Obiteljsko zdravlje - 19. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kada je opravdano tražiti bolovanje?

Postoje razni opravdani razlozi zbog kojih možemo zatražiti bolovanje, no jedino je liječnik obiteljske medicine odgovoran za otvaranje, duljinu i zatvaranje bolovanja

Bolovanje

Određivanje bolovanja ili privremene nesposobnosti za rad je u domeni obiteljskog doktora i ginekologa primarne zdravstvene zaštite, a propisana je aktima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Prema HZZO-u „pod privremenom nesposobnošću za rad, za vrijeme kojeg osiguraniku pripada pravo na naknadu plaće, smatra se odsutnost s rada zbog bolesti ili ozljede, odnosno drugih okolnosti radi kojih je osiguranik spriječen izvršavati svoju obvezu rada u skladu s ugovorom o radu, drugim ugovorom ili aktom.“

Zašto je važno odležati gripu do kraja i ne dolaziti na posao kada smo bolesni?

Tko ga može preporučiti

Bolovanje može preporučiti i primarni zubar i pedijatar. Doznake (odnosno potvrdu o bolovanju za poslodavca) izdaje liječnik obiteljske medicine.

Bolovanja za trudnice te bolesti vezane za ginekološku domenu otvara i kontrolira primarni ginekolog. Sva ostala bolovanja kontrolira obiteljski liječnik. Postoji nekoliko vrsta bolovanja i označena su slovima.

A,B,C,D… bolovanja

A bolovanje je bolovanje osiguranika zbog bolesti ili ozljede. B bolovanje je bolovanje vezano za ozljedu na radu (tada pacijent prima puni iznos plaće ali tek kada HZZO potvrdi postojanje ozljede na radu), C bolovanje vezano je za profesionalno oboljenje. D bolovanje koje je izolacija (npr. pacijent radi u školi i izoliran mu je streptokok u grlu) – tada dobiva puni iznos plaće, DR – posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu. E bolovanje je pratnja (roditelja, supružnika), F1-F3 su bolovanja za skrb o djeci. G0 je bolovanje zbog komplikacija trudnoće – pacijentice dobivaju punu naknadu plaće.

Tko ima pravo na naknadu plaće

Prema HZZO-u: „Osiguranik ostvaruje pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad  zbog iste dijagnoze bolesti u visini utvrđenoj u skladu sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i općim aktima HZZO-a do isteka 18 mjeseci trajanja privremene nesposobnosti za rad, a nakon toga u iznosu 50% zadnje isplaćene naknade plaće.“

Umanjenje naknade plaće na iznos 50% zadnje isplaćene naknade plaće ne odnosi se na osiguranika koji je privremeno nesposoban za rad zbog liječenja zloćudnih bolesti, osiguranika kojem je odobrena njega člana obitelji – djeteta oboljelog od zloćudne bolesti, osiguranika čija je privremena nesposobnost u vezi s provođenjem hemodijalize ili peritonejske dijalize te čija je privremena nesposobnost u vezi s uzimanjem i presađivanjem dijelova ljudskog tijela.

Visine naknade za vrijeme trajanja bolovanja

Na stranici HZZO-a govori se i o naknadama za vrijeme trajanja bolovanja: za prvih 42 dana, odnosno za prvih 7 dana za invalida rada, te za radnike zaposlene u pravnoj osobi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom naknadu plaće isplaćuje poslodavac na teret svojih sredstava. U tom periodu naknada plaće ne može biti niža od 70% od osnovice za naknadu.

Od 43. odnosno, 8. dana privremene nesposobnosti za rad naknadu isplaćuje također poslodavac, ali na teret sredstava HZZO-a. U tom periodu, za prvih 6 mjeseci neprekidne privremene nesposobnosti za rad, naknada plaće iznosi 70 % od osnovice za naknadu. Ako privremena nesposobnost za rad traje dulje od 6 mjeseci neprekidno, naknada plaće iznosi 80% od osnovice za naknadu počevši od prvog idućeg dana nakon isteka prethodnog šestomjesečnog perioda neprekidnog trajanja privremene nesposobnosti za rad.

Nadležnost liječnika obiteljske medicine

Jedino je izabrani liječnik obiteljske medicine odgovoran za određivanje početka, trajanja i završetka bolovanja. Prilikom toga liječnik će se voditi vrstom bolesti, uvjetima rada pacijenta, udaljenosti radnog mjesta, načinom prijevoza do radnog mjesta (ako putujete vlakom i imate bolove u leđima malo teže ćete ući u vlak ako imate bolove s kojima biste inače mogli raditi ali niste sposobni ući ili izaći iz vlaka).

Nije svejedno npr. ako pacijent ima posjekotinu potkoljenice i radi u uredu i ako pacijent radi u prostoru punom prašine. Iako se još uvijek smatra da je bolnički specijalist taj koji daje preporuku o duljini bolovanja, ponavljamo da je jedino doktor obiteljske medicine odgovoran za otvaranje, duljinu i zatvaranje bolovanja. Ako pacijent nije zadovoljan zatvaranjem bolovanja, može se isti dan ili sutradan javiti povjerenstvu HZZO-a koji će ustvrditi opravdanost zatvaranja bolovanja od strane izabranog liječnika.

povišena tjelesna temperatura je bolest organizma a ovako izgleda pravilno mjerenje temperature

Znate li pravilno izmjeriti tjelesnu temperaturu?

Povišena tjelesna temperatura simptom je koji ukazuje na bolest organizma stoga je važno znati kako izgleda pravilno mjerenje temperature

SAZNAJTE VIŠE

Što kada postoji sumnja u opravdanost odobrenog bolovanja?

I nemojte zaboraviti, vaši liječnici obiteljske medicine odgovaraju i financijski za bolovanja koja propisuju i u slučaju nepravilnosti mogu platiti kazne HZZO-u koje se nekad kreću i više tisuća kuna. Stoga se uvijek probajte dogovoriti sa svojim liječnikom o potrebi bolovanja te duljini bolovanja. Isto tako, ako vaš poslodavac sumnja u opravdanost odobrenog vam bolovanja, ima pravo kontaktirati HZZO i Vašem obiteljskom liječniku poslati liječnika HZZO koji će kontrolirati opravdanost vašeg bolovanja.

Detaljnije o bolovanjima na stranici HZZO-a: https://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranje/pravo-na-bolovanje/

Na kraju, želimo vam što manje posjeta obiteljskom liječniku i bolovanja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button