Kosti i zglobovi - 17. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Rizartroza: palac šake u bolovima

Rizartroza je degenerativno stanje koje zahvaća zglob korijena palca. Može uzrokovati bol, ograničenu pokretljivost i slabost u ruci. Rana dijagnoza i konzervativno liječenje, kao što su ortoze za palac i fizikalna terapija, ključni su u upravljanju ovim stanjem

rizartroza palac bolovi

Rizartroza, također poznata kao osteoartritis korijena palca, je degenerativno stanje koje zahvaća zglob korijena palca. Obično se javlja kod žena i pojedinaca koji izvode ponavljajuće pokrete rukama. Ovo stanje dovodi do boli, smanjene pokretljivosti i slabosti u palcu, što utječe na finu mehaniku ruke.

U ovom ćemo članku istražiti simptome, dijagnozu i mogućnosti liječenja rizartroze, uključujući konzervativne i kirurške pristupe.

Razumijevanje rizartroze

Rizartrozu karakteriziraju degenerativne promjene u zglobu između prve metakarpalne kosti i trapezoidne kosti šake. Temeljni uzrok često je preopterećenje ovog malog zgloba.

Stanje s vremenom napreduje, što rezultira boli i postupnim gubitkom pokretljivosti palca. Opozicija palca, jedinstven pokret koji uključuje rotaciju, posebno je pogođena ovim promjenama u zglobu.

Simptomi i postavljanje dijagnoze

Početni simptomi rizartroze uključuju bol i oteklinu oko korijena zgloba palca. Kako stanje napreduje, vidljivi deformiteti i oslabljeni stisak mogu postati očiti.

Pravilna dijagnoza rizartroze uključuje različite dijagnostičke metode, uključujući rendgenske snimke i ultrazvuk. Rendgenske snimke mogu otkriti stupanj degeneracije zgloba i pomoći u klasifikaciji stadija stanja. Ultrazvuk je još jedan dijagnostički alat koji potvrđuje dijagnozu i omogućuje prikaz zgloba u stvarnom vremenu. Posebno je koristan za vođenje terapijskih injekcija za ublažavanje boli i smanjenje upale.

Konzervativno liječenje

Liječenje rizartroze obično započinje konzervativnim mjerama usmjerenim na smanjenje opterećenja zgloba korijena palca. Jedna od takvih mjera je uporaba ortoze za palac, koja pruža potporu i stabilnost zglobu.

Također se preporučuje fizikalna terapija, osobito u ranim fazama stanja. Može se kombinirati s primjenom hijaluronske kiseline, tvari koja pomaže spriječiti stvaranje upalnih molekula i osigurava podmazivanje zglobova. Injekcije hijaluronske kiseline daju se pod nadzorom ultrazvuka radi točnosti.

Ako konzervativno liječenje ne donese dovoljno poboljšanje, može se razmotriti kirurška korekcija. Dostupno je nekoliko kirurških tehnika, svaka sa svojim prednostima. Međutim, konačni ishod ne mora uvijek biti zadovoljavajući jer još uvijek mogu postojati zaostala bol i smanjena funkcija palca.

Regenerativna kirurška tehnika

Kako bi se zadovoljila potreba za učinkovitom i minimalno invazivnom kirurgijom, pozornost su privukle regenerativne kirurške tehnike koje koriste autolognu transplantaciju masti. Masno tkivo našeg tijela ima izvanrednu sposobnost regeneracije, što ovaj postupak čini izvrsnom opcijom za osteoartritis korijena palca.

Oporavak nakon ovog kirurškog zahvata je brz, uz značajno smanjenje boli i poboljšanje funkcije palca postignuto naprednim postoperativnim protokolima ortobiološkog liječenja i fizikalne terapije.

Brojna znanstvena istraživanja podupiru učinkovitost ove kirurške metode, ističući njezin potencijal za dugoročne rezultate.

Zaključno

Rizartroza je degenerativno stanje koje zahvaća zglob korijena palca. Može uzrokovati bol, ograničenu pokretljivost i slabost u ruci. Rana dijagnoza i konzervativno liječenje, kao što su ortoze za palac i fizikalna terapija, ključni su u upravljanju ovim stanjem. Međutim, ako konzervativne mjere ne uspiju, regenerativne kirurške tehnike, kao što je autologna transplantacija masti, mogu dati obećavajuće rezultate.

osteoartritis

Osteoartritis: uzroci, simptomi i liječenje

Jedna od najčešćih bolesti mišićno-koštanog sustava među starijima je osteoartritis. Prevencija je moguća ako o njoj mislimo na vrijeme

SAZNAJTE VIŠE

Važno je konzultirati se sa specijalistom ortopedom kako bi se odredio najprikladniji plan liječenja za svakog pojedinca. Kombinirajući inovativne tretmane s prirodnom regenerativnom sposobnošću tijela, možemo poboljšati kvalitetu života osoba oboljelih od rizartroze.

Upamtite, ako osjetite bol u palcu ili bilo koji drugi simptom povezan s rukom, potražite liječničku pomoć za točnu dijagnozu i personalizirani plan liječenja. Naš specijalist ortopedije će vas voditi kroz dostupne opcije, pomažući vam da vratite funkciju ruke i ublažite bol.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button