Lijekovi i terapije - 12. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Sadašnjost i budućnost liječenja Parkinsonove bolesti

Za liječenje Parkinsonove bolesti već se desetljećima koristi poznata levodopa, no istraživanja novih lijekova danas su usmjerena na gensku terapiju

Parkinsonova bolest - genska terapija

Parkinsonova bolest je jedna od najčešćih neuroloških bolesti. Zahvaća otprilike jedan posto starijih od šezdeset godina, no nije neobično ni da se javi u mlađoj dobi, nakon dvadesete godine. Dokazuje se temeljem prisutnosti simptoma: finog tremora, ukočenosti i usporenosti u obavljanju radnji te nekih specifičnih neuroloških pretraga, no, nažalost, u početku se često pogrešno dijagnosticira.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti: zbog čega nastaje i kako se liječi

Procjenjuje se da u svijetu boluje od Parkinsonove bolesti oko šest i pol milijuna ljudi, a za Hrvatsku se smatra da ih je između deset i petnaest tisuća. Češće obolijevaju muškarci nego žene.

Simptomi i potraga za uzrocima

Jedan od prvih simptoma bolesti je tremor (drhtavica) ruku i gubitak spretnosti u vidu finih pokreta ruku. Česta je ukočenost tijela, posebno lica, što otežava mimiku. Razvojem bolesti dolazi do usporavanja pokreta i izvođenja radnji te karakterističnog pogrbljenog položaja tijela. Kako bolest napreduje, javljaju se problemi s ravnotežom, poremećaj spavanja, konstipacija, gubitak osjeta mirisa, seboreja, opći osjećaj slabosti, umora i iscrpljenosti, depresija, tjeskoba i slabljenje intelektualnih sposobnosti.

Sve su to simptomi koji nastaju kao posljedica gubitka dopaminskih neurona i nedostatka neurotransmitora dopamina te pojave Lewyjevih tjelešaca.

Uzrok nastanka bolesti nije do kraja poznat. Može nastati zbog dugotrajne  izloženosti pesticidima i herbicidima, iako se oni koji su izrazito toksični više i ne koriste. Postoje određene genetske predispozicije, odnosno mutacija jednog gena nazvanog LRRK2. Trauma glave jedan je od rizičnih čimbenika Parkinsonove bolesti što je dokazano studijom o pojavi bolesti u mlađih osoba koje su se bavile američkim nogometom i doživjele brojne udarce u glavu.

Učinkovitost levodope

Kako se zna da su simptomi posljedica nedostatka dopamina, još krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća u terapiju je uveden lijek levodopa. Levodopa se u mozgu metabolizira u dopamin, a da bi uopće mogla stići do mozga, potrebna je karbidopa koja sprječava njenu razgradnju prije dolaska u mozak te ujedno umanjuje značajne nuspojave lijeka.

Levodopa ublažava tremor i ostale simptome, no ne može izliječiti bolest; kako ona napreduje, potrebno je povećanje doze levodope, a često se u terapiju dodaju i agonisti dopamina (potpomažu učinak dopamina), antikonvulzivi i lijekovi za psihijatrijske bolesti, najčešće antidepresivi.

Budućnost u genskoj terapiji

Istraživanja novih lijekova danas su usmjerena na gensku terapiju kojom bi se možda moglo utjecati na jedan protein, nazvan alfa-sinuklein, za kojeg je ustanovljeno da se, iz nepoznatog razloga, nakuplja u mozgu oboljelih.

Naime, geni su odgovorni za stvaranje proteina te se pretpostavlja da bi se njima moglo djelovati na prestanak ili usporavanje nakupljanja ovog proteina. Jedan od smjerova istraživanja jest i izučavanje bakterijske mikroflore u crijevima, jer je i ovdje pronađen alfa-sinuklein protein. Ustanovljeno je da oboljeli od Parkinsonove bolesti imaju izmijenjenu mikrofloru crijeva, a posljedično se javlja i jedan od prvih simptoma bolesti, konstipacija (zatvor crijeva).

Što možemo učiniti

Redovita tjelesna aktivnost i fizikalna terapija omogućavaju ublažavanje ukočenosti i dulje održavanje funkcije finih pokreta, a također djeluju povoljno na psihičke simptome.

Parkinsonova bolest, PD, liječenje, rani znakovi

Prepoznajte rane znakove Parkinsonove bolesti

Liječenje teške i ozbiljne Parkinsonove bolesti uspješnije je ako se bolest otkrije u najranijoj fazi. Prepoznajte rane znakove ove...

SAZNAJTE VIŠE

U prehranu treba uključiti dovoljan unos vlakana i tekućine kako bi se ublažila konstipacija. Mogu se koristiti i dodaci prehrani koji sadrže kalcij kako bi se što dulje održalo zdravlje kostiju. Znanstvene studije su dokazale da antioksidansi usporavaju propadanje živčanih stanica, no istraživanja učinka koenzima Q-10, vitamina C i E na Parkinsonovu bolest nažalost nisu dala značajne rezultate.

Za pacijente je izuzetno važno prihvaćanje bolesti, kako bi se ublažila ili čak spriječila pojava depresije i tjeskobe što je veliki problem jer većina oboljelih su starije osobe koje često žive same. Presudan je utjecaj obitelji jer je Parkinsonova bolest jedna od onih koje utječu i na bolesnika i na njegovu okolinu, odnosno obitelj.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button