Obiteljsko zdravlje - 7. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Biljka za opuštanje: kako nam valerijana može pomoći kod napetosti

U vrijeme pandemije često možemo čuti kako se govori da su nam „živci na tankoj niti“ što značajno umanjuje kvalitetu života. Najveća ljekarna na svijetu nudi nam učinkovitu pomoć

valerijana Valeriana officinalis živci smirenje opuštanje

Svakodnevna izloženost stresu, razni pritisci i pretjerana uzbuđenja mogu uzrokovati osjećaj psihičke napetosti i nemira, zabrinutosti i tjeskobe te razdražljivosti, kao i poremećaje spavanja. Time se osjetno narušavaju kvaliteta života i zdravlje.

Ljekovitost poznata stoljećima

Poznato je kako sintetski lijekovi, anksiolitici, nakon nekog vremena dovode do ovisnosti, pa se svakako preporučuje potražiti pomoć iz prirode. Primarno se, kao prirodno sredstvo za smirenje, koristi  valerijana, često u kombinaciji s još nekoliko biljaka (hmeljom, matičnjakom, pasiflorom i paprenom metvicom) kao učinkoviti i vrlo sigurni  pripravci koji ne stvaraju ovisnost te imaju iznimno dobar profil nuspojava.

Ljekovita svojstva mirisnog korijena biljke odoljen (Valeriana officinalis) poznata su već stoljećima. Koristila su se, a koriste se i danas, kao prirodno sredstvo za smirenje. Sedativno djelovanje ove biljke omogućuju njeni sastojci, takozvani valepotrijati. To su vrlo osjetljivi spojevi, raspadaju se nepravilnim sušenjem biljke, pa rezultat može biti nedjelotvorni ekstrakt ili korijen za pripremu čaja. Stoga se obrada ove ljekovite biljke preporučuje samo profesionalcima.

Ljekoviti oblici i priprema čaja

Valerijana se koristi u više ljekovitih oblika. Danas na tržištu dominiraju moderni oblici suhih ekstrakata (kapsule, tablete), no neki još uvijek odabiru klasične ljekovite oblike – čaj ili kapi (tinkturu).

Čaj se priprema tako da se jedna velika žlica čajne mješavine (obično, uz korijen valerijane, sadrži i list matičnjaka – melise) prelije s 200 ml vruće vode, ostavi stajati 30 minuta u pokrivenoj posudi te se procijedi. Pije se dva do tri puta na dan, uvijek svježe pripremljen čaj, a za nesanicu 30 minuta prije spavanja.

Valerijana u obliku kapi sadrži etanolnu iscrpinu odoljenovog korijena. Uzima se tri do četiri puta dnevno po 25 do 40 kapi na kocki šećera ili u žlici vode.

Indikacije i mjere opreza

Tri preparata koji sadrže suhi ekstrakt korijena valerijane, registrirani su od HALMED-a (Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode) kao tradicionalni biljni lijekovi i mogu se nabaviti bez recepta. 

Kao indikacije navedeni su:

  • psihička napetost,
  • nemir,
  • razdražljivost,
  • smetnje koncentracije i
  • nesanica.

Za indikacije iz područja psihičkih teškoća doziranje je individualno, pa isto tako i za valerijanu, no trebaju se poštivati doze koje preporučuje proizvođač. Obično se uzima dva do tri puta na dan, do maksimalno četiri kapsule dnevno, a kod nesanice po jedna kapsula pola sata do sat vremena prije odlaska na spavanje. Namijenjen je odraslima i djeci iznad 12 godina.

Pomoćnici iz prirode protiv stresa

Najbolji pomoćnici iz prirode protiv stresa

Kada stres traje dulje, iscrpljuje i može dovesti do anksioznosti. Priroda nas je podarila sigurnim biljkama koje imaju dobar...

SAZNAJTE VIŠE

Iako je to biljni lijek, ne treba pretjerivati u dozi jer valerijana može izazvati smanjenje krvnog tlaka. Osim ovog blagog hipotenzivnog učinka, valerijana ne pokazuje neke nuspojave, no treba pripaziti ako se kombinira s drugim lijekovima istog djelovanja – nikada se ne preporučuje istodobno započeti terapiju uz sintetske lijekove sedativnog djelovanja. Sigurnost primjene u trudnoći i dojenju nije utvrđena, pa se tada ne preporučuje primjena.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button