Treća dob - 10. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - doc. dr. sc. Miroslav Mayer, dr. med., spec. internist reumatolog, Klinički bolnički centar Zagreb, Rebro

Male molekule za velike pomake u liječenju reumatoidnog artritisa

U liječenju reumatoidnog artritisa biološki lijekovi se već godinama uspješno koriste, a važan korak u terapiji učinjen je uvođenjem JAK inhibitora

reuma, artritis, biološki lijekovi protiv reumatoidnog artritisa

Uz biološke lijekove i male ciljane molekule reumatolozi danas oboljele od reumatoidnog artritisa liječe puno učinkovitije, a pritom je važno istaknuti da se upotrebom tih lijekova poprilično smanjila upotreba glukokortikoida (popularno nazvanih steroida).

Kada čuju riječ biološki lijek, pacijenti, a i mnogi laici pomisle da je riječ o bezazlenom lijeku iz prirodne apoteke koju nam pruža priroda. U praksi svjedočimo njihovu čuđenju kada im objasnimo da riječ “biološki” označava da su lijek proizvele žive stanice, poput stanica jajnika hrčka.

Medicina već desetljećima koristi mudrost majke prirode, pa tako mnoge gljivice, bakterije i uzgojene stanice proizvode za nas vrijedne i složene lijekove. Napredak molekularne biologije i biokemije te farmakologije omogućio je da se stanice programiraju, množe i proizvode velike količine složenih molekula, najčešće proteina, lanaca aminokiselina, cijelih ili promijenjenih protutijela kojima se u medicini ciljano blokiraju određene signalne molekule kojima stanice međusobno razgovaraju ili kojima se potiče upala u organizmu, a mogu se i ciljano uništavati stanice u tijelu koje su nepoželjne ili previše aktivne.

Veliki korak u liječenju RA učinili su novi lijekovi koje zajednički nazivamo JAK inhibitori. Te se lijekove često pogrešno ubraja u biološke iako je riječ o malim molekulama koje se ne proizvode na živim stanicama

Takvi su lijekovi primijenjeni najprije u onkologiji, a potom od 90-ih godina prošlog stoljeća u gotovo svim granama medicine, pa i u reumatologiji. Signalne molekule koje blokiraju ti lijekovi u slučaju reumatoidnog artritisa (RA) mahom su takozvani citokini i njihova vezna mjesta (receptori) na stanicama koje sudjeluju u upali. Biološki lijekovi su iznimno učinkoviti pa samo jedna injekcija tjedno ili jedna injekcija u tri mjeseca može zamijeniti desetine ili stotine tableta lijekova koje inače koristimo kod reumatskih upalnih bolesti. Nerijetko takvo liječenje dovodi do odličnog smirenja bolesti (remisija). Dobar rezultat liječenja postiže se kod približno dvije trećine oboljelih, iako su nerijetko za najbolji rezultat potrebne kombinacije starih (kemijskih) lijekova i bioloških lijekova.

Lijekovi u injekcijama

Biološki lijekovi nisu bezazleni jer jako blokiraju dijelove imunosnog, odnosno obrambenog sustava organizma pa dolazi do različitih ozbiljnih infekcija kod otprilike tri posto liječenih, a neznatno je povećan i rizik od nekih vrsta raka, primjerice kože. Treba naglasiti da se koristi i rizici pojedinih bioloških lijekova međusobno donekle razlikuju pa od liječnika koji propisuje lijek treba doznati važne informacije o njegovu djelovanju i nuspojavama. U liječenju reumatoidnog artritisa koristimo nekoliko najvažnijih skupina lijekova – inhibitore TNF-alfa, inhibitore interleukina 6 (IL-6), lijekove usmjerene protiv B stanica i lijek usmjeren na takozvanu imunosnu sinapsu koji sprečava komunikaciju važnih imunosnih stanica.

>>Reumatske bolesti predstavljaju vrlo veliku skupinu bolesti kojoj pripada više od stotinu njih, a koje napadaju lokomotorni sustav te tako uvelike ograničavaju kretanje i smanjuju kvalitetu života.<<

Biološki lijekovi su zbog složenosti proizvodnje i velikih ulaganja u razvoj lijekova iznimno skupi. Uvođenje biosličnih molekula bioloških lijekova u liječenje RA dovelo je do smanjenja cijena liječenja, pa time i bolje dostupnosti terapije za pacijente. Bioslični lijekovi su vrlo slične kopije originalnog biološkog lijeka za koje proizvođač dokaže visoko sličan učinak i profil nuspojava. Jedna od mana bioloških i biosličnih lijekova jest način primjene. Kako je riječ o iznimno velikim molekulama i protutijelima, tijelo ne može prenijeti lijek iz crijeva u krv a da se ne promijeni ili ne ošteti. Zbog toga se svi biološki lijekovi moraju davati u injekcijama, najčešće potkožno, a neki venski.

Sjajni rezultati

Sljedeći veliki korak u liječenju RA učinili su novi lijekovi koje zajednički nazivamo JAK inhibitori. Te se lijekove često pogrešno ubraja u biološke iako je riječ o malim molekulama koje se ne proizvode na živim stanicama. Oni blokiraju signalne putove unutar upalnih stanica koji su važni za proizvodnju upalnih molekula. Tako jedan JAK inhibitor može blokirati više signalnih putova za više upalnih citokina. JAK inhibitori su po učinkovitosti gotovo isti kao biološki lijekovi, ali mogu se primijeniti kao tablete. Zbog svega toga JAK inhibitore nazivamo “malim ciljanim molekulama”.

Biološki ciljani lijekovi i ciljane male molekule poput JAK inhibitora iznimno su proširili paletu lijekova te podignuli učinkovitost liječenja RA, pogotovo kod onih bolesnika koji nisu odgovorili na liječenje takozvanim konvencionalnim sintetskim lijekovima poput metotreksata, leflunomida, sulfasalazina, klorokina i drugih. Uz biološke lijekove i male ciljane molekule reumatolozi danas liječe oboljele od RA mnogo učinkovitije, a pritom je važno istaknuti da se upotrebom tih lijekova poprilično smanjila upotreba glukokortikoida (popularno nazvanih steroida) koji, uz dobro i brzo djelovanje, imaju i puno nuspojava. Biološki lijekovi i ciljane male molekule poboljšali su liječenje oboljelih od reumatoidnog artritisa do te mjere da se kod dijela tih bolesnika na određeno vrijeme može prekinuti sva terapija.

Važnost pravodobnih reakcija

Iako raspolažemo odličnim arsenalom lijekova, i dalje treba istaknuti da je važnije od samog lijeka da se reumatoidni artritis prepozna na vrijeme, najbolje unutar šest tjedana od prvih simptoma. Važno je strogo se pridržavati terapije te redovito uzimati lijekove i slušati upute liječnika. Svako pogoršanje bolesti mora se što brže smiriti prilagodbom terapije. Još bolje od liječenja bolesti njezino je sprečavanje. Stoga ugasite cigarete, što češće izlazite iz zagađenih gradova u prirodu, vježbajte barem 30 minuta na dan i pazite na prehranu. O prevenciji RA možete se savjetovati s liječnicima već 20. listopada na zagrebačkom Bundeku, gdje će se održati utrka Reumatlon.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button