Lijekovi i terapije - 13. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm.

Kako navesti dijete da popije lijek? 

Roditelji male djece prije ili poslije će se naći u situaciji da djetetu moraju dati lijek, a da dijete ili ne može lijek popiti (primjerice, zbog povraćanja) ili da ga odbija

kako dati lijek djetetu

Dječji organizam, pogotovo male djece i dojenčadi, uvelike se razlikuje od odraslog, ne samo po veličini, već i u funkciji fizioloških sustava. Zato su i procesi koji se zbivaju s lijekom u organizmu (apsorpcija, metaboliziranje i izlučivanje lijeka) drugačiji nego kod odraslih.

Najsigurniji način davanja lijeka malom bolesniku kako bi brzo i sigurno dobio odgovarajuću dozu lijeka jest parenteralni, odnosno injekcijom. U praksi se to provodi rijetko, uglavnom samo ako lijek ne postoji u drugom obliku; injekciju može dati samo zdravstveno osoblje u zdravstvenoj ustanovi, a i traumatično je iskustvo za dijete. Za terapiju kod kuće, djeci se lijekovi daju u oblicima za oralnu primjenu (sirupi, tablete, kapsule) ili rektalnu (čepići).

Preuzmite ebook: Zašto su prve tri godine najvažnije

Tekući lijekovi i čepići

Kod primjene lijekova oralnim putem, za djecu se  koriste tekući oblici – otopine, tj. sirupi ili kapi. Tekući ljekoviti oblici brže se apsorbiraju, ali treba obratiti pažnju na rok valjanosti koji je kraći nego u slučaju čvrstih oblika lijekova.

Bolesna mala djeca često povraćaju, što svakako može loše utjecati na uspjeh terapije oralnim putem. U slučaju kada dijete ne može uzeti lijek na usta, preporučuje se korištenje čepića. Uvođenjem u rektum, čepić se na tjelesnoj temperaturi otapa i oslobađa djelatnu tvar koja se u crijevu resorbira, putuje krvotokom te postiže sistemsko djelovanje, primjerice snižava povišenu tjelesnu temperaturu.

Sirup za djecu obično je voćnog ili nekog drugog privlačnog okusa kako bi se pokrila gorčina lijeka. Neki sirupi za djecu istog su sastava, ali različitih okusa, pa možete odabrati onaj koji djetetu više odgovara. Primjerice, postoje sirupi s aromom jagode, maline, a i naranče.

Poslužite se trikovima

No neka djeca, pogotovo kad su nemirna zbog bolesti koju obično prati i povišena temperatura, odbijaju popiti lijek na žličicu. Roditelji se koriste različitim trikovima kako bi postigli da dijete primi propisanu dozu lijeka.

Neke sirupe možete davati, primjerice, u manjoj količini hrane, čaja ili soka koje dijete voli. Pritom treba paziti da pojede ili popije cijelu količinu u kojoj je doza lijeka te provjeriti u uputi smije li se lijek ili ne smije miješati s nekom vrstom hrane ili tekućine.

Ponekad može pomoći ako se, umjesto u žličici, sirup daje u maloj čašici ili u štrcaljki (obično su priložene uz lijek). Pritom treba pripaziti da tekućinu uštrcate na stranu, prema unutrašnjoj površini obraza, a ne izravno u usta, kako se dijete ne bi zagrcnulo. Jedan od trikova koji će olakšati da dijete popije lijek jest istisnuti ga iz šprice koju ste stavili u silikonsku dudu/poklopac bočice.

Što ako treba ponoviti davanje lijeka?

U slučaju da dijete povrati odmah nakon gutanja lijeka, potrebno ga je dati ponovno. Prođe li više od 20 do 30 minuta, lijek se ne mora ponovno jer se je najvjerojatnije već apsorbirao. Ako nikako nije moguće dati lijek na usta, čepići su vrlo pogodan oblik za djecu. Čepić se stavlja djetetu u ležećem položaju u analni otvor, a može ga se i malo namazati dječjim uljem. Jednom rukom nježno treba primiti djetetove nožne zglobove i podignuti ih, a drugom rukom lagano gurnuti čepić u analni otvor sasvim do kraja, te kratko lagano stisnuti guzu kako bi bili sigurni da čepić nije izašao iz otvora.

U slučaju antibiotske terapije, ako je dijete u toliko lošem stanju da nikako ne može primiti lijek, potrebno je ponovno se javiti liječniku kako bi mu lijek dao injekcijom. Kada se stanje djeteta popravi, može se nastaviti s antibiotskom terapijom oralno.

I kapljice mogu biti problem

Djeca ne vole ni kapanje u nos, pa i to može biti problem. Dijete treba položiti u ležeći položaj, s glavom okrenutom u jednu stranu, pridržati ga jednom rukom dok se ukapava u jednu nosnicu, pa to ponoviti s drugom nosnicom. Treba znati da se djetetu nikako ne zabacuje glava unatrag.

kućna ljekarna za djecu

Organizirajte kućnu ljekarnu za djecu

Svi uglavnom imamo kućnu ljekarnu s osnovnim lijekovima i priborom. No obitelji s djecom trebaju ljekarnu prilagoditi potrebama mališana.

SAZNAJTE VIŠE

Pridržavajte se uputa

Kako god djetetu davali lijek, treba se pridržavati uputa, odnosno davati lijek u točno propisanim dozama i uvijek u određeno vrijeme, kao što je to slučaj s antibioticima. Ponekad ćete ga možda trebati probuditi, no današnji se antibiotici uglavnom ne uzimaju u kratkim vremenskim razmacima, pa ćete najčešće moći prilagoditi vrijeme uzimanja lijeka djetetovu ritmu spavanja i hranjenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button