Druga strana „medalje“

No, nemojmo nikako zaboraviti da postoji i negativna strana utjecaja ekrana. To je svakako pretjerana upotreba i nekontrolirani pristup uređajima koji djetetu omogućavaju pristup neprimjerenim sadržajima za njegovu kronološku i mentalnu dob. To može rezultirati neprimjerenim i agresivnim ponašanjem djeteta, kao i stagnacijom razvojnih funkcija, ali to su već ekstremi.

tehnološke zamke, razvoj govora i jezika, djeca

Ovo su najčešće tehnološke zamke u razvoju govora i jezika kod djece

Izloženost sadržajima s televizije na stranom jeziku od najranije dobi te ostalim „ekranima“ tijekom djetinjstva ima višestruke posljedice

SAZNAJTE VIŠE

Svakako je važno da mi odrasli budemo u blizini kada je dijete u doticaju s uređajima na kojima su aplikacije i igrice koje smo mi instalirali i to nakon što smo ih prethodno provjerili.

Iznimno je važno djetetu naglasiti da niti jedan tablet, smartphone ili bilo koji uređaj ne može zamijeniti ruku u funkciji pisanja, prst ruke u funkciji praćenja retka pri čitanju, kao ni papir, olovku ili knjigu.

Svakako bi bilo dobro porazgovarati s djetetom da je u redu koristiti tehnologiju, ne samo u edukativne svrhe, već i kao igru i zabavu, no pritom ipak imati na umu granicu u vidu primjerenih sadržaja za dob i vrijeme koje se provede pred ekranima jer – i ona lopta u kutu čeka da se netko poigra s njom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button