Obiteljsko zdravlje - 23. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

7 simptoma koje ne smijete ignorirati

Ponekad smo skloni zanemariti signale koje nam šalje tijelo. Stoga je dobro znati zbog kojih se simptoma odmah trebamo javiti liječniku

simptomi bolesti

Bol u prsima, nagli gubitak vida ili govora ili pak ozbiljan i snažan bol u abdomenu, primjeri su simptoma zbog kojih ćemo potražiti hitnu medicinsku pomoć. Međutim, postoje i suptilniji, manje dramatični simptomi koje smo skloni ignorirati, vjerujući da nije ništa važno i da će spontano proći.

No stručnjaci Klinike Mayo donose listu od sedam simptoma koje nikako ne smijete zanemariti te se svakako trebate javiti liječniku kako bi se utvrdilo o čemu je riječ.

Zdravstvena pismenost ključna je u očuvanju dobrog zdravlja

1. Neobjašnjivi gubitak tjelesne težine

Gubitak kilograma bez dijete može zvučati gotovo bajkovito, ali u stvarnosti može signalizirati zdravstveni problem. Ako je vaš indeks tjelesne mase (BMI) 30 ili viši, a izgubili ste više od 4,5 kilograma ili više od 5% svoje tjelesne težine tijekom proteklih šest do 12 mjeseci, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Neobjašnjivi gubitak tjelesne težine mogao bi biti uzrokovan raznim stanjima, uključujući preaktivnu štitnjaču (hipertireoza), dijabetes, depresiju, bolest jetre, rak ili poremećajima koji ometaju apsorpciju hranjivih tvari (poremećaji malapsorpcije).

2. Dugotrajna ili visoka temperatura   

Visoka tjelesna temperatura nije nužno razlog za uzbunu. Ona igra ključnu ulogu u borbi protiv infekcije. No, traje li dulje vrijeme može upućivati na skrivenu infekciju, koja može biti bilo što, od infekcije mokraćnog sustava do tuberkuloze. U nekim slučajevima kancerogena (maligna) stanja – kao što su limfomi – uzrokuju dugotrajnu povišenu temperaturu, a takav učinak mogu imati i neki lijekovi. Svakako se javite liječniku ako je vaša temperatura viša od 39,4 ili ako imate temperaturu dulje od tri dana.

3. Kratkoća daha

Vrlo naporna tjelovježba, ekstremne temperature, pretilost ili pak boravak na visokoj nadmorskoj visini mogu uzrokovati otežano disanje. Međutim, izvan ovih primjera, kratkoća daha vjerojatno je znak zdravstvenog problema. Ako se pojavi neobjašnjivo otežano disanje, osobito ako se pojavi iznenada i ako je stanje ozbiljno, svakako potražite hitnu medicinsku pomoć.

Uzroci otežanog disanja mogu uključivati kroničnu opstruktivnu bolest pluća (KOPB), bronhitis, astmu, upalu pluća, krvni ugrušak u plućima (plućna embolija), kao i druge tegobe sa srcem i plućima. Poteškoće s disanjem mogu se pojaviti i kod napadaja panike – iznenadne epizode intenzivne tjeskobe koja izaziva teške fizičke reakcije straha u situacijama kada nema stvarne opasnosti ili očitog uzroka.

4. Neobjašnjive tegobe sa stolicom

Pitanje „normalnoga“ kada je riječ o pražnjenju crijeva, u velikoj mjeri varira. Pa ipak, posavjetujte se sa svojim liječnikom ako primijetite neobične ili neobjašnjive promjene u onome što je za vas normalno, kao što su:

  • krvava ili crna stolica
  • dugotrajan proljev ili zatvor
  • neobjašnjivi, nagli porivi za pražnjenjem crijeva

Promjene vezane uz stolicu mogu upućivati na bakterijsku infekciju poput infekcije kampilobakterom ili salmonelom, a može biti riječ i o virusnoj ili parazitskoj infekciji. No drugi mogući uzroci uključuju bolest iritabilnog crijeva, pa i rak debelog crijeva.

5. Zbunjenost ili promjene osobnosti

Potražite liječničku pomoć ako imate iznenadne:

  • teškoće s razmišljanjem
  • probleme s koncentracijom ili zadržavanjem pažnje
  • promjene u ponašanju

Ove promjene mogu biti uzrokovane mnogim problemima, uključujući infekcije, nekvalitetnu prehranu, narušeno mentalno zdravlje ili neke lijekove.

Zlocudne bolesti rak karcinom

Obratite pozornost: Znaci upozorenja na zloćudne bolesti

Zloćudne bolesti su heterogena skupina bolesti te mogu izazvati niz različitih simptoma, ovisno o tome gdje se tumor ili...

SAZNAJTE VIŠE

6. Osjećaj sitosti nakon što ste vrlo malo pojeli

Ako vam se stalno događa da osjetite sitost i prije nego inače ili nakon što ste pojeli manje od uobičajenog, provjerite zdravlje kod svog liječnika. Ovaj osjećaj, poznat kao rana sitost, također može biti popraćen mučninom, povraćanjem, nadutošću ili gubitkom težine. Ako je tako, svakako obavijestite svog liječnika i o ovim znakovima i simptomima.

Mogući uzroci rane sitosti uključuju gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) i peptički ulkus. U nekim slučajevima uzrok može biti i vrlo ozbiljan, kao što je to rak gušterače.

7. Bljeskovi svjetla

Svijetle točke ili bljeskovi svjetla ponekad ukazuju na migrenu. U drugim slučajevima, iznenadni bljeskovi svjetla mogu ukazivati na odvajanje mrežnice. Stoga se hitno javite liječniku kako bi se spriječio gubitak vida.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button