Lijekovi i terapije - 29. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Uspjeh izraelskih znanstvenika: Hoćemo li uz pomoć alpha čestica lakše tretirati rak?

Tim znanstvenika iz Tel Aviva obznanio je kako njihov inovativni tretman djeluje na rak tako što uništava agresivne tumore, a štedi zdravo okolno tkivo

Rak tumor

ALPHA Tau Medical, izraelska tvrtka za proizvodnju medicinske opreme smještena u Tel Avivu, razvila je inovativnu terapiju za liječenje raka. Za nju se odmah pročulo jer je uspjela smanjiti stanice karcinoma kod 100 posto testiranih pacijenata. Jesmo li na pomolu nove ere u kojoj će biti moguće lakše tretirati tumor odnosno rak?

Ohrabrujuću vijest su između ostalih prenijeli internetski portali Jerusalem Post i Israel News. Valja napomenuti kako je uspjeh znanstvenika još uvijek u fazi kliničkog pokusa. Ukoliko se rezultati u budućnosti potvrde i na širem krugu pacijenata, tek tada ćemo moći s olakšanjem reći da će rak i tumore u budućnosti biti moguće tretirati mnogo učinkovitije nego danas.

Novo cjepivo protiv raka napada stanice tumora iznutra

Precizno usmjerene alpha čestice napadaju rak

U najkraćem prepričano: tretman imena Alpha DaRT inovativni je tretman liječenja raka koji uništava agresivni tumor dok štedi zdravo tkivo koje ga okružuje.

Kako prenosi portal index.hr citirajući Israel News: studije objavljene u 14 recenziranih znanstvenih časopisa otkrile su da je tehnologija učinkovita i sigurna za različite indikacije. A uključuje i tumore za koje se smatra da su otporni na standarnu terapiju.

Jedna od studija koja je uključivala agresivne i ponavljajuće tumore kože, glave i vrata pokazala je da je liječenje Alpha DaRT-om dovelo do skupljanja tumora u 100 posto slučajeva. A u 78 posto slučajeva zabilježeno je njihovo ukupno uništavanje. Ukoliko se rezultati naknadno dokažu pouzdanima, moglo bi se s optimizmom reći da tumor nema šanse.

Alpha čestice su poznate po tome što su vrlo učinkovite kod uništavanja kancerogenih stanica. No djelotvorne su u samo kratkom vremenu pa ih to čini nepodesnima za tretman raka.

Djeluje na tumor, a ne na okolno zdravo tkivo

Pa ipak, izraelski su znanstvenici upjeli uz pomoć Alpha DaRT metode zaobići dosadašnja ograničenja. Zahvaljujući visoko preciznim usmjeravanjem alpha čestica s uspjehom su djelovali na tvrdokorne zloćudne tumore. Proces uključuje ubacivanje „sjemenki“ s Alpha DaRT česticama koje sadrže atome radija 224. Dok se čestice raspadaju u stanicama tumora, visoka doza radijacije djeluje unutar tumora tako što ga uništava, bez da ima negativan utjecaj na okolno zdravo tkivo.

rak dojke

Redoviti mamografski pregledi spašavaju život, rezervirajte svoj termin!

Dan narcisa prvi je put obilježen 5. travnja 1997., a ove se godine održava već 21. put. Na taj...

SAZNAJTE VIŠE

Prednosti alpha čestica primijenjenih u Alpha DaRT metodi su njihov ubojiti potencijal na stanice raka te vrlo male negativne nuspojave kod liječenja. Ove jedinstvene osobine smanjuju doseg kolateralne štete na zdravo tkivo koja se inače javlja kod terapija kojima su podvrgnuti oboljeli od karcinoma.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button