Koronavirus - 15. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Medicinsko-laboratorijski djelatnici testirali više od 1 600 000 građana na koronavirus

Međunarodni dan medicinsko-laboratorijskih djelatnika ove se godine obilježava u znaku epidemije zbog koje su djelatnici na „prvoj crti bojišnice“ i svakodnevno testiraju ljude na koronavirus u cijelom svijetu

koronavirus testiranje Medunarodni dan medicinsko laboratorijskih djelatnika

Povodom Međunarodnog dana medicinsko-laboratorijskih djelatnika koji se obilježava 15. travnja, Hrvatska komora zdravstvenih radnika skreće pozornost na svoje članove koji su u protekloj godini, kao i danas, uz liječnike i medicinsko osoblje, jedni od onih koji su svakodnevno izloženi koronavirusu. Medicinsko-laboratorijski djelatnici u Hrvatskoj su do današnjeg dana testirali preko 1 600 000 građana na koronavirus te u zajedničkom timu s liječnicima dijagnosticirali SARS-CoV-2 pozitivne pacijente. Jednako tako, medicinsko-laboratorijski djelatnici sudjeluju u timovima koji svakodnevno dijagnosticiraju sve vrste bolesti.

Uzorak nije samo broj, nego čovjek

Naziv akcije „Uzorak nije samo broj, nego čovjek“ kojom je Hrvatska komora zdravstvenih radnika svake godine do sada obilježavala svoj Međunarodni dan s ciljem približavanja svoje djelatnosti široj javnosti, danas više no ikada ima smisla. Zahvaljujući uzorcima poput krvi, urina ili uzorcima iz dišnog trakta, iščitava se ljudska sudbina. Medicinsko-laboratorijski djelatnici sastavni su dio svakog dijagnostičkog tima, oni su neizostavna karika u lancu pri zaključivanju svih dijagnoza. Zahvaljujući stručnim znanjima, vještinama i iskustvu, medicinsko-laboratorijski djelatnici stvaraju temelje za dijagnostiku svake bolesti. Najveći broj dijagnoza postavlja se na temelju laboratorijskog nalaza koji određuje daljnju dijagnostiku, terapiju ili operativni postupak u cilju prevencije, liječenja ili dijagnoze bolesti.

Zahvala medicinsko-laboratorijskim djelatnicima

„Naši kolege su uz liječnike i cjelokupno zdravstveno i nezdravstveno osoblje proteklih 12 mjeseci bili na „prvoj crti“ bojišnice te nesebično svaki dan obavljali svoj posao, testirali građane na koronavirus, ali i mnoge druge bolesti koje nisu nestale. Uzorak je jedna od glavnih stavki prilikom dijagnostike svih zaraznih i nezaraznih bolesti, bez njega je gotovo nemoguće postaviti ispravnu dijagnozu bolesti. Iako smo vrlo često „nevidljiva struka“, građani dolaze u susret s nama isključivo u laboratorijima, mi smo itekako povezani s njihovim sudbinama. U ime svih svojih kolega i svoje osobno, poručujem našim građanima kako ćemo i dalje marljivo i savjesno obavljati svoj posao te da se mogu osloniti na nas u svakom trenutku. Svojim kolegama ovim putem želim čestitati njihov dan i dati im snagu za dalje!“, izjavila je Jasna Matić, bacc.med.lab.diagn., dopredsjednica HKZR-a i voditeljica Strukovnog razreda za medicinsko-laboratorijsku djelatnost.

nova lokacija testiranje COVID-19

Otvara se nova lokacija za testiranje na COVID-19 u Zagrebu

Na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma uskoro će biti otvorena nova lokacija za testiranje na koronavirus

SAZNAJTE VIŠE

S obzirom na epidemiološke mjere ove godine nije moguće organizirati javno-zdravstvene akcije za građane te im omogućiti besplatna testiranja, kao što je Komora to organizirala do sada. Ove godine medicinsko-laboratorijski djelatnici svoj dan obilježit će na poslu uz prigodne bedževe i majice obavljajući uzorkovanje koje može „život značiti“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button