Obiteljsko zdravlje - 28. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Bolovi u preponama: što ih može uzrokovati?

Bol na području na kojem se „spajaju“ donji dio trbuha i unutrašnja strana bedra može imati više različitih uzroka o kojima će ovisiti i izbor liječenja

bolovi u preponama kila bruh upala slijepog crijeva

Prepona je naziv za područje u kojem donji dio trbuha prelazi u prednju unutrašnju stranu bedra. Kosti zdjelice i glava natkoljenične kosti uzglobljuju se u zglob kuka.

Stabiliziraju ga ligamenti i mišići donjeg dijela trbuha i natkoljenice. Koso od unutrašnje strane kuka prema središnjem spoju dvije preponske kosti pruža se ingvinalni kanal kojim prolaze vena, arterija i živac. Kroz ingvinalni kanal se pred kraj trudnoće u slučaju muškog djeteta testisi spuštaju u mošnje.

Bol može uzrokovati neka od struktura koja se nalazi u preponskom području, ali ona može biti i reflektirana iz drugih dijelova tijela.

Vječni pratilac čovječanstva: bol i kako ga liječiti

Najčešći uzroci

  • Najčešći uzrok bola su ozljede mišića i tetiva koje su česte pri sportskoj aktivnosti.
  • Degenerativne promjene zgloba kuka čest su uzrok bola u starijoj populaciji, a nastaju uslijed oštećenja i propadanja hrskavice zgloba.
  • Razvojni poremećaji kuka u dječjoj dobi mogu se manifestirati bolovima u tom području (pogotovo kod tjelesne aktivnosti) i šepanjem.

Mogući uzroci kod muškaraca

Infekcije i ozljede testisa mogu se manifestirati boli u preponama, uz bol i otok mošnji i testisa. Torzija (zakretanje i prignječenje) krvne žile testisa jedno je od hitnih stanja u urologiji koje zahtijeva brz kirurški tretman kako bi se spriječilo odumiranje tkiva.

Povećanje prostate i otežano pražnjenje mokraćnog mjehura mogu biti uzrok kronične upale prostate i boli u preponama.

U ingvinalnom kanalu može zaostati testis koji se nije potpuno spustio u mošnje ili je pokretan pa se povremeno retrahira nazad u kanal.

Mogući uzroci kod žena

Kod žena se, otprilike na trećini zamišljene crte koja spaja kukove i spoj pubične kosti, nalaze jajnici. Upale jajovoda, ciste na jajniku koje mogu dovesti do torzije jajnika i prekida opskrbe krvlju također mogu biti uzrok boli u zdjelici i preponi.

Torzija zdravog jajnika je rijetka. Češće se događa kod cisti, tumora ili povećanja jajnika uslijed hiperstimulacije hormonima za vrijeme postupka medicinski potpomognute oplodnje. Izvanmaternična trudnoća rastom i urastanjem krvnih žilica fetusa u tanku stijenku jajovoda dovodi do pucanja stijenke i krvarenja te rezultira hitnim po život opasnim stanjem.

Preponska kila

Također, kod porasta tlaka u trbuhu, prilikom naglog naprezanja, u kanal se može zavući i dio crijevne vijuge što zovemo preponska kila. Ako se zaglavi unutar kanala dolazi do otoka stijenke i razvoja upale, što zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju.

Bubrezi i mokraćovod

Sa stražnje strane, uz kralježnicu i ispod rebrenog luka, nalaze se bubrezi. Mokraćovod se spušta od bubrega prema mokraćnom mjehuru koji se nalazi nešto iznad i ispred spoja dvije pubične kosti.

Bol koja je posljedica infekcije i upale bubrega, uz često povišenu tjelesnu temperaturu, može se očitovati kao bol koja se širi u prepone. Tipično, bol uzrokovana bubrežnim kamencem zaglavljenim u mokraćovodu doživljava se kao bol tipa grčeva od slabina prema preponama. Često je praćena mučninom i povraćanjem, a pacijenti su nemirni i stalno u pokretu. Kamenac se obično izmokri uz pojavu krvi u mokraći i prestanak bolova.

bruh kila

Kila ili bruh: pravovremena dijagnostika može spriječiti komplikacije

Često čujemo pojam bruh ili kila, a u tom se kontekstu najčešće spominje preponska kila. Pravovremena dijagnostika spriječit će...

SAZNAJTE VIŠE

Pritisak na živac

Bol koja nastaje uslijed pritiska na izlazište živca iz slabinskog dijela leđne moždine (npr. hernija diska) također može sijevati prema nogama ili preponama, ali obično kretanje pogoršava bol, pa pacijenti spontano zauzimaju ležeći položaj koji im odgovara i miruju.

Upala slijepog crijeva

Ovisno o položaju crvuljka, upala slijepog crijeva može se manifestirati bolovima u preponama. Napredovanjem upale, a posebno nakon pucanja stijenke crvuljka, dolazi do nadražaja potrbušne maramice.

Osim jakog bola javlja se i zaštitni grč trbušne muskulature, pa trbuh postaje tvrd na dodir, a pacijent miruje u položaju sa skupljenim i privučenim koljenima. Pri tome svako istezanje potrbušnice pojačava bol.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button