Obiteljsko zdravlje - 3. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Ekološko naličje pandemije: kako se pravilno odlažu zaštitne maske

Zbog pandemije u svijetu se koriste milijarde zaštitnih maski. No dok su nam uglavnom svima poznata pravila korištenja, manje se govori o njihovom pravilnom odlaganju

zastitne maske ekologija pravilno odlaganje

Zaštitne maske za lice naša su svakodnevica i bez njih se ne izlazi iz kuće. Osim što postoje jasna pravila vezana uz njihovo korištenje, u više navrata su ponavljane i upute o adekvatnom zbrinjavanju iskorištenih maski kako ne bi predstavljale prijetnju za zdravlje.

Plastika je svuda oko nas: Jednostavni načini da smanjite njezinu uporabu

Prema pravilima, bilo da je riječ o zaštitnim maskama za lice (neovisno o kojem je materijalu riječ te jesu li za jednokratno ili višekratno korištenje) ili da bacate iskorištene zaštitne rukavice, potrebno ih je staviti u zasebnu plastičnu vrećicu, dobro je zatvoriti i tek nakon toga baciti u mješoviti otpad. Ni maske, kao ni rukavice se ne odvajaju u kontejnere za recikliranje.

Još stroža pravila odnose se na zbrinjavanje maski, rukavica, ali i papirnih ručnika, maramica i drugog što je koristila osoba s potvrđenom infekcijom ili sumnjom na infekciju koronavirusom (osobe koje se nalaze u samoizolaciji). One otpad trebaju odložiti u jednu plastičnu vrećicu koju će dobro zavezati, potom i u drugu vrećicu koju će također čvrsto zavezati. Tako pripremljen otpad potrebno je držati odvojeno od ostalog kućnog otpada barem 72 sata (tri dana) prije nego što se odloži u spremnik za mješoviti komunalni otpad.

Maske na podu, u moru, na plažama…

Nažalost, već kratki izlazak iz kuće može nas uvjeriti da se ta pravila krše na svakom koraku jer se na podu nerijetko mogu vidjeti sve vrste zaštitnih maski (posebice jednokratnih), a povremeno se nađu i odbačene rukavice. Neodgovorni korisnici čak se ne trude niti odložiti ih u kantu za otpatke. Zaštitna oprema tako sve više postaje ne samo zdravstveni, već i ekološki problem.

Poznati portal The Conversation upozorio je još u kolovozu na novu globalnu prijetnju koju moramo pravovremeno zaustaviti, a koja se odnosi na nebrigu oko odlaganja maski. I prije nego što su se maske raširile svijetom, zemlje u kojima je njihovo nošenje uobičajeno, već su se suočile s tim izazovom. Navodi se primjer čišćenja plaže u Hong Kongu gdje je u veljači u duljini od 100 metara plaže nađeno 70 maski, a još 30 više tjedan dana kasnije. I The Guardian se osvrnuo na maske koje plutaju u moru duž Azurne obale poput meduza.

Koje su maske najmanja prijetnja okolišu?

Većina maski je izrađena od izdržljivih plastičnih materijala te njihova razgradnja može trajati desetljećima, pa i stoljećima. Tim problemom su se pozabavili britanski stručnjaci s University College London okupljeni na projektu Plastic Waste Innovation Hub. Problem pojednostavljeno objašnjavaju brojevima: kada bi svaka osoba u Velikoj Britaniji svaki dan iskoristila jednu jednokratnu masku, nakon godinu dana u Britaniji će biti 66.000 tona kontaminiranog plastičnog otpada, a utjecaj na klimatske promjene bit će deset puta veći nego kad bi se koristile maske za višestruku uporabu.

No čak i kod maski za višestruku uporabu važno je o kakvom dizajnu govorimo te kako ćete ih prati. Tim s londonskog sveučilišta ispitao je proizvodnju, korištenje i odlaganje jednokratnih maski, maski za višestruku uporabu te maski za višestruku uporabu s filterom kako bi izračunao njihov utjecaj na okoliš. Utvrdili su da maske za višestruku uporabu bez filtera, a koje se mogu prati u perilici rublja imaju najmanji utjecaj na okoliš tijekom godine.

Naime, ako se maske peru na ruke, utjecaj je veći jer se pritom koristi više vode i deterdženta za svaku masku. Filteri također utječu na zagađenje jer su mali filteri često izrađeni od plastike slične jednokratnim maskama, a filteri se bacaju nakon svakog korištenja. Iznenađujuća bi mogla biti njihova procjena da su zapravo za okoliš najštetnije maske za višestruko korištenje s potrošnim filterima, a koje se moraju prati na ruke. Te su maske čak i štetnije od jednokratnih kirurških maski.

zastitne maske kirurske maske

Od čega nas zapravo štite kirurške maske?

Svjedočimo ovih dana velikom strahu od epidemije. No da bi zaštitne ili kirurške maske pružale odgovarajuću zaštitu, treba ih...

SAZNAJTE VIŠE

Preporuke

Želite li očuvati dobro zdravlje, a pritom nanijeti čim manju štetu okolišu, trebalo bi slijediti sljedeće preporuke:

  • Koristite maske od tkanina za višestruku uporabu bez filtera. Perite ih u perilici rublja slijedeći pravila pranja za materijal od kojeg su izrađene.
  • Uvijek sa sobom nosite još jednu takvu masku za rezervu, odnosno za slučaj da se nešto s vašom maskom dogodi, pa da ne morate kupovati jednokratne maske.
  • Kad bacate maske, slijedite pravila za njihovo ispravno odlaganje. Nipošto ih ne odlažite u otpad za recikliranje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button