Krvni tlak - 7. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Čudotvorne i sretne goji bobice za obnovu tijela i duha

Goji (vučje) bobice isprobana su pomoć kod visokog tlaka, dijabetesa, promjene vida, krvarenja, kašlja, astme i tuberkuloze iako još nema dovoljno znanstvenih dokaza

goji bobice - vrijedna pomoć u kontroli astme

Za goji ili vučje bobice kažemo da je to voće s najvećom nutritivnom gustoćom koje se koristi više od 5000 godina. Preparati biljke goji sigurni su ako se uzimaju prema uputama.

Goji (Lycium barbarum, Solanaceae) se u narodu još nazivaju vučje bobice. To je grmolika biljka koja naraste od 1-3 metara. Plod je narančasto-crvene boje, duguljastog oblika. Tradicionalno se koristi više od 5000 godina, a originalno podneblje iz kojeg potječe je pokrajina NinXia (centralna Kina). 

U tradicionalnoj primjeni plod se koristi kod hipertenzije, dijabetesa, promjene vida, krvarenja, kašlja, astme i tuberkuloze

Spoznaje iz tradicionalne kineske medicine

Od biljke goji koristi se plod, iako se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi i kora korijena, list i sjemenke. U tradicionalnoj primjeni plod se koristi kod hipertenzije, dijabetesa, promjene vida, krvarenja, kašlja, astme i tuberkuloze. Za te namjene još uvijek ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza. Kora korijena koja je gorkog okusa i antibakterijskog djelovanja u tradicionalnoj medicini se koristila za liječenje kašlja i povišene tjelesne temperature.

Plod biljke goji bogat je monosaharidima, polisaharidima, karotenoidima (beta-karoten, zeaksantin, lutein), vitaminima (vitamin C, B6, B12) i mineralima (bakar, kalij, željezo, mangan, selen, kalcij). Plod je dobar izvor esencijalnih masnih kiselina što nije uobičajeno za plod voća. 

Ljekovito djelovanje

Plod biljke ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Koristi se i kod makularne degeneracije oka koja je povezana sa starošću.

Sok ploda je dobra zaštita od slobodnih radikala. Možemo reći da je on snažni fitoterapeutski potencijal sa širokim rasponom djelovanja. Zbog svog bogatog sastava, smatra se najboljom hranom za revitalizaciju organizma:

Zanimljivost je da bobice biljke goji često nazivaju ”sretne bobice” jer njihovom duljom konzumacijom čovjek se bolje osjeća, podiže energiju i izdžljivost. Koristi se kod dijabetesa, visokog krvnog tlaka, groznice, malarije, problema s cirkulacijom, kod erektilne disfunkcije, vrtoglavice, zujanja u ušima.

>>Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i pozitivnom utjecaju na zdravlje čovjeka, kopriva zadnjih godina sve više pobuđuje zanimanje znanstvenika. Kopriva je korov, no upoznamo li pobliže  njezin sastav, sasvim je sigurno da ćemo je htjeti uvrstiti u svoju prehranu.<<

Oprez!

Treba znati:

  • Preparati biljke goji sigurni su ako se uzimaju prema uputama. Ako se ne koriste kako treba, mogu izazvati nuspojave kao što su mučnina i povraćanje.
  • U vrijeme trudnoće i dojenja preporuka je da se ti preparati ne koriste.
  • Ako imate nizak krvni tlak, potreban je oprez jer preparati biljke mogu dodatno sniziti tlak.
  • Isto tako ako imate visok tlak i trošite terapiju, potreban je oprez jer goji može dodatno sniziti tlak.
  • Oprez je potreban i kod osoba koje imaju povišeni šećer u krvi jer goji uz terapiju može dodatno smanjiti razinu šećera.
  • Doza koja se primjenjuje ovisi o nekoliko čimbenika kao što su dob i zdravlje. U ovom trenutku nema dovoljno informacija kako bi se utvrdio raspon doza za goji.
  • Imajte na umu da prirodni proizvodi nisu uvijek sigurni. Potrebno je prije upotrebe posavjetovati se s ljekarnikom.

Interakcije

Potreban je oprez kod uzimanja preparata biljke goji s nekim lijekovima zbog mogućih interakcija.

  • Goji može utjecati na resorpciju lijekova koji se metaboliziraju kroz jetra. Takvi lijekovi su: diazepam, diklofenak, fluvastatin, ibuprofen, losartan, fenitoin, tamoksifen, varfarin…
  • Interakcije postoje s lijekovima za liječenje dijabetesa te za liječenje povišenog krvnog tlaka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button