Koronavirus - 5. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pravila oživljavanja osobe koja je doživjela srčani zastoj

Svatko od nas može postati heroj i spasiti život. Bolesti srca i krvnih žila i dalje uzimaju svoj danak te se možemo naći u situaciji da moramo pružiti prvu pomoć – ali treba znati kako

kako pruziti prvu pomoc COVID-19 ozivljavanje srcani zastoj udar bolesti srca i krvnih zila

Spasiti nečiji život neprocjenjiv je dar, a iskustvo tog čina duboko se urezuje u našu svijest i pamćenje. Spašavanje života nerijetko se povezuje s herojstvom, zamišljanjem nekih akcijskih filmskih scena ili velikih elementarnih nepogoda, situacija koje ne moraju uvijek biti u suglasju sa stvarnošću. No činjenica je da svatko od nas može postati heroj i to možda u daleko realnijoj životnoj situaciji. Pred takav nas izazov može staviti „obična“ bolest.

Napad panike ili srčani udar: razlike koje su od životne važnosti

Bolesti srca i krvnih žila i dalje su među glavnim uzrocima smrti u svijetu, odnoseći godišnje više od 15 milijuna života. Srčani udar te iznenadni srčani zastoj, nažalost, nisu rijetkost. Iako se često i u školama održavaju tečajevi/seminari iz prve pomoći, a osnove se uče i u teoretskom dijelu poduke u autoškolama, činjenica je da to još češće – zaboravimo. Naše znanje nekako staje na stiskanju prsnog koša, ali onaj osnovni „algoritam“, odnosno koraci u oživljavanju osobe kod koje je došlo do srčanog zastoja, smetnemo s uma.

Projekt, odnosno kampanja „Oživi me“ intenzivno se je odvijala prije aktualne pandemije bolesti COVID-19, a potom su aktivnosti morale biti usporene te su se preselile u virtualne vode u mjeri u kojoj je to bilo moguće. Također treba reći da je Europsko vijeće za reanimaciju zbog pandemije predložilo nove privremene promjene u algoritmu osnovnog održavanja života kod pacijenata s potvrđenom zarazom ili sumnjom na zarazu virusom SARS-CoV-2.

Koraci u osnovnom održavanju života osobe s COVID-om

Kako bismo i mi doprinijeli očuvanju znanja o spašavanju života osoba sa srčanim zastojem, svakako vas upućujemo na brošuru u izdanju Hrvatske kuće srca, a koja sadrži opće preporuke za osnovno održavanje života u odraslih od strane laika za osobe s potvrđenim COVID-19 ili sumnjom na COVID-19. Izdvojit ćemo iz brošure osnovne upute koje svakako vrijedi zapamtiti.

Provjerite je li osoba pri svijesti

Primite osobu za ramena, lagano protresite i glasno pitajte: “Jeste li dobro?” Ako osoba odgovori, pitajte je što se dogodilo i treba li pomoć. Ako ne odgovara, osoba je bez svijesti i treba joj provjeriti disanje.

Provjerite diše li osoba

Okrenite osobu na leđa (ukoliko već nije na leđima). Kako bi se minimalizirao rizik zaraze, ne otvarajte dišni put i ne približavajte svoje lice ustima ili nosu osobe. Provjerite disanje promatrajući tijekom 10 sekundi odiže li se prsni koš osobe. Ako niste vidjeli normalno disanje, osoba je vjerojatno u srčanom zastoju.

Nazovite 194 ili 112

Ovo je pravi trenutak za pozivanje hitne medicinske pomoći na broj 194 ili 112. Ostanite smireni. Predstavite se, recite da osoba nije pri svijesti i da ne diše te što preciznije navedite svoju lokaciju. Pri davanju podataka o osobi, naglasite ako je osoba zaražena s COVID-19. Ne poklapajte slušalicu, dispečer će vjerojatno imati dodatnih pitanja za vas te će vam davati upute kako oživljavati.

Započnite s kontinuiranim pritiscima na prsni koš!

  • Život osobe koja nije pri svijesti i ne diše od ovog je trenutka zaista u vašim rukama! Prije početka s pritiscima na prsni koš i primjene AVD-a (ukoliko je dostupan), prekrijte usta i nos osobe maskom ili drugim komadom tkanine. Time se smanjuje rizik zračnog širenja virusa tijekom pritisaka.
  • Započnite s pritiscima na prsni koš kako biste pokrenuli krv kroz tijelo osobe koja je doživjela srčani zastoj. Osobu premjestite na tvrdu podlogu na leđa (nikako na krevet)! Položite dlan jedne ruke na sredinu prsnog koša. Postavite drugu ruku na već postavljenu ruku i isprepletite prste (samo korijen vašeg dlana bi trebao doticati prsni koš osobe).
  • Nagnite se iznad osobe, ispružite laktove i započnite utiskivati sredinu prsnog koša brzo (100-120 puta u minuti) i snažno (5-6 cm u dubinu).
  • Primjenjujte pritiske sve dok ne dođe hitna medicinska pomoć, dok osoba ne počne pokazivati znakove života (kašljati, micati se, otvarati oči, normalno disati i sl.) ili dok se ne umorite.
  • Poželjno je zamijeniti se svake dvije minute s osobom koja zna pravilno izvoditi oživljavanje.
prva pomoc hitna pomoc spasiti zivot ozivljavanje reanimacija

Prva pomoć: spašava život, sprječava nastanak trajnih posljedica

Prva pomoć je skup mjera kojim se pomaže unesrećenom do dolaska hitne medicinske pomoći. Za nju moramo biti spremni...

SAZNAJTE VIŠE

Nakon pružanja KPR-a, što prije temeljito operite ruke vodom i sapunom ili ih dezinficirajte sredstvom za dezinfekciju na bazi alkohola. Kontaktirajte nadležne službe ukoliko ste bili u kontaktu s osobom sa sumnjom ili potvrđenom zarazom s COVID-19.

I za kraj, upućujemo vas na kratki edukativni film koji će vas u manje od minute na vrlo simpatičan način podsjetiti na osnove oživljavanja.

youtube thumbnail

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button