Obiteljsko zdravlje - 12. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Hladne noge i ruke – čak i ljeti

Dok je svima oko vas vruće, vi prije spavanja stavljate pletene čarape jer su vam noge hladne. Ova se pojava nipošto ne smije zanemariti. U slučaju hladnih nogu i ruku svakako se javite vašem liječniku

hladne noge

Uvijek ste u potrazi za najdebljim čarapama, pa čak i ljeti? Najdraži dar su vam pletene čarape iz Like? Noge su vam stalno hladne, čak i ljeti te morate spavati s čarapama na nogama. Naravno da vas to smeta, a ponekad i vašu okolinu. Što bi mogao biti uzrok? Ili je više njih?

Postoji nekoliko uzroka tomu, a dva su najčešća:

  • oštećenje krvnih žila
  • oštećenje živaca na nogama.

Do oštećenja krvnih žila i živaca dolazi zbog nezdravog načina života: nezdrava prehrana, pušenje, visok tlak te šećerna bolest.

Klima uređaj je dragocjen, ali samo ako se pravilno koristi

Ateroskleroza

Kad spomenete u društvu da su vam uvijek hladne noge, svi vam kažu da imate lošu cirkulaciju i uglavnom su u pravu. Osobe koje imaju povišene vrijednosti kolesterola i triglicerida u krvi, sklone su nastajanju aterosklerotskih plakova (nakupine masnoća s drugim česticama) u unutrašnjosti krvnih žila, čime dolazi do njihovog suženja te, samim time, manje opskrbe krvlju okrajina.

Tegobe se posebno pojačavaju u dva slučaja: kod sjedenja, kada dolazi i do promjena u boji kože prema ljubičastoj i plavoj i pojačanja boli te kod hodanja. Tada se također javlja bol u nogama, a prolazi nakon odmora. Kod takvih simptoma potrebno je javiti se obiteljskom liječniku koji će se odlučiti za dodatne pretrage.

Promjene na većim krvnim žilama (arterijama) će se vidjeti na color doppleru donjih ekstremiteta. Ako je došlo do suženja arterija, ne samo na nogama, već moguće i u zdjelici, vaskularni kirurg će odlučiti je li potrebna operacija te koja vrsta zahvata (postavljanje stenta ili odstranjivanje i nadomještanje sužene arterije). Ako je došlo do promjene na malim krvnim žilama, operativno liječenje neće biti od koristi, kao ni liječenje lijekovima.

Burgerova bolest

Najgori oblik suženja malih krvnih žila nalazi se kod Burgerove bolesti koja se u najvećem postotku javlja kod pušača i gdje je ishod vrlo često amputacija dijelova noge.

Stoga, ako želite sačuvati cirkulaciju u svojim nogama, počnite o tome razmišljati u vrlo ranoj dobi provođenjem zdravog načina života (nepušenje, zdrava prehrana te tjelesna aktivnost). Uzimanje acetilsalicilne kiseline može usporiti napredak bolesti. Na tržištu postoji i nekoliko lijekova za koje proizvođači garantiraju da djeluju na cirkulaciju u nogama. No prije nego što ih počnete koristiti, razgovarajte s liječnikom. Ti lijekovi nisu na listi HZZO te ih morate sami plaćati.

Oštećenje živaca – polineuropatija

Oštećenje živaca (polineuropatija) je vrlo česta komplikacija loše regulirane šećerne bolesti. Oštećeni živci ne mogu na odgovarajući način osjetiti vanjsku temperaturu te šalju „lažne signale“.

Osobe koje pate od polineuropatije, pored osjećaja hladnoće, imaju i osjećaj trnaca u nogama te grčeva i povremenih stalnih bolova u nogama. Kod polineuropatije se može pokušati s uporabom određenih lijekova, ali nemojte očekivati revolucionarne rezultate.

Dakle, prevencija je najvažnija! Dobra regulacija šećerne bolesti je od najveće važnosti. Hladne noge i nisu takav problem, ali kod loše regulirane šećerne bolesti možete završiti na dijalizi, oslijepiti ili dobiti moždani ili srčani udar.

U oba slučaja – kod bolesti arterija i kod bolesti živaca – može doći i do pojave kroničnih rana na potkoljenicama i stopalima koje se vrlo teško i dugo liječe, a ponekad je potrebna i amputacija. 

Ostali uzroci

Pored ovih bolesti, uzroci hladnih nogu mogu biti i:

  • slabokrvnost (anemija)
  • oslabljeni rad štitnjače
  • mršavost – to, međutim, ne bi trebao biti razlog da se prekomjerno udebljate da biste imali tople noge.

Postoji i bolest Raynaudov sindrom. To je stanje kod kojeg se sužuju male krvne žile ruku i nogu kao nenormalan odgovor tijela na hladnoću, pri čemu dolazi do naizmjenične pojave plavih ili bijelih okrajina (najčešće ruku).

periferna arterijska bolest dijabetes šećerna bolest pusaci

Periferna arterijska bolest – uzroci, simptomi i liječenje

U starijoj životnoj dobi, kao i kod pušača te osoba oboljelih od šećerne bolesti nerijetko se javlja bolest perifernih...

SAZNAJTE VIŠE

Na kraju, postoje ljudi koji su zdravi i kod kojih se ne nađu nikakva oboljenja, ali ipak imaju hladne noge. Neki znanstvenici misle da je u tom slučaju riječ o nasljednom stanju.

Zbog svega navedenog potrebno je javiti se svom liječniku koji će na osnovu vaših tegoba, pregleda te određenih pretraga probati doći do uzroka hladnih nogu. Kao što smo već napisali, nakon toga baš i nema mogućnosti neke intervencije, osim kod slabokrvnosti i smanjenog rada štitnjače.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button