Koronavirus - 7. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Konjunktivitis kao simptom COVID-a

Virusni konjunktivitis može biti povezan s bolešću COVID-19, bilo kao jedan od simptoma ili čak kao jedini znak bolesti. Uglavnom je kratkotrajan i prolazi spontano, no u slučaju dugog COVID-a i on može potrajati

konjunktivitis kao simptom COVID-a

Prema nekim izvješćima, konjunktivitis je neuobičajen simptom bolesti COVID-19, koji pogađa između 0,8 i 31,6% osoba pozitivnih na infekciju koronavirusom. Ponekad je i jedini znak COVID-a, ali se može pojaviti i uz druge, poput vrućice ili kašlja. Konjunktivitis uključuje upalu prozirnog, tankog tkiva koje oblaže unutrašnjost vaših vjeđa te vidljivi dio bjeloočnice. Ovo stanje se često opisuje kao crvene oči.

Većina slučajeva konjunktivitisa razvija se zbog virusa, pa slijedi da COVID-19 također može dovesti do konjunktivitisa. Kod osoba s COVID-om mogu se razviti suzenje, crvene oči i osjećaj da je nešto zapelo u oku. Međutim, i druga stanja mogu uzrokovati ove simptome. Portal Medical News Today istražio je poveznicu između konjunktivitisa i bolesti COVID-19.

Može biti jedini simptom

Općenito, simptomi povezani s očima su rijetki kod bolesti COVID-19, ali među onima koji se mogu pojaviti, konjunktivitis i keratitis su najčešći. Kao što je objašnjeno, konjunktivitis se odnosi na upalu konjunktive, tkiva koje oblaže unutrašnjost vjeđe te prekriva dio bjeloočnice. Keratitis je pak upala rožnice, prozirnog sloja na prednjem dijelu oka.

Kako koronavirus utječe na naše oči?

Konjunktivitis može biti prvi simptom kojeg osoba inficirana virusom SARS-CoV-2 osjeti. Međutim, može se razviti u bilo kojem trenutku tijekom bolesti. Na primjer, konjunktivitis se ponekad razvije kod pacijenata hospitaliziranih zbog teškog oblika bolesti COVID-19. Konjunktivitis također može biti jedina manifestacija COVID-a, bez drugih simptoma. Nije poznato koliko se često to događa, ali to može značiti da neki ljudi ni ne znaju da su inficirani koronavirusom.

Simptomi konjunktivitisa povezanog s COVID-om

Prema studiji slučaja s kontrolom iz 2022. godine, najčešći simptomi osoba s konjunktivitisom povezanim s COVID-om su:

 • crvene, upaljene oči,
 • suzenje očiju,
 • fotofobija ili osjetljivost na svjetlost.

Ostali potencijalni simptomi bolesti COVID-19 uključuju:

 • vrućicu,
 • zimicu,
 • kašalj,
 • otežano disanje,
 • umor,
 • bolove u mišićima,
 • gubitak okusa ili mirisa,
 • grlobolju i
 • glavobolju.

Osoba može imati sve ove simptome, neke od njih ili samo jedan.

Što učiniti

Kao i kod svih osoba s potencijalnim simptomima COVID-a, preporučuje se testiranje. Ako je rezultat testa pozitivan, osoba bi se trebala izolirati kod kuće te se držati podalje od drugih članova kućanstva, ne dijeliti šalice, ručnike, nositi masku u blizini drugih, po mogućnosti koristiti odvojenu kupaonicu, stan se treba prozračivati i slično. Ako je test negativan, osoba može imati konjunktivitis zbog druge virusne infekcije, poput obične prehlade, a simptomi će spontano nestati.

Ako se simptomi ne poboljšaju, ako su ozbiljni ili se pogoršavaju, osoba se treba odmah javiti liječniku. Ovo pravilo vrijedi bez obzira na rezultat testa za COVID. Osobe s visokim rizikom od komplikacija uzrokovanih virusnim bolestima također bi se trebale obratiti liječniku.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Ako je osoba pozitivna na COVID-19, to može potvrditi uzrok konjunktivitisa. Međutim, ako je test negativan ili su simptomi netipični, možda postoji drugi uzrok. Kako bi to utvrdio, liječnik će uzeti anamnezu i pregledati oko.

Virusni konjunktivitis uzrokovan COVID-om možda neće zahtijevati liječenje te će se i u tom slučaju stanje poboljšati samo od sebe, kao i u slučaju drugih virusnih infekcija. Postoje i metode samopomoći za odrasle i djecu koje mogu ublažiti simptome, poput umjetnih suza, stavljanja toplog, vlažnog obloga na oči, unosa dovoljne količine tekućine, nošenja sunčanih naočala ili boravljenja u tamnoj prostoriji.

Važno je znati

Virusni konjunktivitis je vrlo zarazan, pa osoba mora slijediti ove mjere:

 • uvijek temeljito operite ruke prije i nakon dodirivanja očiju,
 • koristite novi pamučni jastučić ili tkaninu za svaki oblog ili prilikom čišćenja oka,
 • dobro operite ili bacite predmet kojeg ste koristili za oblog ili čišćenje, umjesto da ga ponovno koristite.

Osoba također treba izbjegavati korištenje kontaktnih leća i šminke za oči dok se simptomi ne povuku. Tijekom infekcije se ne smiju koristiti kapi za oči koje smanjuju crvenilo jer to može pogoršati simptome.

Ako su simptomi ozbiljni ili dugotrajni ili pak osoba ima oslabljen imunosni sustav, liječnik može propisati antivirusne kapi za oči.

Koliko dugo traje COVID-19 konjunktivitis?

S obzirom na to da je konjunktivitis jedan od neuobičajenih znakova bolesti COVID-19, podaci o njegovu trajanju su ograničeni. Spomenuta studija iz 2022. je pokazala da su se simptomi u cijelosti povukli nakon 8 do 10 dana liječenja kod većine ispitanika. Međutim, nekoliko je osoba imalo simptome u trajanju duljem od dva tjedna.

No simptomi COVID-a, uključujući one koji zahvaćaju oči, ponekad mogu potrajati puno duže. To se može dogoditi ako osoba razvije dugi COVID. U većini slučajeva problemi s vidom povezani su s vaskularnim ili neurološkim komplikacijama koje ometaju tipičnu funkciju oka.

Dugi COVID odnosi se na produljene ili ponavljajuće simptome COVID-a koji mogu trajati tjednima, mjesecima ili godinama nakon početne infekcije. Za neke osobe to može značiti da i dalje imaju očne simptome.

novi simptomi covida

Objavljena je nova top lista simptoma bolesti COVID-19

Tijekom vremena koronavirus je doživio brojne promjene, a mijenjaju se i naši simptomi bolesti ovisno o više čimbenika.

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Konjunktivitis je potencijalni simptom bolesti COVID-19, a u nekim slučajevima može biti jedini simptom. Osoba s konjunktivitisom uzrokovanim COVID-om može imati crvene oči koje peku ili/i suze. Također mogu imati osjećaj stranog tijela u oku.

Često virusni konjunktivitis prolazi sam od sebe, a može se ublažiti mjerama samopomoći, poput stavljanja obloga na oči ili korištenja kapi.

U slučaju sumnje da je konjunktivitis povezan s bolešću COVID-19, osoba bi se trebala testirati. Savjet liječnika svakako treba potražiti ako su simptomi ozbiljni ili neuobičajeni.

Korišten izvor: Medical News Today

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button