Ljeto s ADIVOM - 3. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Osnovni savjeti kako sami možete naučiti plivati

Iskoristite ljeto i konačno savladajte vještinu plivanja. Plitki dio bazena odlično je mjesto na kojem možete sami naučiti plivati

plivanje učenje plivanja

Plivanje je tjelesna aktivnost koja uključuje niz pokreta rukama i nogama te pravilnu tehniku disanja. Sve komponente plivanja možete prakticirati i zasebno u plitkoj vodi bazena te na taj način savladati ovu vještinu i bez pomoći trenera. Kako ćete se sami pripremiti za prve plivačke pokrete savjetuje poznata stranica za fitnes i rekreaciju Livestrong.com.

Plivanje uz što manje rizika za ozljedu

Najjednostavniji plivački pokret za početnika svakako je prednji zamah rukama. Kad jednom osjetite kako se uz pomoć njega možete kretati kroz vodu, moći ćete početi prakticirati i ostale plivačke pokrete.

Prvo plivačko uranjanje: kako početi?

Stižemo do vježbe broj jedan. Naslonite se leđima na rub bazena dok stojite u njegovom plitkom dijelu. Udahnite zrak te se potom nagnite prema naprijed u razini struka dok vam lice ne uroni u vodu. Pozicija vaših ušiju treba biti u ravnini površine  vode u bazenu. Zadržite ovu poziciju dvije sekunde te polako okrenite glavu na stranu i izdahnite dok to činite. Vratite se u početnu stajaću poziciju.

Udahnite i izdahnite dok izvodite kružne pokrete rukom

Vježba broj dva. Prislonite ruke uz tijelo. Vaši dlanovi neka budu okrenuti prema dolje, a prsti skupljeni. Načinite udah. Nagnite se prema naprijed kao u prvoj vježbi. S licem u vodi načinite pokret desnom rukom prema gore dok ruka ne ispliva iz vode. Posegnite rukom prema naprijed. A kada vam ruka dotakne površinu vode, povucite ruku prema dolje i dovršite kružni pokret kako biste je doveli u poziciju iza vas. Dlan vaše desne ruke u tom trenutku trebao bi biti okrenut prema gore. Pomaknite glavu na desnu stranu i ponovno udahnite kroz usta bez da podižete glavu. Glavom se vratite u početni položaj. Izdahnite kroz usta ili nos dok vam je lice dijelom u vodi.

Izvodite zamahe rukama, kompletirajte udah i izdah

Ponavljajte pokrete rukom i vježbu disanja dok ne budete u stanju izvesti zamah svakom rukom te kompletirati udah i izdah bez da dižete glavu iz vode. Kružni pokreti ruku pod vodom zahtijevaju određeni napor, ali oni su ključni za kretanje kroz vodu tijekom plivanja. Vaše ruke su zapravo „propeleri“ koji će vas pogoniti kroz vodu, a noge će svojim pokretima spriječiti da vam torzo potone pod vodom. Kada jednom zaplivate, nastojte tijelo uvijek držati u što ravnijem položaju pri površini vode.

Brzo pomičite noge, bez prskanja

Vrijeme je za novu vježbu – trening nožnih pokreta. Okrenite se prema rubu bazena, šakama se uhvatite za rub. Ispružite ruke i podignite obje noge da bi vam se tijelo postavilo u ravninu površine vode. Okrenite glavu na jednu stranu i udahnite kroz usta. Nemojte odmah ispravljati glavu. Ne savijajte koljena, a zamahe nogama činite iz bokova. Zamašite nogama što brže možete, uz što je moguće manje prskanja vode na površini. Vaša stopala ne bi trebala izranjati iznad površine vode. Izdahnite pod vodom, okrenite glavu i načinite novi udah. Nastavite s vježbanjem sve dok ne osjetite kako vladate ritmom zamaha i disanja.

Kada ste savladali ovu vježbu, naslonite se leđima na jednu stranu bazena, a licem se okrenite prema drugom kraju, naravno u plitkom dijelu bazena. Spustite se u vodu, ispružite ruke prema naprijed, udahnite i odgurnite se nogama od ruba bazena. Čim vas odraz odbaci od ruba bazena, a lice dotakne vodu, počnite sa zamasima nogu koje ste prije uvježbali te s uvježbanim pokretima desne pa lijeve ruke.

Plivanje je zdravo! Iskoristite vodu za ublažavanje bolova u leđima

Plivanje je zdravo! Iskoristite vodu za ublažavanje bolova u leđima

Ublažavanje bolova u leđima vam se čini kao nemoguća misija? Plivanje je odlična aktivnost za zdravlje vaših leđa

SAZNAJTE VIŠE

Vježbom do savršenstva

Nastavite s vježbanjem koncentriranih pokreta ruku i nogu. U jednom ciklusu vježbanja probajte svakom rukom načiniti barem dva zamaha. Zabacite glavu i udahnite, vratite glavu u početni položaj i ponovite pokret. Vježbajte sve dok ne ovladate tehnikom disanja i dok ne uspijete prijeći cijelu širinu bazena bez da morate prekidati vježbu.

Kada konačno naučite plivati nećete samo biti zadovoljni sobom jer ste ovladali još jednom korisnom vještinom, nego ćete učiniti dobru stvar i za vaše zdravlje. Prema navodima Sveučilišta Harvard plivanje u trajanju od 30 minuta (osobi koja teži oko 70 kilograma) pomaže sagorjeti čak 223 kalorije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button