Zanimljivosti i savjeti - 14. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Svjetski dan prve pomoći: Širimo svijest o spašavanju ljudskih života

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake druge subote u rujnu, a ove je godine to 14. rujna

Svjetski dan prve pomoći

Ovaj važan datum posvećen je širenju svijesti o važnosti prve pomoći pri spašavanju ljudskih života. Za razliku od medicinske pomoći, prvu pomoć primjenjuju svi koji se kao očevici zateknu na mjestu nesreće. Ona je početni korak u spašavanju ljudskog života, smanjenju invaliditeta i povećanju izgleda za preživljavanje.

Mala povijest prve pomoći

Potaknut užasnim scenama patnje nakon bitke kod Solferina, trgovac Henry Dunant organizirao je 1859. civilnu operaciju spašavanja, ponajviše ozlijeđenih žena i djevojaka. Angažirao je lokalno stanovništvo te osigurao sva potrebna sredstva, materijale i terenske ambulante za pomoć unesrećenima.

Prve kutije prve pomoći namijenjene građanstvu pojavile su se 1888. godine inspirirane brojnim ozljedama željezničkih radnika u SAD-u, a prvi tiskani Priručnik prve pomoći izlazi 1901. u Americi.

Sjećanje na bitku kod Solferina inspiriralo je Međunarodnu federaciju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca da 2000. godine uvede obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći.

srčani udar

Reagirajte na vrijeme i spasite život: kako prepoznati i liječiti srčani udar

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti i u svijetu i kod nas. Vodeći uzrok kardiovaskularnih bolesti je ateroskleroza. Ona...

SAZNAJTE VIŠE

Orijentacijski pregled

Nakon što na mjestu nesreće utvrdimo da je pristup unesrećenoj osobi siguran, pristupamo orijentacijskom pregledu kojim se procjenjuje stanje unesrećenog. Pregled uključuje:

  • stanje svijesti
  • disanje
  • rad srca
  • moguće krvarenje i
  • znakove šoka.

Prioriteti pružanja prve pomoći

Nakon orijentacijskog pregleda određujemo prioritete pružanja prve pomoći. Najprije pomažemo onima koji:

  • jako krvare (zaustavljanje krvarenja),
  • bez svijesti su (bočni položaj),
  • ne dišu i ne radi im srce (oživljavanje).

To se zove redoslijed neodgodive prve pomoći.

Jeste li znali da svakih 5 sekundi od posljedica ozljeda umre jedna osoba u svijetu? Čak 90% života spašeno je na mjestu nesreće zaslugom „običnih ljudi“ koji se zateknu na mjestu nesreće

Tečajevi za prvu pomoć

U našoj zemlji Crveni križ ovlašten je za provedbu tečajeva prve pomoći za građanstvo. Više informacija doznajte na službenoj stranici Crvenog križa www.hck.hr. Telefonski broj hitne medicinske službe glasi 194, a možete ga nazvati u slučajevima kada je izravno ugrožen život unesrećene osobe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button