Lijekovi i terapije - 17. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Nada za oboljele od teškog oblika alopecije areate: očekuje se novi biološki lijek

Ritlecitinib, koji je već odobren u SAD-u i Japanu, u kliničkim je studijama pokazao utjecaj na oporavak, odnosno na ponovni rast kose na zahvaćenim, ćelavim mjestima. I Europska komisija dala je pozitivnu ocjenu

alopecija areata celavost ritlecitinib lijek

Alopecija jest stručni termin za ispadanja i gubitak kose. Mnogi će reći da je to samo estetski problem no zbog njega ljudi mogu osjećati sram, nelagodu što pak dovodi do stalnog stresa, kod nekih i do ozbiljnih psihičkih poremećaja. Gubitak kose češći je kod muškaraca, a ženski i muški tip ćelavosti razlikuju po mjestima gubitka kose, intenzitetu i dobi u kojoj započinje ovaj proces.

Ispadanje kose dio je normalnog ciklusa vlasi: rasta, mirovanja i ispadanja. Dnevno se gubi do 80, čak i 100 vlasi. Nakon ispadanja, iz zdravog folikula (organa u koži u kojem se nalazi dlaka) odmah raste nova vlas.

No, ispadanje kose može biti pretjerano ili se može oštetiti folikul i prestati proizvoditi nove vlasi, a na vlasištu ostaju područja bez kose što se naziva alopecija. Postoje različite vrste alopecije, najčešće su androgena i alopecija areata.

Ćelavost pod utjecajem hormona

Androgena alopecija se češće javlja u muškaraca, pri čemu folikul prestaje s proizvodnjom vlasi zbog utjecaja muškog spolnog hormona testosterona. Kod žena je veći utjecaj ženskih spolnih hormona, estrogena pa je i sama androgena ćelavost obično manjeg intenziteta. Kosa se prorjeđuje najčešće na tjemenu, a nakon menopauze, zbog nedostatka estrogena i daljnjim starenjem i žene gube više vlasi. Kod muškaraca započinje već nakon puberteta, “podizanjem čela”, “krugom” na vrhu tjemena, a vremenom se prorijedi cijelo vlasište osim rubnih dijelova.

Liječenje androgene alopecije treba započeti čim prije, lijekovima koji održavaju cirkulaciju folikula i smanjuju utjecaj testosterona. No, u teškim slučajevima najčešće je moguć jedino tretman presađivanja kose.

Autoimuna bolest

Alopecija areata predstavlja nagli gubitak kose ili dlake u ovalnim žarištima, krugovima. Smatra se autoimunom bolešću, pri čemu dolazi do propadanja folikula dlake. Javlja se i kod muškaraca i kod žena te u svim dobnim skupinama. U pacijenta su često prisutne i druge bolesti koje ubrajamo u autoimune: vitiligo, atopijski dermatitis, astma, upala štitnjače.

Alopecija areata može se javiti na jednom mjestu, najčešće vlasištu, ali i na tijelu, na više mjesta ili pak može biti zahvaćeno cijelo vlasište ili čak i cijelo tijelo. Za razliku od androgene alopecije, kod ovog oblika bolesti ponekad se može javiti i upala kože te promjene na noktima, obrvama i trepavicama.

Novi biološki lijek već odobren u SAD-u i Japanu

Pristup liječenju ove bolesti je isti kao i kod drugih autoimunih bolesti – pokušava se umanjiti imunološki odgovor zahvaćenog područja, za što su se donedavno najčešće koristili kortikosteroidi. Sam folikul dlake može se tretirati lijekovima za jačanje cirkulacije i sprečavanje razvoja upale.

No, posljednjih desetak godina otkako su se značajnije pojavili biološki lijekovi, sve je više autoimunih bolesti za koje se oni posebno dizajniraju. Tako je nedavno proizveden lijek i za alopeciju areatu, ritlecitinib. Riječ je o lijeku iz skupine bioloških lijekova, JAK inhibitora, koji umanjuju proizvodnju citokina, jednih od supstancija koje se javljaju pri imunološkom odgovoru. Lijekovi iz ove skupine koriste se i u liječenju reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa te ulceroznog kolitisa.

Lijek ritlecitinib je već odobren u SAD-u i Japanu, a nedavno mu je Europska komisija dala pozitivnu ocjenu, što znači da će ga proizvođač moći registrirati nakon što ispuni i ostale zahtjeve za stavljanje lijeka na tržište.

Ispadanje kose

Možemo li liječiti pretjerano ispadanje kose?

Androgenetska se alopecija kod žena očituje prorijeđenošću vlasišta na tjemenu (uz održanu prednju liniju rasta kose), a muški tip...

SAZNAJTE VIŠE

Očekuju se strogi zahtjevi za propisivanje lijeka

Ritlecitinib je namijenjen za liječenje teške alopecije areate u odraslih i djece starije od 12 godina. U kliničkim studijama je pokazao utjecaj na oporavak, odnosno na ponovni rast kose na zahvaćenim, ćelavim mjestima.

Proces registracije može trajati nekoliko mjeseci, a kad bude dostupan za liječenje, moći će ga propisivati samo dermatolozi koji se bave liječenjem alopecije areate. Lijek nije namijenjen za liječenje drugih oblika pojačanog ispadanja kose i ćelavosti i vjerojatno će biti propisani vrlo strogi zahtjevi za propisivanje lijeka. Naime, treba razumjeti da ovaj lijek djeluje na imunosni sustav te da, kao i drugi biološki lijekovi, može imati jače nuspojave.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button