Obiteljsko zdravlje - 15. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Mogu li brusnice doista pomoći u prevenciji infekcija mokraćnog sustava ili je to samo mit?

Možda ste čuli da brusnice pomažu u sprečavanju infekcija mokraćnog sustava. No, jesu li ove bobice doista toliko ljekovite koliko su trpke i ukusne?

brusnica u prevenciji mokraćnih infekcija

Istraživanja o brusnicama i njihovoj ulozi u prevenciji infekcija mokraćnog sustava nisu potpuno jasna. Neka su istraživanja otkrila da ispijanje soka od brusnice ili uzimanje dodataka prehrani od brusnice može spriječiti infekcije mokraćnih putova, osobito kod žena s povećanim rizikom.

Ali čini se da brusnice ipak ne odgovaraju svima, niti liječe postojeću infekciju mokraćnih putova.

Ljetovanje bez urinarnih infekcija je moguće – evo kako

Američki koledž opstetričara i ginekologa (American College of Obstetrics and Gynecology) ističe da nezaslađeni sok od brusnice i dodaci prehrani od brusnice mogu smanjiti vjerojatnost infekcija mokraćnog sustava, no još nije jasno u kojoj mjeri/dozi ih trebate uzimati te koliko dugo.

Koje je moguće djelovanje brusnica

Znanstvenici su ranije smatrali da brusnice štite od infekcija mokraćnog sustava tako što čine mokraću kiselijom, što pak stvara nepovoljne uvjete za razvoj bakterija poput Escherichije coli (E. coli) koje su obično glavni krivci za nastanak infekcija mokraćnih putova.

No danas istraživači imaju drugačiju teoriju: da brusnice zapravo otežavaju bakterijama (uzročnicima infekcije) da se zalijepe za stijenke urinarnog trakta.

Moguće je, naime, da hranjive tvari u brusnicama mijenjaju bakterije tako da se ne mogu uspješno zalijepiti za stijenke. Ili se može dogoditi da brusnice potiču stvaranje skliskog sloja na stijenkama urinarnog trakta što i opet E. coli otežava dobro držanje.

Mjere opreza

Iako su brusnice svakako zdrave, neće svima odgovarati, a postoje i upozorenja koja treba uzeti u obzir.

  • Treba misliti o tome da brusnice zbog svoje kiselosti mogu nekim ljudima teško „pasti na želudac“.
  • Sok od brusnice bogat je solima zvanim oksalati, što može povećati izglede za nastanak bubrežnih kamenaca, osobito ako ste već skloni ovoj vrsti kamenca.
  • Ako uzimate lijek za razrjeđivanje krvi, varfarin, trebali biste izbjegavati proizvode od brusnice jer brusnice mogu stupiti u interakciju s varfarinom te izazvati krvarenje.

Ako volite sok od brusnice, a ne smeta vašem želucu, niti utječe na neko drugo stanje ili lijekove, u njemu svakako možete nesmetano uživati. Ako se pak odlučite uzimati dodatke prehrani, najbolje je najprije razgovarati s vašim liječnikom.

Ostale zdravstvene blagodati brusnica

Osim povoljnog djelovanja na urinarni trakt, brusnice imaju više blagotvornih utjecaja na zdravlje.

  • Smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila jer pomažu u regulaciji krvnog tlaka, smanjenju indeksa tjelesne težine i poboljšanju razine lipoproteina visoke gustoće (HDL, takozvanog „dobrog“ kolesterola).
Uroinfekcija, escherichia coli, upala mokraćnih putova

Otkrijte upalu mokraćnih putova pravovremeno!

Upale mokraćnih puteva su najčešće infekcije (uz infekcije dišnih puteva) i najčešći razlog propisivanja antibiotika. Većina upala mokraćnih puteva...

SAZNAJTE VIŠE
  • Mogu utjecati na usporavanje napredovanja karcinoma – pregled iz 2016. godine kojim su obuhvaćene 34 pretkliničke studije, otkrio je da brusnice ili spojevi u brusnicama imaju nekoliko korisnih učinaka na stanice raka u epruvetama te su izazivale smrt stanica raka, usporavale njihov rast i smirivale upalu. Pregled je također sugerirao da brusnice mogu utjecati na nekoliko drugih mehanizama koji potiču rast i širenje raka.
  • Poboljšanje oralnog zdravlja – brusnice mogu pomoći u borbi protiv niza bakterija u usnoj šupljini koje dovode do karijesa, a također mogu biti korisne u prevenciji bolesti desni.

Korišteni izvori:

Web MD

Medical News Today

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button