Obiteljsko zdravlje - 7. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Upala jednjaka: uzroci i simptomi

Naš jednjak može biti na udaru probavnih sokova, a mogu ga ugroziti i mikroorganizmi, mehaničko oštećenje, radijacija i drugo. Liječenje i izbor lijekova ovisi o uzroku, ali upala se mora liječiti

jednjak upala jednjaka ezofagitis

Jednjak je dio probavnog sustava koji spaja usta i želudac, a upala njegove sluznice naziva se upala jednjaka ili ezofagitis. Jednjak je mišićna cijev, duljine 25 do 30 cm, obložena sluznicom koja je građena za prolazak hrane, ali ne i za izlaganje želučanoj kiselini, žuči te ostalim sastojcima probavnih sokova koji sudjeluju u razgradnji hrane. Od toga ga štiti kružni mišić, sfinkter, koji stegne područje prijelaza prema želucu. Ako gastroezofagealni sfinkter ne obavlja svoju funkciju u potpunosti, omogućava prolazak probavnih sokova u jednjak.

Gastroskopija: kome je potrebna i kako se treba pripremiti

Uzroci i simptomi

Ezofagitis može biti uzrokovan različitim čimbenicima kao što su bakterije, virusi, gljivice, kemijsko djelovanje (npr. jake kiseline ili dugotrajno povraćanje), mehaničko oštećenje, neki lijekovi, radijacija i drugo.

Simptomi ezofagitisa su:

otežano gutanje te bolovi pri gutanju,

pojačano lučenje sline,

osjećaj stranog tijela u grlu,

ponekad i mučnina te povraćanje.

Ako se ne liječi, ezofagitis može uzrokovati brojne komplikacije kao što su problemi s gutanjem, stvaranje čireva, suženja i ranice na jednjaku te čak povećati rizik od razvoja raka jednjaka.

Posljedice vraćanja kiseline na jednjak

Refluks kiseline (gastroezofagealni refluks) je povratni tijek želučanog sadržaja prema gore u jednjak. Sluznica štiti želudac od učinaka njegove vlastite kiseline. Budući da jednjak nema sličnu zaštitnu sluznicu, želučana kiselina, koja se vraća u njega, uzrokuje bol, upalu i oštećenje.

Kiselina se vraća kada donji ezofagealni sfinkter ne funkcionira ispravno. Kad osoba leži, povratu pomaže sila teže. Stupanj upale uzrokovan povratom ovisi o kiselosti želučanog sadržaja, volumenu želučane kiseline u jednjaku i sposobnosti odstranjivanja povraćene tekućine iz jednjaka.

Najočitiji simptom povrata kiseline je žgaravica, bol u vidu pečenja ispod prsne kosti. Bol, koja nastaje u prsima a može se proširiti u vrat, ždrijelo ili čak u lice, uzrokovana je povratom kiseline iz želuca u jednjak. Obično se javlja nakon jela ili u ležećem položaju. Žgaravica može biti popraćena vraćanjem želučanog sadržaja u usta ili vrlo jakim slinjenjem.

Komplikacije povrata kiseline

Komplikacije povrata kiseline uključuju:

suženje dijela jednjaka (peptička striktura jednjaka),

vrijed jednjaka i

prekancerozne promjene sluznice jednjaka (Barrettov sindrom).

Upala jednjaka može uzrokovati bol tijekom gutanja i obično lagano krvarenje, ali koje može biti i jako. Suženje čini gutanje krute hrane sve težim. Peptički vrijedovi jednjaka su bolne otvorene rane sluznice jednjaka. Bol se obično javlja iza prsne kosti ili tik ispod, a obično se može ublažiti antacidima. Cijeljenje zahtijeva lijekove koji smanjuju lučenje želučane kiseline. Ti vrijedovi zacjeljuju polako, imaju sklonost ponovnom pojavljivanju i obično nakon zacjeljenja ostavljaju suženi jednjak.

Eozinofilni ezofagitis

Eozinofilni ezofagitis je kronično upalno stanje koje utječe na jednjak čije porijeklo i uzroci još nisu u potpunosti razjašnjeni. Ovu upalu karakterizira prisutnost određene vrste bijelih krvnih stanica u sluznici jednjaka. Te se stanice nazivaju eozinofilima po čemu je nazvana ova bolest.

Naša probava stalno je izložena napadima bakterija

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti?

Bolesti probavnog sustava (gastrointestinalnog) obuhvaćaju bolesti usta, jednjaka, želuca, gušterače, žuči, jetre i crijeva. Bolesti sustava kroz koji prolazi...

SAZNAJTE VIŠE

Danas je poznato da je eozinofilni ezofagitis drugo najčešće upalno stanje jednjaka nakon gastroezofagealne refluksne bolesti. Glavni simptom je poteškoća s gutanjem, poznata i kao „disfagija“ – osjećaj kao da se hrana zaglavila u grlu. Uz to se može pojaviti bol pri gutanju. Ostali mogući simptomi uključuju nelagodu u prsima i, rjeđe, u donjem dijelu grla ili u gornjem dijelu trbuha.

Ako se ne liječi, eozinofilni ezofagitis će napredovati uz moguće suženje jednaka i stvaranje ožiljaka. Komplikacije poput opstrukcije jednjaka mogu imati značajan utjecaj na kvalitetu života pacijenta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button