Lijekovi i terapije - 26. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

U KBC-u Rijeka uspješno izvedena rijetka transplantacija dječjih bubrega

Radi se o takozvanoj en-bloc transplantaciji u kojoj se, zbog male veličine donorskih organa, u primatelja transplantiraju oba bubrega. Bubrezi su dobiveni putem Eurotransplanta i prevezeni u riječki KBC koji je ujedno i Referentni centar za transplantaciju bubrega Republike Hrvatske

transplantacija bubrega-KBC Rijeka

Liječnici Klinike za urologiju riječkog KBC-a učinili su još jedan rijedak i zahtjevan postupak transplantacije bubrega. Riječ je o postupku transplantacije dječjih bubrega, operacije koju u Hrvatskoj zasad radi jedino transplantacijski stručni tim urologa KBC-a Rijeka. Ovakve zahtjevne operacije rijetke su i na svjetskoj razini jer postoji vrlo mali broj centara u svijetu u kojima se uspješno transplantiraju dječji bubrezi.

Riječki stručni medicinski tim Klinike za urologiju, od 2018. godine do danas, obavio je tri ovakve transplantacije. Radi se o takozvanoj en-bloc transplantaciji u kojoj se, zbog male veličine donorskih organa, u primatelja transplantiraju oba bubrega. Bubrezi su dobiveni putem Eurotransplanta i prevezeni u riječki KBC koji je ujedno i Referentni centar za transplantaciju bubrega Republike Hrvatske.

Biološki 3D tisak: budućnost transplantacijske medicine

Zahtjevan postupak transplantacije dječjih bubrega

Usprkos zahtjevnosti samog postupka, prednosti dječjih bubrega pri transplantaciji jesu manja stopa odbacivanja i dulje preživljavanje transplantata. Time se povećava  broj  bolesnika s transplantacijom bubrega koja se smatra najboljim liječenjem terminalnog stadija bubrežnog zatajivanja. U slučaju posljednjeg pacijenta donor u kojeg je, nažalost, dokazana moždana smrt, bio je star tek 10 dana. Primatelj se nakon uspješne transplantacije dobro oporavlja, a bubrezi su promokrili, tj. „proradili“ već tijekom samog zahvata.

„Zahtjevnost ovog zahvata jest u tome što se radi o vrlo malim promjerima donorskih krvnih žila, pa su i vaskularne anastomoze s primateljevim krvnim žilama tehnički zahtjevne kao i sam poslijeoperacijski tijek u kojem krvni tlak treba stalno držati na višim razinama od uobičajenog. Valja naglasiti da bilo kakvo poslijeoperacijsko krvarenje i pad tlaka mogu dovesti do tromboze, tj. propadanja donorskih bubrega. Budući da se radi o maloj masi funkcionalnog parenhima, kada se tako mali bubrezi transplantiraju u  odraslu osobu, potrebno je čekati i dulje vrijeme pratiti primatelja sve dok bubrezi donora ne dostignu zadovoljavajuću funkciju i veličinu“, istaknuo je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Rijeka ujedno i glavni kirurg operacijskog tima, prof. dr. Josip Španjol.

Koristili su se posebni instrumenti i ureteralne proteze

„S obzirom na dimenzije donorskih bubrega, njihovih krvnih žila i uretera, tijekom zahvata potrebno je koristiti posebne instrumente i ureteralne proteze. Zahtjevnost operacije stoga uključuje cijeli tim: urologe, anesteziologe, u praćenju i nefrologe, a izazov je bio i za urološke instrumentare koji moraju pripremiti odgovarajuće instrumente s kojima se ne susreću svaki dan jer  se radi o iznimno rijetkoj operaciji“, pojasnio je prof. dr. Josip Španjol.

U kirurškom timu još su sudjelovali prof. dr. Dean Markić i doc. dr. Antun Gršković, instrumentarke su bile Vanja Hlača, bacc. med. techn. i Sanela Škevin, bacc. med. techn., a anesteziološki dio ekipe činili su dr. Mladen Ivanovski i Laura Gunek, bacc. med. techn.

Anesteziolog dr. Mladen Ivanovski naglasio je da je operacija brzo i uspješno obavljena: „Trajala je oko tri sata s pripremom, što je za tako zahtjevan zahvat iznimno kratko vrijeme. Bilo je vrlo bitno paziti na kvalitetan protok krvi i tlaka, odnosno održati perfuziju doniranih organa jer je između donora i primatelja velika razlika u dobi. Donor je imao samo 10 dana, a pacijent 52 godine, što je meni kao anesteziologu predstavljalo najveći izazov. Bila je potrebna adekvatna antikoagulantna terapija s obzirom na veliku razliku u veličini krvnih žila, pa je postojala mogućnost razvoja tromboze hranidbenih krvnih žila. Srećom, zahvat je protekao bez poteškoća.“

Važnost transplantacijske medicine za bolesnike s najtežim oblicima bolesti bubrega

„Transplantacijska medicina za bolesnike s najtežim oblicima bolesti bubrega u pravilu predstavlja optimalnu terapijsku opciju s iznimnim utjecajem na ukupnu kvalitetu života. Za zdravstvenu ustanovu razvoj transplantacijskog programa donosi trajno napredovanje i razvoj brojnih stručnih područja koja su dio transplantacijske medicine – u širokom rasponu od urologije i nefrologije, preko anesteziologije i intenzivne medicine, pa do transfuzijske medicine, ali i drugih disciplina. KBC Rijeka iznimno je ponosan na svoju baštinu transplantacijske medicine i prvu transplantaciju bubrega u široj regiji izvedenu kod nas prije više od 50 godina koja je nedvojbeno bila zamašnjak razvoja riječke kliničke i akademske medicine.

IT kompanija Q aplikacija transplantacija organa

Nova domaća aplikacija donosi revoluciju u transplantaciji organa

Zagrebačka IT kompanija Q, nedavno je razvila proizvod koji pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe svog odgovarajućeg...

SAZNAJTE VIŠE

Kada smo prije nešto više od godine dana obnavljali transplantacijske timove, s ciljem unaprjeđenja eksplantacijsko-transplantacijskog programa, kao ravnatelj sam donio odluke o uvođenju kadrovskih i organizacijskih nadstandarda u odnosu na minimalne propisane. Rezultati nisu izostali, pa smo tijekom 2023. zabilježili značajno poboljašanje rezultata u svim segmentima transplantacijskog programa i suradnje s Eurotransplantom. Tako su rezultati programa darivanja organa u prošloj godini postigli povećanje od čak 100%, a broj uspješno transplantiranih bubrega za više od 50%. Ovakav primjer rijetkog oblika bubrežnih transplantata koji je upravo po treći put u povijesti izveden u Rijeci, a koje malobrojni centri u Europi mogu izvesti, još je jedna potvrda izvrsnosti naših stručnjaka i najviše razine usluga koju možemo pružiti našim bolesnicima“, istaknuo je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

Izvor: https://www.novilist.hr/rijeka-regija/u-kbc-u-rijeka-uspjesno-izvedena-rijetka-transplantacija-djecjih-bubrega-jedini-su-koji-to-rade-u-hrvatskoj/?fbclid=IwAR31FkaIhg_2lg0zhtAFodoSr5lNaVDq_TLohcOKlEvrUhc_bMFAKkQOo-M

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button