Obiteljsko zdravlje - 30. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić

Dirigent naše visine: viškovi i manjkovi hormona rasta

Možda ste već čuli za Roberta Wadlowa, čovjeka koji je bio visok nevjerojatnih 2,72 m, a za koje je bio „kriv“ gigantizam. Postoje i oni koji su patuljastog rasta. Što se događa s njihovim hormonima?

hormon rasta hipofiza poremećaj rasta

Hormon rasta ili somatotropin jedan je od hormona koje luči prednji režanj hipofize ili adenohipofize.  Po sastavu je polipeptid sastavljen od 191 aminokiseline. Njegovo lučenje je potaknuto aktivnošću somatoliberina, čije se stvaranje i lučenje događa u hipotalamusu te somatostatina koji koči lučenje hormona rasta. Stvara se tijekom čitavog života, ali najviše u razdoblju rasta, a u dnevnom ritmu u noćnim satima.

Bolesti hipofize: malena žlijezda koja može stvoriti velike probleme

Somatotropin djeluje na kosti i mišiće te je jedan od ključnih čimbenika regulacije metabolizma. Potiče ulaz glukoze u stanice mišićnog i masnog tkiva, potiče stvaranje bjelančevina u jetri i mišićima te usporava stvaranje masnog tkiva. U djetinjstvu potiče rast gotovo svih tkiva, a najvidljiviji je učinak na koštanom sustavu kroz povećanje duljine kostiju. Njegov periferni učinak ostvaruje se posredstvom somatomedina ili inzulinu sličnog čimbenika rasta (IGF-1) koji se pod utjecajem hormona rasta stvara u jetri.

Bolesti hipofize koje se odnose na disfunkciju hormona rasta, rezultat su njegove prekomjerne ili nedostatne proizvodnje i/ili lučenja.

Prekomjerno lučenje: gigantizam i akromegalija

Prekomjerno lučenje hormona rasta u vrijeme tjelesnog razvoja dovodi do prekomjernog rasta ili gigantizma. Prekomjerno lučenje kod odraslih osoba kod kojih je rast završen dovodi do niza simptoma i znakova koje nazivamo akromegalijom. Akromegaliju obilježavaju prekomjerni rast čeljusne kosti, zadebljanje hrskavice u grlu čineći glas dubljim i promuklim, grublji izraz lica te povećanja šaka i stopala. Daljnja klinička obilježja su poremećaji menstrualnih ciklusa kod žena te smetnje libida i potencije kod muškaraca.

Kod sumnje na spomenute smetnje potrebno je javiti se pedijatru endokrinologu, odnosno endokrinologu ovisno o dobi kada su smetnje primijećene.

Daljnji tijek dijagnostičke obrade obuhvaća analizu hormona, prije svega hormona rasta i IGF-1. Zbog nestabilnosti molekule hormona rasta, IGF-1 je puno pouzdaniji hormonalni marker koji će nas dovesti do točne dijagnoze. Sljedeći korak koji je potrebno učiniti je magnetska rezonanca selarne regije, kojom se u području turskog sedla opiše manji ili veći tumorski proces u adenohipofizi. Ako je takav tumorski proces promjera do 10 mm, tada govorimo o mikrosomatotropinomu, a veće tumore definiramo kao makrosomatotropinome.

Mogućnosti su liječenja višestruke. Ovisno o veličini somatotropinoma uobičaje prvi korak je neurokirurško liječenje. Suvremene kirurške tehnike omogućavaju značajno manje invazivne operativne zahvate kroz nos, točnije transnazalnim endoskopski pristupom. Ovisno o odgovoru na operaciju, odnosno u slučaju da akromegalija još nije pod kontrolom, u daljnjem koraku se primjenjuju lijekovi iz skupine agonista somatostatina – oktreoitid i lijekovi koji imaju antagonistički učinak na receptore hormona rasta – pegvisomant. U slučaju da ove terapijske opcije ne poluče rezultat, ovisno o položaju tumora u hipofizi, primjenjuje se radiokirurško liječenje gama nožem.

S obzirom na narav bolesti, kod bolesnika je potrebno dugoročno endokrinološko i neuroradiološko praćenje i reevaluacija.

Nedostatno lučenje hormona rasta

Nedostatno lučenje hormona rasta obično se primijeti već u djetinjstvu kroz zaostali rast i razvoj. Manjkavo lučenje hormona adenohipofize može biti ograničeno samo na hormon rasta ili generalizirano, pri čemu se nedostatno luče svi hormoni. U slučaju izoliranog manjka hormona rasta, pubertet može nastupiti. Uzročno može se raditi o većem tumoru hipofize, nepostojanje ili ageneza hipofize, kraniocerebralna ozljeda (ozljeda lubanje i mozga, odnosno glave) ili rijetki genetski poremećaji.

Zaostatak u rastu kao vodeći simptom relativno je jednostavno zamijetiti kroz praćenje rasta i usporedbom s odgovarajućim krivuljama.

Liječenje se provodi nadomjesnom primjenom hormona rasta i u stručnoj je domeni pedijatra.

razvoj djeteta zaostajanje rast

Kako mogu znati zaostaje li moje dijete u rastu i razvoju?

Rast i razvoj nije isti kod svakog djeteta, na njega utječe niz čimbenika, neophodno ga je pratiti te, prema...

SAZNAJTE VIŠE

Kontroverze

Ranih 80-ih godina prošlog stoljeća farmaceutska industrija je proizvela sintetski oblik hormona rasta. Osim medicinske primjene u nadomjesnom liječenju djece s patuljastim rastom, rastuća je primjena pripravaka hormona rasta u profesionalnom i rekreativnom sportu s ciljem poboljšanja atletskih performansi.

Eventualno povoljni učinci hormona rasta u prevenciji degenerativnih bolesti povezanih sa stanjem i poboljšanje općeg zdravlja predmet su brojnih kontroverzi. Osim nadomjesnog liječenja, medicinske indikacije primjene hormona rasta još uvijek su isključivo kroz nadomjesno liječenje.

Dodatne stručne savjete potražite u Poliklinici Perić-Staničić.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button