Koronavirus - 10. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

SZO je krenuo s najvećim kliničkim ispitivanjem na svijetu: U “Solidarity” se uključuje i Hrvatska

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u suradnji s partnerima lansirala je krajem ožujka međunarodno kliničko ispitivanje „Solidarity“ (solidarnost) s ciljem otkrivanja učinkovitog tretmana za COVID-19

svjetska-zdravstvena-organizacija-covid19-koronavirus-lijek-tretman-ispitivanje-Hrvatska

Kliničko ispitivanje „Solidarity“ će uspoređivati četiri opcije liječenja kako bi se utvrdila njihova relativna učinkovitost protiv COVID-19. Riječ je o terapijama zasnovanima na kombinacijama već postojećih lijekova protiv ebole, HIV/AIDS infekcije, malarije i MERS-a kao što su remdesivir, klorokin, hidroksiklorokin, ritonavir/lopinavir i interferon beta-1a.

Uključivanjem pacijenata iz više zemalja želi se brzo otkriti usporava li neki od postojećih lijekova napredovanje bolesti ili povećava preživljavanje. I dok su za randomizirane kliničke studije uobičajeno potrebne godine kako bi se osmislile i provele, „Solidarity“ će skratiti vrijeme za 80%.

WHO proglasio globalnu pandemiju koronavirusa

Čim više sudionika, tim brže do rezultata

U ispitivanju se koriste pojednostavljene procedure uz minimum potrebne dokumentacije čime se omogućuje uključivanje čak i preopterećenim bolnicama. Više od 45 zemalja se pridružilo ispitivanju, a svoj interes je pokazala i Hrvatska. Prema izjavi prof. Antoinette Kaić Rak, voditeljice Ureda SZO u Hrvatskoj za Jutarnji list, u tijeku je prikupljanje svih potrebnih dokumenata koji su nužni za sudjelovanje u ovakvom globalnom kliničkom pokusu.

U kliničko ispitivanje za sada je uključeno više od 45 zemalja, no očekuje se da će se njihov broj povećati jer je do kraja ožujka svoj interes iskazalo više od 70 zemalja. S povećanjem broja sudionika ispitivanja, ubrzava se i vrijeme za dobivanje rezultata.

Koji se lijekovi, odnosno kombinacije ispituju?

Temeljem postojećih znanstvenih dokaza, za kliničko ispitivanje „Solidarity“ odabrani su sljedeći tretmani:

  • Remdesivir
  • Lopinavir/Ritonavir
  • Lopinavir/Ritonavir s Interferonom beta-1a
  • Klorokin ili hidroksiklorokin

Remdesivir je prethodno testiran kao lijek za Ebolu. Rezultati ispitivanja njegove učinkovitosti u životinjskim studijama za liječenje MERS-CoV i SARS-a bili su obećavajući. Podsjetimo, MERS i SARS uzrokovani su koronavirusima te bi stoga ovaj lijek mogao imati učinak i kod pacijenata oboljelih od COVID-19.

Lopinavir/Ritonavir je tretman koji se koristi za HIV. Iako postoje pokazatelj iz laboratorijskih eksperimenata da bi ova kombinacija mogla biti učinkovita protiv COVID-19, dosadašnja ispitivanja na pacijentima nisu bila uvjerljiva.

Interferon beta-1a se koristi u tretmanu multiple skleroze.

Klorokin i hidroksiklorokin su vrlo usko povezani i koriste se u liječenju malarije te reumatskih bolesti. U Kini i Francuskoj male su studije ukazale na moguće koristi klorokin fosfata protiv upale pluća izazvane COVID-19, no potrebna su dodatna istraživanja.

koronavirus,_cjepivo_ covid-19

Ispitivanje učinkovitosti lijekova protiv COVID-19

Novo cjepivo koje bi moglo prevenirati koronavirus još je uvijek u fazi testiranja, no prava prevencija su već poduzete...

SAZNAJTE VIŠE

Koji je postupak uključivanja pacijenta u ispitivanje?

U „Solidarity“ se mogu uključiti odrasli pacijenti s potvrđenim COVID-19, a koji su dali pismenu suglasnost. Nakon procjene da su prikladni za studiju, unose se njihovi podaci u obrazac na stranici SZO s važnim osnovnim informacijama o eventualnoj postojećoj kroničnoj bolesti te se kompjuterski bira koja će se terapija u njegovom slučaju ispitivati. Tijekom liječenja dodatna dokumentacija ili testiranja nisu potrebna već liječnici bilježe dan kada je napustio bolnicu ili umro, koliko je dugo bio hospitaliziran te je li trebao kisik ili respirator.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button