Koronavirus - 18. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Briga za starije u domovima: kako održati bliskost unatoč fizičkoj razdvojenosti

Otkako u pandemiji koronavirusa na razne načine bivamo “odsječeni“ jedni od drugih, osobito je teško ljudima koji borave u domovima za starije i nemoćne. Kako im olakšati situaciju?

briga za starije u domovima

Ovisno o epidemiološkoj situaciji, u nekim su područjima posjeti domovima zabranjeni, dok su u drugima načelno mogući, ali u vrlo ograničenom obliku.

Trenutno važeće mjere

U zatvorenom prostoru u posjet smije doći samo jedna osoba, i to na svega 15 minuta, sa zaštitnom maskom, ogrtačem i nazuvcima za obuću (posjetitelj ih treba donijeti sa sobom, a prema preporukama djelatnika doma). Dakako, uz to se provodi i uobičajena zaštita: mjerenje tjelesne temperature, dezinfekcija ruku i održavanje razmaka od dva metra preporučeno za zatvorene prostore.

Infekcije dišnih puteva često pogađaju starije osobe: Koji su uzroci i simptomi?

Na otvorenom prostoru posjet može trajati 30 minuta. Također je uputno da dođe samo jedan posjetitelj, uz već spomenute uobičajene mjere zaštite. I vani su maske obvezne, kao i održavanje razmaka od najmanje 1,5 metra između svih prisutnih.

Premda bi se trebalo podrazumijevati da bilo kakva sumnja na zarazu koronavirusom znači da posjet nije moguć, neki i dalje situaciju olako shvaćaju. Stoga podsjećamo: osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije, utvrđena zaraza bolešću COVID-19 ili imaju simptome karakteristične za COVID-19 ne mogu dolaziti u posjete korisnicima domova za starije i nemoćne. Korisnici kojima je izrečena mjera samoizolacije ne mogu primati posjete.

U domovima gdje su posjeti načelno mogući, oni se organiziraju prema unaprijed utvrđenom rasporedu. No budući da se epidemiološke okolnosti mijenjaju iz dana u dan, vodstvo doma može procijeniti da je posjet previše rizičan i zatražiti od posjetitelja da ne dolaze. Stoga se nemojte ljutiti ako se nađete u takvoj situaciji. Redovito budite u kontaktu s djelatnicima doma i njegujte dobre odnose, poštujući njihov trud da vaše voljene zaštite od opasne zaraze.

Što možemo učiniti?

Znakovito je, otkako su uvjeti posjeta stroži, da je općenito manje prehlada odnosno drugih viroza među korisnicima u domovima. To jasno pokazuje da posjetitelji sa sobom i inače „donose“ razne mikrobe. No, s druge strane, sama nemogućnost posjeta nepovoljno djeluje na zdravlje. To više što starije, bolesne i teško pokretne osobe ionako češće pate od osjećaja usamljenosti i zapostavljenosti. Stoga im sada treba posvetiti još više pažnje, dajući im do znanja da možete održati bliskost unatoč privremenoj fizičkoj razdvojenosti.

  • Ljubav i strpljenje – Ne zazirite od otvorenog izražavanja osjećaja nego konkretno recite nekome da ga volite i da se brinete za njega. Budite strpljivi i uporni. Starije osobe češće zaboravljaju što im je rečeno i teže se prilagođavaju novonastalim uvjetima.
  • Kontakt putem mobitela – Starije se osobe teže snalaze s modernom tehnologijom, pa su im potrebni što jednostavniji mobiteli. Ako osoba ne zna ili ne može rukovati mobitelom, ili se pak ne može služiti ni klasičnim telefonom, dogovorite se s djelatnicima doma kako uz njihovu pomoć organizirati telefoniranje i(li) videopozive. Nerijetko se prakticira i to da djelatnici u domu naprave videosnimku osobe i pošalju to njezinoj obitelji, i obrnuto, obitelj šalje snimke koje djelatnici doma pokazuju osobi. Osim redovitog javljanja, ne zaboravite značajne datume poput obljetnica, rođendana, blagdana i drugih prigoda koje su osobi posebno važne.

Kako olakšati

  • Prijateljstva i druženja u domu – Olakšajte osobi da i dalje bude u kontaktu s ljudima s kojima se družila prije odlaska u dom: prijateljima, susjedima, znancima… također putem svog mobitela kada god je to moguće. Potičite osobu i da se sprijatelji s drugim korisnicima doma, te i njima nastojte olakšati komunikaciju s “vanjskim“ svijetom.
  • Pošiljke i pisma – Ne opterećujte osobu negativnostima. Ponajprije joj šaljite lijepe i zabavne vijesti, kao i znakove pažnje poput čestitki, fotografija, pisama, dječjih crteža, rukotvorina… Možete ju razveseliti i cvijećem, omiljenom hranom, knjigama, časopisima… Dostava paketa moguća je, budući da se poslane stvari preventivno ostavljaju barem dva sata na svježem zraku. Tek potom se uručuju korisnicima u domovima. I sami se potrudite da te predmete dodirujete isključivo nakon pranja i dezinficiranja ruku (ili nosite zaštitne rukavice). Pakirajte ih u higijenski povoljnim uvjetima (po mogućnosti dezinficirajte sam predmet i okolne površine, stavite ga u čistu i zatvorenu vrećicu ili kutiju, imajte zaštitnu masku).
COVID-19 treca dob demencija Alzheimer pandemija

COVID-19: kako brinuti o starijim osobama, pacijentima s demencijom i Alzheimerovom bolešću

Dok vlada pandemija COVID-19 poseban je izazov brinuti o članovima obitelji koji imaju Alzheimer, tj. poteškoće sa shvaćanjem situacije...

SAZNAJTE VIŠE

Ukratko, učinite sve što možete da se i „daljinski“ brinete o dragim osobama. Premda trenutno niste u fizičkom kontaktu, u emocionalnom i socijalnom svakako i dalje možete biti. Uvijek postoji način da pokažemo ljubav i brižnost, a pandemija nas čak i potiče da u tome budemo raznovrsniji i kreativniji. Ne čekajte Božić kako biste dragoj osobi poslali pošiljku koja će je posebno razveseliti jer upravo je sada pravo vrijeme za darivanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button