Neurologija - 1. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Akademkinja Vida Demarin, Međunarodni institut za zdravlje mozga, Poliklinika Orlando

Neuralgija trigeminusa: Koji su uzroci, simptomi i liječenje

Neuralgija N. trigeminusa (TN) izrazito je jak, kroničan bol koji se teško podnosi. U liječenju se nastoji umiriti živčane impulse, no ponekad je potreban i kirurški zahvat

Neuralgija trigeminusa je kroničan bol

Neuralgija N. trigeminusa (TN), poznata i kao tic douloureux, kroničan je bol koji se javlja u području koje inervira peti moždani živac (N. trigeminus), jedan od živaca s najvećim područjem inervacije. TN je oblik neuropatskog bola (bol koji je povezan s ozljedom ili oštećenjem živca).

Tipičan ili klasičan oblik ovog poremećaja (tzv. TN1 ili Tip 1) uzrokuje izraziti, povremeni, iznenadni bol u jednoj strani lica koji obično traje od nekoliko sekundi do maksimalno dvije minute tijekom jedne epizode. Ti se napadaji mogu javljati brzo, jedan za drugim, u trajanju do oko dva sata. Atipični oblik TN (tzv.TN2 ili Tip 2) karakteriziran je konstantnim žarećim bolom ili onim poput ubadanja nešto slabijeg intenziteta nego kod TN 1. Oba ova oblika boli mogu se javiti kod iste osobe, katkad u isto vrijeme. Intenzitet bola je često fizički i psihički jedva podnošljiv.

Neke osobe imaju tzv. triger točke na licu. Ako ih dodirnu ili ako samo prođe struja zraka preko njih, jave se opisani bolovi. To su najčešće mjesta oko nosa ili usta.

Gdje se javlja bol, odnosno Neuralgija trigeminusa

N. trigeminus jedan je od 12 pari moždanih živaca, a sastoji se od tri grane koje vode osjet bola s gornjeg, srednjeg ili donjeg dijela lica i usne šupljine u mozak. Gornja grana ili N. ophtalmicus odgovorna je za osjet na čelu, prednjoj strani glave i većem dijelu oglavka. Srednja grana ili N. maxillaris opskrbljuje osjetom obraz, gornju vilicu, gornju usnicu, zube, zubno meso i jednu stranu nosa. Mandibularna ili donja grana (N. mandibularis) opskrbljuje donju vilicu, zube, zubno meso i donju usnicu. Kod TN bol se može javljati u području samo jedne grane ili u inervacijskom području više grana. Vrlo rijetko se bol javi s obje strane lica, u različito vrijeme ili, još rjeđe, istodobno.

Rješenje postoji! Zaustavite kronične bolove i počnite živjeti bolje

Bol može biti različit

TN je povezan s različitim stanjima. Može ga uzrokovati pritisak krvne žile na trigeminalni živac na mjestu gdje on izlazi iz moždanog debla. Taj pritisak dovodi do oštećenja ovojnice oko živca koju čine mijelinska vlakna. To je najčešći uzrok TN-a i uzrok je bolova kod devet od deset osoba. Može se javiti i kod osoba koje boluju od multiple skleroze, a to je bolest kod koje također dolazi do oštećenja mijelinskih ovojnica. Rijetko, do TN-a može doći zbog pritiska tumora mozga na trigeminalni živac ili zbog pritiska tzv. arteriovenske malformacije (tumor koji nastaje gustim spletom arterija ili vena). TN može nastati i zbog oštećenja živca. Primjerice nakon operacije sinusa, kirurških zahvata u usnoj šupljini, moždanog udara ili ozljeda lica.

Bol je različit, ovisno o tipu neuralgije i može varirati od iznenadnog, žestokog, ubadajućeg do konstantnog žarećeg bola. Intenzivni napadaji bola mogu se javiti nakon dodira obraza (npr. kod brijanja, umivanja ili nanošenja šminke), pranja zubi, tijekom jela, pijenja, govora ili boravka na vjetru. Bol se može javiti na malom dijelu lica ili se može proširiti na veći dio. Noću, tijekom spavanja, obično nema bolova. Napadaji bola mogu prestati na neko vrijeme i onda se ponovno vratiti. Obično se s vremenom pogoršavaju, sa sve kraćim razdobljem bez bolova. TN nije opasno stanje, no utječe na kvalitetu života. Zbog intenzivnih bolova neke osobe izbjegavaju odlazak u društvo zbog straha da ne provociraju napadaj boli.

TN se najčešće javlja kod osoba starijih od 50 godina, pogotovo u dobi između 60. i 70. godine. No može se javiti u bilo koje doba života, čak i u djetinjstvu. Ako se javi kod mladih odraslih osoba, treba posumnjati na multiplu sklerozu. Pojavnost novih slučajeva obično je 10 – 12 osoba na 100.000 stanovnika godišnje, a češće se javlja kod žena.

Paracetamol je raširen lijek za liječenje bola

Vječni pratilac čovječanstva: bol i kako ga liječiti

Najčešći razlog odlaska liječniku je bol, a lijekovi protiv bolova su među najprodavanijim lijekovima u slobodnoj prodaji. Osjećaj boli...

SAZNAJTE VIŠE

Ponekad pomaže i akupunktura

Kako bismo bili sigurni da je riječ o TN-u, obradom treba isključiti druga bolna stanja na licu, npr. postherpetičnu neuralgiju, glavobolju „cluster“ tipa ili problem u području temporomandibularnog zgloba.

Osim detaljne anamneze, opisa simptoma i neurološkog pregleda, katkad je potrebno napraviti i pregled magnetskom rezonancijom (metoda prikaza moždanih struktura) kako bi se isključili tumor mozga ili multipla skleroza.

Pristup u liječenju je višestruk, primjenom lijekova ili kirurški. Ovisi o uzroku, izraženosti simptoma i osobnosti. Od lijekova se primjenjuju antiepileptici i antidepresivi. Najčešće se daju carbamazepine tablete. Počinje se manjom dozom koja se postupno povećava do one doze koja uspijeva umanjiti bol. Ako terapija carbamazepineom nije uspješna ili izaziva nuspojave, mogu se primijeniti i noviji antiepileptici, npr. gabapentin, oxcarbazepine ili lamotrigine te eventualno baclofen. Svi se ti lijekovi daju s ciljem da se umire živčani impulsi. Uobičajeni analgetici poput paracetamola, aspirina ili nesteroidnih analgetika nemaju učinka u liječenju TN-a.

Kirurško je liječenje indicirano ako je u podlozi pritisak krvne žile ili tumora na živac, a katkad se kod upornih bolova, koji ne reagiraju na lijekove, može učiniti kirurško presijecanje dijela živčanih niti (tzv. rizotomija). Neke osobe dobro reagiraju na liječenje akupunkturom.

S obzirom na to da je riječ o kroničnom stanju, preporučuje se otkriti takozvane trigere (otponce) koji mogu dovesti do javljanja napadaja bolova te ih izbjegavati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button