Koronavirus - 19. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Znanstvenici iznenađeni učinkovitošću novog lijeka protiv korone

Znanstvenici Menziesovog zdravstvenog instituta Queensland pri australskom Sveučilištu Griffith te njihovi kolege s američke istraživačke ustanove Grad nade osmislili su antivirusni lijek protiv bolesti COVID-19 koji virusu onemogućava dupliciranje tako što direktno napada njegov genom

antivirusni lijek protiv bolesti COVID-19 genom

Vijest o učinkovitosti novog lijeka donosi Financial Times, a prenosi je news portal Jutarnji.hr

Ispitivanje lijeka na miševima pokazalo je da lijek u plućima smanjuje količinu virusa za 99,9 posto, a znanstvenici koji su ga razvili tvrde da bi mogao biti učinkovit i protiv novih varijanti virusa koje se praktički stalno stvaraju mutacijama.

Hoćemo li od jeseni imati jedinstveno kombinirano cjepivo protiv gripe i korone?

Lijek je dizajniran prvenstveno za borbu protiv koronavirusa SARS-CoV-2, ali i “bilo koje njegove nove varijante” koja bi se eventualno mogla pojaviti.

Lijek djeluje po principu „traži i uništi“

Suvoditelj projekta Nigel McMillan rekao je da nanočestice koje se koriste za dostavu lijeka unutar tijela čovjeka na temperaturi od 4 stupnja Celzija mogu ostati stabilne 12 mjeseci, a da iste na sobnoj temperaturi ostaju stabilne više od mjesec dana, što znači da bi se spomenuti lijek mogao koristiti za liječenje pacijenata u okruženjima “niske opskrbljenosti resursima”.

McMillan je slikovito opisao djelovanje novog lijeka kao načelo “traži i uništi”.

„Uništava virusni genom pa se virusne čestice više ne mogu razvijati. Nanočestice u organizmu kreću u svojevrsnu potragu za česticama virusa te ih uništavaju poput projektila s infracrvenim navođenjem koji reagira na toplinu“, pojasnio je McMillan.

Iako je više kandidata za antivirusni lijek protiv bolesti COVID-19 doguralo do kliničkih ispitivanja, znanstvenici diljem svijeta još se uvijek muče s razvijanjem učinkovitog lijeka.

Znanstvenici diljem svijeta još uvijek pokušavaju razviti učinkovit lijek

Eksperimentalni lijek Molnupiravir američke farmaceutske tvrtke Merck, Sharp & Dohme (MSD), koji je ista razvila u suradnji s tvrtkom Ridgeback Biotherapeutics, ulazi u treću fazu testiranja nakon što su pacijenti koji su sudjelovali u prethodne dvije faze na njega dobro reagirali.

Eksperimentalni lijek AT-527 švicarske farmaceutske tvrtke Roche, koji je ista razvila zajedno s tvrtkom Atea Pharmaceuticals, uskoro bi također trebao ući u treću fazu testiranja, a prethodno se pokazalo da ga oboljeli od hepatitisa C mogu slobodno koristiti te da u njima dolazi do antiviralne aktivnosti.

Pfizer novi lijek COVID-19 koronavirus

Do kraja godine stiže Pfizerov novi lijek protiv bolesti COVID-19

SAZNAJTE VIŠE

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u studenom 2020. godine studiju u kojoj stoji da lijek remdesivir, koji se u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji koristio za liječenje oboljelih od bolesti COVID-19, ne povećava šanse za preživljavanje oboljenja kod istih.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button