Koronavirus - 18. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Kako ispravno izmjeriti tjelesnu temperaturu

Povratak na posao kod mnogih bi trebao podrazumijevati svakodnevno mjerenje tjelesne temperature

COVID-19 povisena temperatura temperatura mjerenje temperature

Jedna od mjera sprečavanja širenja zaraze COVID-19 je brzo prepoznavanje simptoma. Osim respiratornih simptoma i povišena tjelesna temperatura može govoriti u prilog infekciji. Prema preporukama epidemiologa, radnici, pogotovo oni u uslužnim djelatnostima, trebali bi svako jutro prije odlaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Simptomi koronavirusa: kako razlikovati COVID-19 od prehlade i gripe?

Vrijednost normalne tjelesne temperature

Normalna tjelesna temperatura zdrave osobe kreće se u rasponu od 36 °C do 37 °C, kad se mjeri na površini kože. Blago povišenom se smatra od 37,2 °C na više, povišenom od 38 °C na više, dok su one iznad 39 °C jako visoke.

Tijekom dana temperatura se mijenja te je niža ujutro, a viša poslijepodne. Može biti neznatno viša kod male djece nego kod starijih, ali može se povisiti i zbog stresa, tjelesnog napora ili u izrazito toplom okolišu. Za potrebe prepoznavanja moguće infekcije koronavirusom, temperatura od 37,2 °C izmjerena pod pazuhom znak je da se osoba treba javiti liječniku, a koji će potom procjenjivati stanje.

Na kojim se mjestima temperatura mjeri?

Tjelesna temperatura najčešće se mjeri pod pazuhom (aksilarno), no može se mjeriti u ustima pod jezikom, u uhu ili debelom crijevu (rektumu). Suvremeni toplomjeri omogućuju mjerenje i na daljinu. Temperatura izmjerena ustima uobičajeno je viša za otprilike 0,3 °C nego pod pazuhom, a u debelom crijevu je viša otprilike 0,5 °C.

Klasični toplomjeri, digitalni toplomjeri ili za mjerenje na daljinu

Toplomjeri mogu biti različiti. Klasični nisu više punjeni živom, već alkoholom ili smjesom galija i indija. Pouzdani su, no treba znati da se mjerna skala ovog punjenog galijem i indijem nešto teže spušta, pa ga treba dobro protresti.
Elektronski ili digitalni toplomjeri su vrlo praktični. Međutim, ponekad mogu davati pogrešne rezultate ako je baterija slaba. No na taj problem će ukazivati i sam toplomjer oznakom baterije na ekranu ili zvučnim signalom. Toplomjeri za uho, kao i oni beskontaktni, primjenjuju infracrvene zrake za detekciju temperature.

Upute za mjerenje temperature

  • Prije mjerenja tjelesne temperature osoba treba kratko mirovati i opustiti se.
  • Vrijeme mjerenja: Mjerenje klasičnim toplomjerom pod pazuhom za pouzdan rezultat traje od 8 do 10 minuta. Toplomjer se stavi u suhu potpazušnu jamu, ruka se savije u laktu i dlan se stavi na suprotno rame. Mjerenje u ustima pod jezikom traje 5 minuta, a u debelom crijevu od 2 do 3 minute. Digitalni toplomjeri za pod pazuh i za uho mjere 40-ak sekundi, a oni beskontaknti mjere temperaturu u nekoliko sekundi, a kraj mjerenja je oglašen zvučnim signalom.
povišena temperatura je simptom a ne bolest

Povišena temperatura – simptom, a ne bolest

Početkom školske godine brzo dolazi do povećanja broja prehlađenih pacijenata. No povišena tjelesna temperatura simptom je koji upućuje na...

SAZNAJTE VIŠE
  • Usmjeravanje beskontaktnog toplomjera: Ako se koristi beskontaktni toplomjer, treba dobro pročitati upute za mjesto na koje se usmjerava (najčešće čelo) i najveću udaljenost mjerenja.
  • Dezinfekcija je važna! Ako više osoba koristi klasični ili digitalni toplomjer, svakako ga treba nakon svake primjene oprati toplom vodom te ga dezinficirati alkoholom, a kod ušnog toplomjera treba koristiti jednokratne zaštitne kapice.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button