ADIVA Plus sadržaj - 28. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Što treba znati o korištenju lokalnih antireumatika

Za razliku od nesteroidnih protuupalnih lijekova koji se uzimaju oralno, kod primjene lokalnih antireumatika nuspojave su rijetke i blage. No treba znati kako ih pravilno koristiti.

lokalni antireumatici

Današnji način života obilježen manjkom kretanja i fizičke aktivnosti utječe na stanje koštano-mišićnog sustava, pa bolovi u mišićima i zglobovima pogađaju sve dobne skupine. Starenjem još dolazi i do slabosti mišića te promjena na hrskavici, pa su, osim kralježnice, pogođeni i zglobovi. Tome pogoduje i pretilost, također jedna od bolesti suvremenog društva. Osim degenerativnih bolesti kod starijih (najčešće kroničnih upala zglobova poput osteoartritisa), problemi koštano-mišićnog sustava pogađaju i mladu populaciju u vidu ozljeda kao što su uganuća, iščašenja i istegnuća, često prilikom sportskih i rekreativnih aktivnosti.

Nije svaka reuma ista: sijevanje po kostima ima više od stotinu lica

Najčešće se koriste lijekovi protiv bolova, a ako postoji i upalni proces u zglobu, liječenje je usmjereno ka smirivanju upale nesteroidnim protuupalnim lijekovima (uobičajeno ih nazivamo NSAR – nesteroidni antireumatici). NSAR, vrlo često korištena skupina lijekova u samoliječenju, pored svoje izrazite djelotvornosti, nažalost, nosi i rizik ozbiljnih nuspojava pri oralnoj uporabi, što je razlog da se moraju primjenjivati s oprezom i ograničeno.

Ukratko o lokalnim antireumaticima

Za ublažavanje blage do umjerene boli, postoji rješenje bez gutanja tableta. Lokalni antireumatici u obliku masti ili gelova, primjenom preko kože postižu analgetsko i protuupalno djelovanje na bolnom mjestu, a štetne nuspojave (na želudac i kardiovaskularni sustav) su svedene na minimum jer lijek ne ulazi u krvnu cirkulaciju kao kod oralnog uzimanja. Iako rijetko postoji mogućnosti pojave neželjenih kožnih reakcija preosjetljivosti zbog lokalnog načina primjene lijeka, one su blagog intenziteta i prolaze ukidanjem primjene lijeka.

Učinak liječenja lokalnim antireumaticima ovisi o vrsti lijeka te kemijskim i fizikalnim svojstvima pomoćnih tvari u formulaciji, o mjestu i načinu primjene, kao i o individualnim karakteristikama kože pacijenta.

Pripravci imaju veći potencijal djelovanja na površinske zglobove poput zglobova šake ili koljena, u odnosu na dublje strukture poput kuka. Na tržištu postoji velik broj pripravaka u različitim formulacijama – masti, kreme, balzami, gelovi, sprejevi, te u obliku naljepaka (flastera). Gelovi, sprejevi i mikroemulzije učinkovitije se apsorbiraju kroz kožu u odnosu na masti i kreme.

Djelatne tvari

U lokalnim pripravcima protiv bola u zglobovima i mišićima, djelatna tvar iz skupine NSAR je diklofenak, ketoprofen, piroksikam ili ibuprofen.

Koncentracije NSAR kao djelatne tvari u kremama, gelovima ili u spreju su puno manje od one u oblicima za oralnu primjenu (1% piroksikama , 2,5% ketoprofena, 5% ibuprofena, a koncentracija diklofenaka je u  1 do 2 % u kremastom gelu, 4% u spreju i u flasteru 140 mg).

Iako su koncentracije niske, a pripravci se primjenjuju lokalno na kožu, sistemski neželjeni učinci ne mogu se sasvim isključiti ako se preparati koriste u dužem razdoblju i na velikoj površini. No, pri racionalnoj uporabi, koncentracije u plazmi su oko 100 puta niže nego kod oralne primjene iste količine, pa se bez opasnosti mogu koristiti kod ozljeda mekih tkiva (tetive, ligamenti, mišići) i zglobova koje su obično posljedica uganuća, istegnuća, iščašenja te kod bolova u leđima. Također pomažu kod lokaliziranih oblika reumatizma mekih tkiva (npr. „teniski lakat“, sindrom bolnog ramena i dr.) te za olakšanje bola kod blagih oblika artritisa koljena ili prstiju.

toplinska terapija krioterapija

Umjetnost tretiranja bola: kada koristiti toplu, a kada hladnu terapiju

Toplinska terapija ili krioterapija? Nakon udaraca, kod upala ili ukočenosti dijelova tijela, primjena hladnoće ili topline može biti...

SAZNAJTE VIŠE

Pravila primjene i upozorenja

Lokalni antireumatici primjenjuju se nanošenjem na bolno područje tri do četiri puta dnevno. Pripravke u obliku gela, kreme ili masti potrebno je lagano utrljati na bolno mjesto, a one u obliku spreja samo raspršiti (sprejevi brzo prodiru u kožu, pa imaju brz početak djelovanja). Noviji antireumatski pripravci za lokalnu primjenu izrađuju se u obliku kremastog gela ili kao poliakrilatni gelovi koji se lako upijaju i ne ostavljaju masni trag na koži te ugodno hlade. Zato te formulacije sve više zauzimaju mjesto otopina, krema i masti koje su se prije izrađivale.

Lijekovi iz ove skupine nisu prikladni za primjenu u djece do 12 godina, a korisnike treba upozoriti na obavezno pranje ruku nakon primjene te da ne smiju doći u dodir s očima i sluznicama. Također valja naglasiti da se ne smiju primjenjivati na upaljenoj ili oštećenoj koži.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button