Neurologija - 23. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Revolucionarno otkriće znanstvenika o jednoj od strašnih bolesti današnjice

Britanski znanstvenici na tragu su revolucionarnog otkrića vezanog uz rane znakove Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest Revolucionarno otkriće o strašnoj bolesti današnjice

Najnovija studija britanskih znanstvenika pokazala je da bi se Parkinsonova bolest ubuduće mogla otkrivati desetljećima prije prvih simptoma.

Važna uloga serotonina

Znanstvenici londonskog King’s Collegea tvrde da bi se znakovi promjena u mozgu mogli uočiti 15 do 20 godina prije pojave prvih simptoma bolesti, piše časopis Lancet Neurology. Pri otkrivanju tih promjena važnu ulogu ima serotonin. To je tvar povezana sa spavanjem, apetitom i raspoloženjem. Najčešći simptomi Parkinsonove bolesti su drhtanje, tremor, ukočenost, ali i depresija, problemi s pamćenjem te spavanjem.

Ovaj znanstveni časopis navodi da je ključan pokazatelj gubitak funkcije neutrotransmitera serotonina i to prije pojave prvih poteškoća s kretanjem. To je zanimljivo jer se Parkinsonova bolest već dugo povezuje s padom razine dopamina, dok se serotonin dosad nije povezivao s ovom bolešću.

Parkinsonova bolest, PD, liječenje, rani znakovi

Prepoznajte rane znakove Parkinsonove bolesti

Liječenje teške i ozbiljne Parkinsonove bolesti uspješnije je ako se bolest otkrije u najranijoj fazi. Prepoznajte rane znakove ove...

SAZNAJTE VIŠE

Rezultati značajni za budućnost

Britanski znanstvenici koristili su podatke prikupljene od 14 ispitanika u dobi od 20 do 30 godina. Usporedbu su radili s još 65 pacijenata s Parkinsonovom bolešću te s 25 zdravih dobrovoljaca. Uspjeli su uočiti rane promjene u mozgu kod ispitanika u dobi od 20 do 30 godina, i to upravo u serotoninskom sustavu. Kod njih se razina serotonina smanjila 15 do 20 godina prije nego što je došlo do problema s dopaminom, piše Lancet Neurology.

Ovi rezultati značajni su jer bi mogli otvoriti vrata razvoju novih vrsta terapija koje će usporiti, a možda i spriječiti napredovanje ove strašne bolesti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button