ADIVA Plus sadržaj - 15. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Marija Martinović, dr. med., ADIVA Plus sadržaj

Zašto nam zglobovi pucketaju?

Jeste li i vi u djetinjstvu voljeli „pucketati“ zglobovima? Takva pucketanja poznata kao krepitacije su normalna pojava, no postoje i one zbog kojih se treba javiti liječniku

pucketanje zglobova-krepitacija

Povremena pojava zvučnog fenomena „pucketanja“ odnosno krepitacija u zglobovima predstavlja normalnu pojavu. Kod žena su bezbolne krepitacije češće zbog slabijeg vezivnog tkiva ženskog tijela, dok vezivno tkivo muškarca može snažno podupirati zglobove.

Bole vas zglobovi? Doznajte razlog i kako se liječiti

Pucketanje ili škripanje?

Krepitacije su vrlo česte kod mlađih osoba, dok su u starijoj životnoj dobi zglobovi manje pokretni zbog istrošenosti i tada više ne govorimo o krepitacijama, već se zvučni fenomen škripanja događa zbog trenja jedne zglobne površine od drugu. Krepitacije se događaju kod osoba koje imaju poremećaj funkcije, ali ne i strukture zgloba. Starije osobe imaju pak oštećenu strukturu uvjetovanu istrošenošću zgloba.

Krepitacija se može dogoditi na svakom zglobu skeleta. Ipak, najučestalije su pogođeni zglobovi prstiju, ramena i koljena zbog visokog stupnja pokretljivosti.

Uzroci pucketanja u zglobovima

Više je uzroka koji dovode do pucketanja u zglobovima.

  • Površina zgloba je na trenutak razdvojena te vraćanje u prvobitnu poziciju uzrokuje pucketanje.
  • Kada se u području oko zgloba nakupe plinovi (kisik O2, dušik N2 i ugljični monoksid CO), stvaraju se maleni mjehurići u sinovijalnoj tekućini. Ona se nalazi u svim zglobovima u tijelu i olakšava kretanje, podmazuje zglob i hrani hrskavicu. Plinovi se formiraju u obliku mjehurića sve dok zglobne površine ne dođu ponovno u kontakt. Kod savijanja koljena taj mjehurić prsne i uzrokuje krepitacije u koljenu (pucketanje, krckanje, škripanje).
  • Ponekad se krepitacije u stopalima, koljenima ili, primjerice, ramenima događaju same od sebe; npr. u dugotrajnom ležećem položaju tetive se često znaju  krivo pozicionirati, pa kada osoba ustane i pomiče zglob, ponovno „namještanjeʺ tetiva izaziva zvučni fenomen.
  • Kod bolnih krepitacija pretpostavlja se da je riječ o istrošenosti ili malim oštećenjima zglobne hrskavice.
  • Kod reumatski izmijenjenog zgloba također se mogu pojaviti krepitacije, ali zbog bolnih upalnih reumatskih procesa.

Liječenje krepitacija

Ako krepitacije nisu praćene bolovima, u najvećem broju slučajeva nije riječ o težem oboljenju ili ozljedi, već o normalnom pomicanju zglobnih komponenti. No, u slučaju da krepitacije potraju i počinju izazivati bolnost, osoba bi se trebala posavjetovati s liječnikom ili fizioterapeutom.

Ako je pucketanje zglobova uvjetovano oboljenjem, odnosno ozljedom, liječenje će biti usmjereno prema osnovnom uzroku te će liječnik, ovisno o uzroku, propisati fizikalnu terapiju uz primjenu lijekova.

bolove u zglobovima zima kako liječiti bolove u zglobovima

Kako si olakšati bolove u zglobovima tijekom hladnih dana?

Ako ste u potrazi za olakšanjem od bolova u zglobovima tijekom zimskih mjeseci, pokušajte s ovim preporukama stručnjaka

SAZNAJTE VIŠE

Kada se svakako javiti liječniku?

Liječnika posjetite ako imate neke od sljedećih simptoma:

  • bolove tijekom hodanja,
  • bolove u čašici koljena,
  • upalu u koljenu koja se ponavlja,
  • oteklinu u području zgloba koljena.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button