Koronavirus - 25. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Infektolog pojašnjava: što je multisistemni inflamatorni sindrom

Multisistemni inflamatorni sindrom je imunološki posredovan, a javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2

multisistemni inflamatorni sindrom koronavirus covid-19

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, prof. Goran Tešović, objasnio je za web portal Večernjeg lista rijetki multisistemni inflamatorni sindrom koji je uzrokovao smrt najmlađe žrtve korone, 11-godišnjaka koji je sinoć preminuo.

Još prošlog proljeća liječnici su primijetili kako COVID-19 kod mladih do 19 godina može uzrokovati multisistemni inflamatorni sindrom koji može napasti bilo koji dio organizma. Prof. Goran Tešović je još ranije objasnio da sindrom rijetko pogađa starije od 19 godina.

Dugotrajni COVID može pogoditi bilo koga, no nekima više prijeti

‘Sindrom o kojem govorimo imunološki je posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od posve blage kliničke slike do teške koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok’, objašnjavao je u prosincu Tešović za 24sata i nastavio:

‘Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem’. Dodao je i kako sindrom traje nekoliko dana te da može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna na vrijeme.

Sličan je Kawasakijevu sindromu

Ovaj sindrom sličan je Kawasakijevu sindromu, bolesti koja je karakteristična za djecu. Neki od simptoma su osip, vrućica, povećanje limfnih čvorova i katkada upala srca i zglobova. Multisistemni inflatorni sindrom kojeg prouzročuje COVID-19, pak, prvi put je zabilježen tek prije nekoliko mjeseci i još je nemoguće dati prognoze ostavlja li trajne posljedice.

Sindrom se liječi imunomodulatornom terapijom. To mogu biti imunoglobulini i kortikosteroidi.

‘Smrtnost djece s post-COVID sindromom nije velika, ovo je bio težak slučaj’

Za HRT je Tešović danas rekao kako nije točno poznato koliko je slučajeva ovog sindroma, ali da se upravo formira mreža praćenja u Hrvatskoj. Zarazna je klinika, kaže, dosad ukupno imala oko 15 malih bolesnika. U ovom trenutku četvero djece je u Zaraznoj i liječi se od tog sindroma. Prvog su, dodaje, imali u svibnju ove godine i poznaju taj sindrom. Prvi slučajevi su u literaturi opisani u proljeće u Italiji, te u Velikoj Britaniji i SAD-u.

‘To je dijagnoza koja se traži pri primitku djeteta i primjenjuju se dijagnostički kriteriji CDC-a i WHO-a. Postupa se prema preporukama međunarodnih stručnih društava. Ovo je prvi put da je završilo sa smrtnim ishodom. Smrtnost nije velika, ali je opisana’, ističe Tešović.

koronavirus 6 tipova COVID-19 simptomi King's College rizik

Otkriveno 6 tipova bolesti: Razlikuju se prema ozbiljnosti simptoma zaraze koronavirusom

Znanstvenici s King's Collegea otkrili su 6 tipova COVID-19 prema ozbiljnosti simptoma. To bi moglo pomoći liječnicima da predvide...

SAZNAJTE VIŠE

Povećani broj malih bolesnika se bilježi od jeseni, pa tako i povećani broj MIS-c, i to počevši od listopada. Ovo dijete je napominje, od početka imalo tešku kliničku sliku.

Očitovanje o smrtnom slučaju 11-godišnjeg dječaka u nedjelju je zatražio ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/lijecnik-objasnio-rijetki-sindrom-koji-je-uzrokovao-11-godisnjaka-zarazenog-koronom-foto-20210124

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button