Obiteljsko zdravlje - 29. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin

Reagirajte na vrijeme: Zaštitite kožu od inkontinencijskog dermatitisa

Osim što predstavlja psihičko opterećenje, inkontinencija može ugroziti zdravlje kože izostanu li odgovarajuća higijena i njega

Inkontinencijski dermatitis, zdravlje kože, dermatitis, inkontinencija

Koži zahvaćenoj dermatitisom treba osigurati odgovarajuću vlažnost, što će omogućiti sastojci u proizvodima kao što su Aloe vera, alantoin, lanolin, vitamin E, pantenol i drugi.

Inkontinencija je, znamo, problem koji ne ugrožava život, no psihički nas teško opterećuje, posebice u mlađoj dobi. Nerijetko su prisutni osjećaji srama i nemoći te trpi naš društveni život jer druženja i izlaženja iz doma svodimo na najmanju moguću mjeru.

A kada je riječ o fizičkom zdravlju, svakako se treba osvrnuti na problem odgovarajuće njege kože, odnosno na prevenciju i liječenje dermatitisa povezanog s inkontinencijom (takozvani inkontinencijski dermatitis, odnosno bolest engleskog naziva incontinence-associated dermatitis, IAD).

Riječ je o upali kože koja se razvija zbog kontakta kože s mokraćom (ili stolicom). Prepoznaje se po crvenilu na zahvaćenome mjestu. Moguća je i pojava oštećenja na koži, prištića, svrbeža, može doći do ljuskanja, pa i infekcija. Posebice su česte gljivične infekcije kojima pogoduje veća vlažnost. 

Prevenirajte inkontinenciju: Kegelove vježbe za žene i muškarce

Održavati čistu i suhu kožu

U središtu prevencije ove kožne bolesti jest pravilna higijena. Intimno područje treba održavati čistim te što je moguće više suhim, a kožu njegovati odgovarajućim preparatima. Odgovarajući ulošci, odnosno pelene iznimno su važni, no nipošto nisu dovoljni pa se komplikacije mogu razviti ako se područje ne čisti i ne njeguje.

Treba ih često mijenjati jer zadržavaju urin i stolicu pa je povećan rizik ako je koža izložena dugotrajnijem kontaktu s tjelesnim izlučevinama. Stoga bi ih trebalo zamijeniti odmah nakon obavljanja nužde te je pažljivo očistiti blagim, razrijeđenim sapunom i vodom, a potom i temeljito ispirati i nježno osušiti (izbjeći grubo trljanje).

Njega kože posebice je osjetljivo pitanje kod starijih osoba te pacijenata koji moraju mirovati, odnosno nisu u mogućnosti kretati se. Osim međunožja, područja kože koja su izložena većoj vlažnosti su i bokovi te stražnjica, a treba pripaziti i na pregibe nogu. Spomenimo i pacijente koji primaju terapiju zračenjem. Na tim područjima povećan je rizik od dekubitusa, odnosno rana izazvanih pritiskom, kao što je to slučaj kod ležanja.

U izboru higijenskih preparata birajte one koji su namijenjeni njezi suhe i osjetljive kože. U tome vam mogu poslužiti i vlažne maramice, poput onih za njegu osjetljive kože beba koje bi uvijek trebale biti pri ruci osobi s inkontinencijom. Nježne su, ne izazivaju alergije, često sadrže i sastojke koji dodatno hrane kožu, a očišćeno područje nije potrebno ni dodatno ispirati. No na tržištu postoje i proizvodi koji su posebno namijenjeni održavanju higijene starih i nepokretnih osoba. To su hidratizirajuće vlažne maramice ili pak pjena za suho pranje i losion za pranje.

Liječenje dermatitisa

Dođe li ipak do pojave inkontinencijskog dermatitisa, svakako treba dodatno pripaziti na njegu kako bi se izbjegle komplikacije ili pak gljivične infekcije. Pritom potražite savjet liječnika ili ljekarnika.

Koži zahvaćenoj dermatitisom treba osigurati odgovarajuću vlažnost, što će osigurati sastojci u proizvodima kao što su Aloe vera, alantoin, lanolin, vitamin E, pantenol i drugi. To mogu biti kreme, gelovi i mlijeka za tijelo. Preporučuje se obilato ih nanijeti na kožu navečer prije spavanja, odnosno nakon posljednje nužde kako bi se koža do jutra dobro nahranila, no mogu se i redovito koristiti nakon svake nužde.

Tijekom dana posebnu pažnju možete posvetiti preponama koje su zbog trljanja dodatno podložne oštećenjima. U tu svrhu mogu poslužiti razna ulja, primjerice posebno ulje u spreju s vitaminom E i bisabolom. Odličan je izbor i bademovo ulje čija su ljekovita svojstva poznata još od antičkih vremena, a preporučuje se za njegu suhe i osjetljive kože. Pritom se može koristiti svakodnevno, a pogodno je za sve generacije jer vrlo rijetko izaziva alergijske reakcije.

Važan sastojak proizvoda za njegu kože kod osoba s inkontinencijom jest i cinkov oksid. Pospješuje sušenje pa se tako, primjerice, cinkova pasta koristi kod ekcema, psorijaze, infekcije virusom herpes na usnama i koži te sličnih problema.

Inkontinencija

I par kapi je previše! Ublažite inkontinenciju i vratite osjećaj slobode

Preuzmite kontrolu nad mjehurom i pokažite mišiće inkontinenciji. Vježbajte mišiće zdjelice i doznajte koja još rješenja postoje za vaš...

SAZNAJTE VIŠE

Pripazite na gljivične infekcije

Dermatomikoze, odnosno gljivična oboljenja kože češća su kod osoba s oslabljenim imunosnim sustavom, posebno kod bolesnih i nepokretnih osoba. Vlažan okoliš stvara povoljne uvjete za razvoj dermatomikoza pa je održavanje suhoće kože iznimno važno. Primijetite li naznake pojave gljivične infekcije, svakako tražite savjet liječnika ili dermatologa kako bi vam propisao odgovarajući lijek te da bi se spriječilo širenje infekcije.

Ipak, često je riječ o blagim oblicima inkontinencije koji nisu rijetka pojava kod mlađih i zdravih osoba, a posebno kod trudnica. Iako u tom slučaju govorimo o samo nekoliko kapi koje „pobjegnu“, i one povećavaju vlažnost intimnog područja pa se preporučuju pojačane higijenske mjere koje podrazumijevaju korištenje odgovarajućih uložaka, češće mijenjanje donjeg rublja, redovito pranje intimnog područja, a nećete pogriješiti ni izborom hranjivih te hidratantnih krema.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button