ADIVA Plus sadržaj - 28. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Vladimir Kovač, voditelj Centra za deformacije kralježnice SB Arithera, ADIVA Plus sadržaj

Operirati skoliozu ili ne? Rizik i opravdanost zahvata

Ne postoji operativni zahvat kod kojeg ne postoje i određeni rizici, stoga treba pažljivo procijeniti kada njegove koristi nadmašuju rizike od neliječene bolesti

skolioza

Svaka operacija ima negativan utjecaj na okolna tkiva; stvaraju se ožiljci, priraslice, a kod operacije skolioze se trajno fiksiraju kralješci. Prema tome, daleko je najbolje biti zdrav te izbjeći bilo koju operaciju.

Međutim, kada su posljedice neliječenja lošije od posljedice operacije, govorimo da postoji indikacija za operativni zahvat. Također, ma kako velik bio rizik operacije, ako je rizik kod neliječene bolesti veći, tada postoji opravdanje za operacijski zahvat.

7 najčešćih mitova vezanih uz diskove vaše kralježnice

Rizici su uglavnom vezani uz mogućnosti ozljede prsnih organa tijekom operacije te ovise o kirurškoj tehnici operatera.

Rane i kasne komplikacije

Postoperacijske rane komplikacije mogu biti:

  • rane infekcije,
  • krvarenje ili izljev u prsište nakon odstranjenja drena,
  • nedovoljno raspuhana pluća (pneumotoraks).

Ponovno dreniranje ili odstranjenje vijaka su postupci rješavanja problema.

Kasne komplikacije mogu biti oštećenje krvnih žila (aorte) ili bronha metalnim implantatima. To se do sada dogodilo u četiri slučaja kod implantata starije generacije, kod anatomskih varijacija. U tim je slučajevima bilo potrebno odstranjenje implantata. Implantati novije generacije, te iskustvo stečeno na tim komplikacijama čini se da eliminiraju mogućnost takvih oštećenja.

Postoperacijske infekcije

Usprkos antibioticima, u svijetu je učestalost postoperacijskih infekcija na kralješnici između 3,7 do 8,5% kod stražnjeg pristupa. Tijekom 25 godina je učestalost kod mojih bolesnika bila 3,9% za stražnji pristup i 0,7% za prednji pristup.

Razlog za manji postotak infekcija kod prednjeg pristupa je torakalna šupljina koja se odlično može drenirati te prisutnost porebrice koja je izvrsna zaštita od mogućnosti infekcije.

Potrebno je međutim imati na umu da je svako strano tijelo pogodna podloga za bakterije. Ako netko preboli infekciju kod koje bakterije uđu u cirkulaciju, strano tijelo je pogodno mjesto na kojem se bakterije mogu naseliti. Imao sam stoga slučaj da je do infekcije u području vijaka došlo 25 godina nakon operacije. Liječenje takvih infekcija je odstranjenje vijaka. U svim slučajevima je nakon vađenja došlo do definitivne sanacije infekcije.

Utjecaj na plućnu funkciju

Otvaranje prsnog koša i posljedične priraslice ostavljaju otprilike 10% trajnog smanjenja plućne funkcije. To smanjenje je neposredno po operaciji veće i tijekom vremena se postupno poboljšava.

Treba, međutim, imati u vidu da čovjek tijekom života upotrebljava otprilike 70% svog kapaciteta pluća. Vrhunski sportaši mogu iskoristiti do 90% kapaciteta. Preostalih 10% se iskorištava samo kao zadnja rezerva u slučaju kroničnih plućnih bolesti.

bolovi u ledima

10 najčešćih zdravstvenih tegoba s kralježnicom

Bolovi u leđima su ozbiljan problem koji može dugo stvarati tegobe te tako značajno smanjiti kvalitetu života

SAZNAJTE VIŠE

Nakon prednje instrumentacije skolioze, neke od mojih pacijentica se natječu kao vrhunski sportaši (dizanje utega, Taekwondo, akrobatski ples, izobrazba za pilota i slično). Prednji pristup ima, prema tome, pozitivne i negativne strane kao i sve u životu. Kao alternativa postoji spomenuti stražnji pristup koji ima svoje negativnosti.

No, bez obzira na postojeće nedostatke koji se pacijenticama detaljno prezentiraju, omogućava im se izbor pristupa. Preporuka je, dakako, prednja instrumentacija.

Više stručnih savjeta potražite na stranicama Specijalne bolnice Arithera.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button