Koronavirus - 7. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Bruno Bencarić

Kako si? Oni doista žele znati vaš odgovor na ovo pitanje

Studenti psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokrenuli su inicijativu kojom je stvorena korisna i edukativna online platforma „kako si?“

online platforma kako si psiholoska pomoc E-savjetovanje

Pandemija, potres i generalna neizvjesnost postali su dio naše svakodnevice. Okruženi smo stalnim upozorenjima o pridržavanju sigurnosnih mjera poput socijalne distance, pranja ruku i nošenja odgovarajuće zaštitne opreme. Razlog tome je očuvanje i održavanje fizičkog zdravlja, ali pritom dio o psihičkom zdravlju ostaje zanemaren.

A ima ih još: Emocije i duhovnost kao vrste inteligencije

Postojeća istraživanja, nažalost, govore o negativnom utjecaju povećanog stresa na mentalno zdravlje kod šire populacije. Iz tog razloga, studenti psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu su, pod vodstvom profesorice Nataše Jokić Begić, pokrenuli inicijativu i stvorili online platformu „kako si?“.

Što je „kako si?“

„Kako si?“ je studentski projekt nastao iz kolegija “Psihički poremećaji: etiologija i dijagnostika”. Spletom okolnosti, klasična nastava nije mogla biti održavana te je sadržaj kolegija prenesen „online“. Riječ je o studentima diplomskog studija koji su iskoristili ovu priliku i dosad naučenu teoriju odlučili pretočiti u praktično iskustvo.

zivotni ciklus jednog upita

Studenti su kreirali web stranicu i postavili profile na društvenim mrežama putem kojih redovito komuniciraju s korisnicima i objavljuju psihoedukativne materijale i članke. Na njihovoj web stranici možete pronaći niz članaka koji nude psihološke savjete na niz različitih tema – od problema usnivanja do nošenja s anksioznosti. Štoviše, ondje se nalaze i poveznice na snimljene video sadržaje.

Također, na Instagram (@kako.si.ffzg) i Facebook (kako si?) profilima možete pronaći dodatne infografike i animacije na različite teme.

Uvjeti karantene stvorili su plodno tlo za razvijanje anksioznih, depresivnih i drugih smetnji kod šire populacije. Stoga je temeljna ideja projekta iskoristiti dosad stečeno znanje iz psihologije i pokušati pomoći kroz razne psihoedukativne materijale te uslugom besplatnog online savjetovanja.

E-savjetovanje

Osim različitih sadržaja, „kako si?“ nudi i uslugu besplatnog online savjetovanja. Na e-savjetovanje se može javiti bilo tko putem Instagrama, Facebooka ili poslati upit na mail [email protected]. Nakon što volonteri zaprime upit, šalju kratku poruku s obavijesti da je poruka pročitana. Nakon toga se puni odgovor može očekivati unutar najviše tri radna dana.

pandemija psiholoska pomoc koronavirus stres kriza

Pandemija se ne podnosi lako: Zašto potražiti pomoć psihologa tijekom krize?

Osjećate li se na bilo koji način „slomljeni“ zbog situacije koju je prouzročio koronavirus, ne ustručavajte se nazvati jedan...

SAZNAJTE VIŠE

U svrhu što boljeg i kvalitetnijeg savjetovanja, svi odgovori odlaze na lekturu profesorici, a korisnicima je ponuđeno i ispunjavanje online verzije DASS-21 dijagnostičkog upitnika koji služi kao skala depresije, stresa i anksioznosti. Na ovaj način će anonimni podaci korisnika biti dostupni volonteru kako bi znao gdje je potrebno usmjeriti se u odgovoru.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button