Neurologija - 23. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Može li magnezij doista pomoći u liječenju i prevenciji migrena?

Migrene može biti vrlo teško liječiti tradicionalnim lijekovima protiv bolova, pa mnogi ljudi traže dodatne načine da ih spriječe. Pritom se nerijetko poseže za magnezijem

magnezij i migrene

Magnezij je prirodni mineral koji pomaže u održavanju stabilnog krvnog tlaka, doprinosi zdravlju srca, regulira rad živaca i mišića te izgrađuje kosti, DNK i proteine. Nedostatak magnezija također može pridonijeti glavoboljama i migrenama.

Neki pacijenti stoga koriste upravo magnezij kao pomoć u liječenju i prevenciji simptoma migrene koji, osim jake glavobolje, uključuju i smetnje vida, osjetljivost na svjetlo i zvuk te mučninu i povraćanje.

Zbog njih vam „puca” glava: najčešći okidači za migrenu

Preporučena dnevna doza magnezija

No, pomaže li magnezij u rješavanju migrene? Neka su istraživanja pokazala da bi uzimanje dodatka magnezija moglo biti učinkovit način sprječavanja glavobolja. Provedene su i studije koje su pokazale da razine magnezija u mozgu osobe mogu biti niske tijekom migrene.

I Američka zaklada protiv migrene predlaže uzimanje 400 do 500 miligrama magnezijevog oksida dnevno s ciljem prevencije migrena. Neki istraživači smatraju da se učinkovitost magnezija kao preventive migrena povećava s uzimanjem veće doze (preko 600 mg) najmanje tijekom tri do četiri mjeseca. Međutim, uzimanje visokih doza magnezija kao dodatka prehrani kod nekih osoba može uzrokovati nuspojave.

Treba spomenuti i to da uzimanje magnezija može biti učinkovitije za pacijente čije migrene uključuju auru ili poremećaje vida.

Kako koristiti magnezij u liječenju migrena?

Osobe koje pate od migrena mogu uzimati magnezijev oksid u obliku dodatka prehrani kako bi nadopunile unos magnezija. Kod pacijenata koji imaju problem s njegovom apsorpcijom, liječnik bi mogao u terapiju uvesti intravenozno davanje magnezijevog sulfata.

Ostali oblici magnezija uključuju magnezij karbonat, magnezij klorid i magnezij citrat. Tijelo apsorbira te različite vrste magnezija različitim brzinama, a da bi ga moglo apsorbirati bez teškoća, magnezij mora biti vezan uz druge tvari, poput aminokiselina, koje također imaju zdravstvene prednosti.

Povećanje unosa magnezija hranom

Unos magnezija može se povećati i putem prehrane, a namirnice bogate ovim mineralom su:

 • orasi i žitarice,
 • crni grah i leća,
 • žitarice,
 • neki začini (npr. korijander, bosiljak, kopar i drugi)
 • kakao,
 • čaj i kava,
 • zeleno lisnato povrće,
 • avokado,
 • sjemenke, poput sjemenki bundeve,
 • bademi,
 • skuša, tuna i bakalar,
 • nemasni jogurt ili kefir,
 • banane,
 • smokve,
 • tamna čokolada.

Prosječni preporučeni dnevni unos magnezija je 310 do 320 mg za žene te 400 do 420 mg za muškarce.

Važna upozorenja

Suplementi magnezija mogu kod nekih osoba izazvati grčeve i povraćanje.

Magnezij se prirodno nalazi u mnogim namirnicama. Čini se da povećanje razine magnezija konzumiranjem veće količine ove hrane nema povezanih rizika. Međutim, uzimanje visokih doza dodatka magnezija može izazvati neke nuspojave, uključujući proljev, grčeve i povraćanje. Ako osoba doživi proljev zbog dodatka magnezija, trebala bi ga prestati uzimati i pritom paziti da ostane hidrirana.

Svakako treba izbjegavati istovremeno uzimanje dodataka magnezija i antibiotika poznatih kao aminoglikozidi jer to može dovesti do slabosti mišića i drugih tegoba. Magnezij također može utjecati na apsorpciju antibiotika, stoga bi trebao postojati razmak između njihova uzimanja od najmanje dva, pa do četiri i šest sati. Uzimate li antibiotik, potražite savjet liječnika ili ljekarnika o preporučenom razmaku.

Magnezij može sniziti krvni tlak osobe. Pacijenti koji uzimaju lijekove za visok krvni tlak, a koriste i dodatke magnezija, mogli bi biti izloženi riziku od opasnog pada tlaka.

I pretjerano nakupljanje magnezija u tijelu može dovesti do ozbiljnih nuspojava, uključujući nepravilan rad srca, usporeno disanje, pa i komu.

Osobe koje posebno trebaju biti na oprezu

Suplementi magnezija također mogu izazvati dodatne nuspojave kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima kao što su:

 • poremećaji krvarenja,
 • dijabetes,
 • problemi s bubrezima, uključujući zatajenje bubrega,
 • gastrointestinalna stanja, poput sindroma iritabilnog crijeva ili želučanih infekcija.

Ovi pacijenti svakako najprije trebaju razgovarati s liječnikom koji će znati je li dodatak prehrani s magnezijem siguran izbor s obzirom na njihovu povijest bolesti.

Trudnice bi također trebale tražiti savjet liječnika prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani, pa tako i magnezija, a eventualno intravenozno davanje trudnici visokih doza magnezij sulfata može biti štetno za plod te uzrokovati stanjivanje kostiju kod fetusa.

nedostatak magnezija

Simptomi koji upućuju na manjak magnezija

Manjak magnezija je široko rasprostranjena pojava i ako se ne tretira može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Kada se pravilno uzima, magnezij može biti siguran izbor u prevenciji i liječenju migrena, a posebice može biti koristan kada je riječ o migrenama s aurom.

No prije uzimanja dodataka prehrani s magnezijem trebalo bi najprije porazgovarati s liječnikom jer oni mogu stupiti u interakciju s lijekovima koje osoba uzima ili pogoršati simptome postojećeg stanja.

Korišten izvor: Medical News Today

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button