Obiteljsko zdravlje - 9. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Indeks tjelesne mase nije jedina mjera zdrave težine

Želimo li smršavjeti ili samo kontrolirati tjelesnu težinu, često ćemo koristiti ITM, odnosno BMI kao orijentir. Međutim, indeks tjelesne mase je samo dio priče

Indeks tjelesne mase nije jedina mjera zdrave tezine

Indeks tjelesne mase (ITM), poznat i kao BMI (kratica engleskog izraza body mass index), standardna je metoda procjene ima li osoba normalnu tjelesnu težinu. Pokazatelj je stanja uhranjenosti, a izračunava se prema formuli ITM=kg/m² tako da se tjelesna težina u kilogramima podijeli s visinom u kvadratnim metrima.

Pet čestih mitova o pretilosti

Ponovimo: kako se računa ITM

Primjerice, za osobu tešku 82 kg i visoku 1,7 m, ITM = 82 / (1,7 x 1,7) = 82 / 2,89 = 28,3. Prema tom rezultatu, osoba je preuhranjena. To ne znači da je debela, ali ima višak kilograma i trebala bi regulirati svoju tjelesnu težinu. Naime, ITM je klasificiran u nekoliko stupnjeva:

  • rezultat manji od 18,5 znači pothranjenost,
  • od 18,5 do 24,9 smatra se normalnom tjelesnom težinom,
  • od 25 do 29 je prekomjerna tjelesna težina,
  • a rezultat od 30 naviše znači pretilost.

Mišićna masa i masno tkivo

Premda se ITM preporučuje kao jednostavan način da ustanovimo imamo li (ne)poželjan broj kilograma, treba imati na umu da je to okvirna procjena. ITM ne pokazuje udio masnog tkiva u odnosu na mišićnu masu – a upravo to smatra se ključnom odrednicom jesmo li u dobroj formi.

Primjerice, ITM može biti veći kod ljudi krupne građe, atletičara i bodybuildera, ali to ne znači da su oni debeli, nego da imaju povećanu mišićnu masu. S druge strane, osobe kojima se s godinama smanjila mišićna masa, mogu biti pretile i s manjim ITM rezultatom.

Slično je i s vaganjem – stokilaš može biti krupan sportaš s puno mišića, a malo tjelesne masnoće. A mršava osoba koja se nezdravo hrani i ne vježba, može imati metabolički pretilu normalnu težinu, što znači da unatoč „normalnom“ broju kilograma u tijelu ima previše masti, a premalo mišićne mase.

Što se još mjeri?

Postoji i alternativa indeksu tjelesne mase, takozvani RFM, odnosno indeks relativne masne mase (kratica od engleskog izraza relative fat mass) koji je navodno bolji pokazatelj sastava tijela jer procjenjuje udio masnoće. Izračunava se na temelju visine i opsega struka, a uzima u obzir i spol.

  • Za žene se izračunava prema jednadžbi 76 – (20 x visina/opseg struka),
  • a za muškarce 64 – (20 x visina/opseg struka).

No, riječ je o relativno novoj metodi koja nije široko prihvaćena, a slično kao kod indeksa tjelesne mase, to je okvirna računica.

Postoji još niz okvirnih procjena, poput izračunavanja WHR (waist to hip ratio) omjera struka i bokova ili još jednostavnijeg mjerenja opsega struka – ako je kod žena 80 cm ili veći, a kod muškaraca 94 cm ili veći, to se smatra debljinom.

Za procjenu udjela masti u tijelu često se koristi kaliper, instrument nalik na hvataljku, kojim se mjeri debljina kožnog nabora te se dobiveni rezultati očitavaju prema posebnoj formuli, odnosno tablici. Premda svatko može koristiti kaliper, ipak se preporučuje da to prepustite stručnjacima jer treba znati pravilno “uhvatiti“ kožni nabor da bi se dobili vjerodostojni rezultati.

Za dublji uvid u sastav tijela preporučuje se bioelektrična impedancijska analiza (BIA) pomoću uređaja koji se popularno nazivaju dijagnostičkim vagama. Ova tehnologija temelji se na metodi bioelektričnog otpora. Putem elektroda koje se dodiruju dlanovima i(li) stopalima, propušta se kroz tijelo vrlo slaba električna struja koju čovjek ne osjeća. Budući da različita tkiva imaju različitu električnu provodljivost, uređaj „prepoznaje“ njihov udio u tijelu, pa među ostalim može izmjeriti postotak mišićnog i masnog tkiva, vode te čak i koštanog tkiva.

debljina_pretilost

Pojmovi koje trebamo poznavati: prekomjerna tjelesna masa, pretilost i BMI

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od 1975. godine pretilost u svijetu se gotovo utrostručila. Više od 1,9 milijardi odraslih...

SAZNAJTE VIŠE

Savjetujte se sa stručnjacima

Takozvane dijagnostičke vage dostupne su i za kućnu uporabu, ali ne mogu biti zamjena za savjetovanje s liječnicima, nutricionistima i kineziolozima. I druge spomenute metode treba prihvatiti samo kao orijentir koji treba biti tek dio opsežnije stručne analize.

Najpouzdanija provjera u kakvoj ste formi i kakav vam je organizam „iznutra“ su medicinske pretrage, počevši od toga da redovito kontrolirate tlak, šećer i masnoće u krvi. Stručna analiza također će uzeti u obzir vaše životne navike, dob, način prehrane, tjelesnu aktivnost, eventualne tegobe i uzimanje lijekova… Upravo se takvim širokim uvidom lakše dolazi do rješenja za normalnu tjelesnu težinu i bolje ukupno zdravlje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button