Obiteljsko zdravlje - 9. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Dugotrajna štucavica: mogući uzroci i liječenje

Štucanje je jedan od simptoma čiji uzrok najčešće može biti vrlo bezazlen, a daleko rjeđe je izazvano uzrokom opasnim po život. Pa ipak, može biti doista neugodno i iscrpljujuće, posebno ako dugo traje

kako zaustaviti stucanje

Amerikanci, naravno, imaju brojne podatke o svemu, pa se tako može naći zanimljivosti vezanih i uz štucanje. Na Wikipediji se navodi sljedeće:

Amerikanac Charles Osborne štucao je 68 godina, od 1922. godine do veljače 1990. i upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao čovjek s najdužim napadom štucanja, procijenjenih 430 milijuna štucanja. Godine 2007. tinejdžerica s Floride Jennifer Mee stekla je medijsku slavu jer je štucala oko 50 puta u minuti više od pet tjedana. Britanac Christopher Sands štucao je oko 10 milijuna puta u razdoblju od 27 mjeseci, od veljače 2007. do svibnja 2009. Uzrok njegovom štucanju bio je tumor na mozgu i prestalo je nakon operacije.

Problemi sa žuči: simptomi, komplikacije, liječenje

Povremeno, trajno i dugotrajno štucanje

Štucanje (singultus) je ponavljano, nevoljno grčenje ošita (mišić između prsnog koša i trbuha) nakon kojeg dolazi do iznenadnog zatvaranja glotisa (otvor u gornjem dijelu grkljana), koji nadzire ulazak zraka i uzrokuje karakterističan zvuk.

Prolazni i kratkotrajni napadi su vrlo česti te izazivaju niz humorističnih komentara – od toga da netko misli na vas, do toga da ste možda malo više popili alkohola ili ste bili lakomi tijekom obroka.

Trajno (dulje od dva dana) i dugotrajno (dulje od mjesec dana) štucanje je rijetko, ali vrlo neugodno te iziskuje pregled liječnika te dijagnostičku obradu.

Uzroci štucanja

Najčešći uzroci kratkotrajnog štucanja su rastezanja želuca, uživanje u alkoholu i/ili gutanje vrućih ili nadražujućih tvari.

Dugotrajnije štucanje može biti izazvano nizom drugih bolesti koje, ustvari, nadražuju frenični živac koji kontrolira rad mišića ošita. Stoga, kod traženja uzroka treba obratiti pozornost na organe koji se nalaze u blizini živca frenikusa.

  • Bolesti jednjaka od gastroezofagealnog refluksa (GERB, povrat kiseline iz želuca u jednjak) do tumora jednjaka mogu biti uzrok štucanja, kao i drugi tumori u području prsnog koša, ali i gornjeg dijela trbuha. Tumori središnjeg živčanog sustava također mogu biti uzrok štucanja.
  • Upale gušterače, pluća, žučnjaka i ovojnice srca mogu biti uzrok. Liječe se antibioticima, ali i drugim mjerama potpore, najčešće u bolnici.
  • Razni metabolički poremećaji kao što su vrlo visoke vrijednosti šećera u krvi te povećanja kreatinina i uree u krvi zbog prestanka rada bubrega su rijedak uzrok koji se može liječiti lijekovima za šećernu bolest ili dijalizom.
  • Ozljede u području prsne šupljine mogu biti jedan od uzroka. Trudnoća vrlo rijetko također može biti uzrok štucanja.

Postavljanje dijagnoze

Ako štucanje traje dulje od jednog dana, javite se svom liječniku koji može napraviti laboratorijske pretrage te rendgen prsnog koša. Nekad će biti potreban i ultrazvuk trbuha. Nakon tih pretraga u okviru sustava primarne zdravstvene zaštite, potrebna je daljnja obrada u bolničkom sustavu.

Mjere samopomoći

Kako si možemo pomoći da prestanemo štucati? Postoji doista mnoštvo savjeta, ali ova izjava govori sve:

„Generacije liječnika nisu uspjele otkriti konačan lijek za štucanje. Sljedeća izjava klinike Mayo, iako je izrečena 1932. godine, još uvijek savršeno opisuje situaciju: ‘Količina znanja o bilo kojoj temi kao što je ova, može se smatrati obrnuto proporcionalnom broju različitih tretmana koji su predloženi i isprobani za nju’“.

jednjak upala jednjaka ezofagitis

Upala jednjaka: uzroci i simptomi

Jednjak može biti na udaru probavnih sokova, mikroorganizama, mehaničkog oštećenja, radijacije i drugo. Liječenje i lijekovi ovise o uzroku

SAZNAJTE VIŠE

Ipak, možete pokušati s:

  • višekratnim zadržavanjem daha,
  • gutanjem suhog kruha, kristal šećera ili smrvljenog leda
  • povlačenjem za jezik,
  • simuliranjem gutanja.

Postoji i čitav niz drugih savjeta na Internetu, čija je učinkovitost vrlo upitna ali i opasna – na primjer, izazivanje ekstremnog straha kod osobe koja štuca. Bolje je ipak biti strpljiv i dozvoliti organizmu da učini svoje (npr. isprazni želudac) te dovede do spontanog prestanka štucanja.

Ako štucanje dulje traje, a nije završena obrada, pomažu neki od lijekova koje mora propisati liječnik.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button