Neurologija - 22. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Multipla skleroza: kako prihvatiti dijagnozu neizlječive progresivne bolesti?

Na današnji dan obilježavamo Svjetski dan mozga koji je ove godine posvećen multiploj sklerozi. Riječ je o progresivnoj bolesti koju nije lako prihvatiti, niti s njome živjeti

O bolesti te kako se s njome nositi, najbolje mogu govoriti oboljeli. Ovom prilikom, povodom Svjetskog dana mozga, upućujemo vas na članak izvrsne blogerice Večernjeg lista Mirjam Jukić. Ona svojim tekstovima pruža ohrabrenje, širi pozitivu te daje nadu svima koji se suoče s ovom teškom dijagnozom. Osim toga, intenzivno radi na podizanju svijesti o multiploj sklerozi.

Multipla skleroza: Kako prepoznati i liječiti bolest s tisuću lica

Ne kupujte maglu

Uzrok nastanka multiple skleroze još uvijek je nepoznat. Kada bi znanstvenici otkrili uzrok nastanka multiple skleroze, vjerojatno bi tada pronašli i lijek. Jasno, treba biti pozitivan jer lijek se možda pronađe već sutra, no razbijati glavu time neće vas nigdje dovesti. Najveća zamka kada dobijete dijagnozu su raznorazni internet savjeti i stranice koje će vam prodavati maglu i izlječenja.

Lijeka za sada nema i to je činjenica, no postoje brojne terapije za usporavanje bolesti koje daju nadu kako možemo kvalitetno živjeti unatoč dijagnozi. Najčešći tabui vezani uz multiplu sklerozu su kako se možete izliječiti prehranom ili velikim dozama D vitamina. Puno se govori i o ulju kanabisa, no ništa od nabrojanog neće vas izliječiti i za to ne postoje nikakvi dokazi.

Hranite se zdravo i vježbajte

Jasno je da se trebate zdravije hraniti i neke promjene je nužno uvesti u svoj život. Dokazano najbolja prehrana, kako za MS tako i za druge bolesti, mediteranska je prehrana koja nama u Hrvatskoj nije nedostižna. Još jedna navika iznimno je važna i treba vam postati svakodnevica – vježbanje, posebno pilatesa i sličnih laganih vježbi istezanja u kojima ćete svoje mišiće održavati aktivnima.

Važnost osnivanja MS centra

Fizikalna terapija trebala bi biti sastavni dio terapije za oboljele, no u Hrvatskoj je baš nećete tako lako dobiti, osim možda kada se oporavljate od relapsa. To je jedan od razloga zašto oboljeli vape za osnivanjem MS centra jer kada jednom dobijete dijagnozu multiple skleroze, idealno bi bilo da o vama brine tim liječnika i da su vam, uz neurologa, na raspolaganju i psihoterapeut i fizijatar i urolog i oftalmolog i radiolog… Nažalost, trenutno nije tako, no nadamo se kako će MS centar s vremenom zaživjeti i kako će pristup terapiji i rehabilitaciji biti bolji nego je danas.

Promjene se događaju; u doba kada sam ja dobila dijagnozu, terapije za usporavanje bolesti dobivale su se kada bolest uznapreduje i kada iza sebe imate dva liječena relapsa. Zamislite kako mi je to u tim trenutcima suludo zvučalo. Čak i laicima je jasno da terapiju koja usporava bolest treba početi uzimati čim prije.

 

Kvocijent inteligencije mozak IQ

Kako bildati mozak? IQ se ne može povećati, ali ocjene mogu

Opći kvocijent inteligencije ili IQ može nam pružiti određene informacije o našim sposobnostima, na njega ne možemo utjecati, no...

SAZNAJTE VIŠE

Zahvaljujući naporima Udruga i oboljelih, uz pomoć medija izvršili smo pritisak na donositelje odluka i ova odluka je, uz podršku Hrvatskog neurološkog društva, ispravljena. Danas oboljeli odmah dobivaju terapije i u Hrvatskoj se možemo pohvaliti kako su dostupne uistinu sve terapije koje postoje na tržištu i sve ih je više i sve su bolje. Imamo sreće i što naš javno zdravstveni sustav ipak funkcionira i sve terapije su dostupne na recept te za njih ne moramo ništa plaćati. Dok ako govorimo o kvalitetnim fizikalnim terapijama, masažama i kvalitetnim vitaminskim pripravcima ipak ovisimo o dubini vlastitog džepa.

Blog u cijelosti pročitajte na Večernjakovoj blogosferi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button