Obiteljsko zdravlje - 21. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Kako ublažiti mamurluk i posljedice prejedanja

Svi volimo blagdansku atmosferu, druženje u obiteljskom i prijateljskom okruženju uz obilje jela i pića, pa ponekad pretjeramo u konzumaciji hrane i pića tijekom blagdanskih objeda

mamurluk-lijek za mamurluk

Zbog prevelike količine hrane, šećera i alkohola unesenih tijekom blagdanskih slavlja, javljaju se različite poteškoće vezane uz zdravlje. Najčešće je riječ o probavnim smetnjama poput nadutosti, bolova u trbuhu, žgaravici, mučnini, povraćanju, opstipaciji, glavobolji… Što učiniti?

Njegova je sezona tijekom blagdana: gastritis

„Prva pomoć“ za mamurluk

Za ublažavanje neugodnih simptoma mamurluka neki posežu za tradicionalnim „lijekovima“ koje preporučuje pučka medicina – tekućina od kiselih krastavaca, Coca-Cola, pijenje veće količine vode, jaka kava, tuširanje i slično. No najčešće se traži brzo i učinkovito rješenje u tableti.

Poznati stari preparat – Alka Seltzer šumeće tablete – svojim sastavom ublažava nekoliko simptoma: acetilsalicilna kiselina ublažava glavobolju, soda bikarbona smanjuje učinak alkohola na sluznicu gastrointestinalnog trakta (neutralizira višak kiseline u želucu), a limunska kiselina doprinosi čišćenju toksina iz tijela. Uz oprez kod korištenja, zbog čega treba obratiti pažnju na kontraindikacije i interakcije, preparat je vrlo učinkovit no, nažalost, teško je dostupan u našim ljekarnama.

Oporavak od mamurluka

Za oporavak od mamurluka savjetujemo:

  • odmor, dati tijelu dovoljno vremena za oporavak,
  • polako piti vodu tijekom cijeloga dana,
  • izbjegavati masnu i tešku hranu, a uzimati voće i povrće te prirodne sokove (npr. rajčica,  naranča…),
  • kavu i crni čaj je bolje izbjegavati jer imaju diuretsko djelovanje koje može pojačati dehidraciju,
  • nakon povlačenja mučnine preporučuje se istegnuti mišiće i odraditi nekoliko jednostavnih vježbi.

Posljednjih godina na tržištu su dostupni i adsorbensi, pripravci koji se primjenjuju oralnim putem, a imaju svojstvo „upijanja“ štetnih tvari u probavnom sustavu. Tako pomažu kod detoksikacije tj.  odstranjuju nepoželjne tvari iz probavnog sustava, pa tako i alkohol. Uglavnom su to organski silikati, takozvani selektivni enterosorbenti, posebno formulirani pripravci bez popratnih nuspojava ili nepovoljnog učinka, primjerice, Enterosgel – za brzi način odstranjenja alkohola iz organizma, popijte dvije do tri žlice Enterosgela otopljenog u čaši vode. 

Tretman detoksikacije nakon blagdana

Za povratak  tijela u njegovu prirodnu rutinu i harmoniju, nakon blagdana možemo pokušati s tretmanom detoksikacije, odnosno čišćenjem organizma procesom uklanjanja štetnih tvari iz organizma, prije svega iz jetre i bubrega.

Savjeti za detoksikaciju:

  • u prehranu treba čim više uključiti voće i povrće,
  • uzimati lagane obroke,
  • konzumirati fermentirane mliječne proizvode (probiotike),
  • piti dovoljnu količinu tekućine (do 2 litre ) – voda, prirodni sokovi, čaj, juhe…
  • tijekom detoksikacije organizma poželjno je baviti se i tjelesnom aktivnošću kako bi se metabolizam ubrzao i brže eliminirao štetne tvari. 
blagdanska jela na zdrav način

Naša tradicionalna blagdanska jela na zdraviji način

Htjeli ili ne, jelovnik nam se u prosincu mijenja te je ovo izazovan period za sve koji se žele...

SAZNAJTE VIŠE

Mjere opreza

Kratkotrajne detoksikacijske dijete ili post (npr. uzimati samo vodu ili sokove ili sirovu hranu…) mogu očistiti organizam, no tome treba pristupiti oprezno. 

Detoksikacija se ne preporučuje onima koji imaju bolesti kod kojih bi mogla biti opasna promjena kemijske ravnoteže u organizmu, kao što je to slučaj kod šećerne bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button