Gripa i prehlada - 13. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez Pavliško, dr. med., spec. obiteljske medicine

Istina ili mit: Zbog propuha ćemo se razboljeti?

Tijekom ljeta postaju aktualne svađe oko otvaranja i zatvaranja prozora, najčešće potaknute onima koji se panično boje propuha i njegovih posljedica za zdravlje. No je li njihov strah opravdan? Hoćemo li se zbog propuha doista razboljeti?

Istina ili mit - zbog propuha ćemo se razboljeti?

Propuh se često proziva kao glavni krivac za brojne tegobe: njemu možemo "zahvaliti" na glavoboljama, bolovima u mišićima, bolu u leđima, pa čak i na upali mozga.

Tijekom ljetnih mjeseci u autobusima i tramvajima ponekad izbija pravi rat zbog otvaranja prozora, barem u onima u kojima klima-uređaji ne rade.

Slobodna sam ovom prilikom podijeliti i osobnu priču iz djetinjstva jer mi je tema propuha vratila sjećanja na moja putovanja na more i baki. Naime, na more sam putovala autobusom, a baki vlakom. Naravno, mojoj sreći nije bilo kraja jer sam znala da me čekaju veseli i uzbudljivi dani. Ali prije toga morala sam prijeći jednu prepreku: vreli autobus ili vagon vlaka. Naime, uvijek je postojala barem jedna osoba koja nije dopustila da se otvori prozor jer će, zaboga, teško oboljeti od propuha.

7 zamki u koje svi upadnemo zbog vrućina, a koje nisu niti malo bezazlene

I tako smo se, nekoliko sati, ostali suputnici (ili možda sapatnici) i ja kupali u znoju, mirisima, ustajalom zraku… A prava je istina da je upravo u tom trenutku postojala najveća prijetnja zdravlju zbog mogućnosti zaraze nekim virusom ili bakterijom. Naime, zatvaranjem prozora stvoreni su idealni uvjeti za širenje infekcije. Spomenimo i toplinski udar koji se može dogoditi ako se dulje vozimo prijevoznim sredstvom u kojem je zrak pregrijan.

Okidač, a ne uzrok

Pregledom stručne literature koja bi objasnila povezanost propuha i niza bolesti za koje se smatra odgovornim prava je istina da se ne može pronaći – ništa. Mnogo je veći broj zabavnih članaka koje su pisali laici na tu temu, a koji su u svojoj suštini istiniti. Od propuha se posve sigurno nećete razboljeti, uzroke treba tražiti drugdje. Vrlo rijetka iznimka je “upala živca” zvanog trigeminu. Kod tih pacijenata svako podražavanje živca, makar bila riječ i o slabašnom povjetarcu, može izazvati jake glavobolje.

Iako nas razni duhoviti tekstovi o propuhu mogu nasmijati, kada je riječ o zdravlju potreban je oprez. Naime, tumačite li neke bolove ili bolesti kao posljedice propuha, mogli biste neki ozbiljniji problem zanemariti. Uzmimo za primjer bol u vratu, točnije u vratnoj kralješnici, koji mogu uzrokovati brojni razlozi, a koji je propuh samo potaknuo jer se u tom trenutku povećala napetost mišića. Ili, primjerice, infekciju uha koju ste zaradili na bazenu, a pri čemu je propuh zapravo bio samo okidač za bol.

 Za prehladu su krivi virusi

Spomenimo i često upozorenje mnogih majki: “Nemoj stajati na propuhu, prehladit ćeš se.” Svoje ime prehlada duguje narodnom tumačenju da ćemo se prehladiti nakon duljeg izlaganja hladnom vremenu koje, među ostalim, podrazumijeva i vjetar. Prehladno, prehlada… No prije nego što se uhvatimo nečeg naizgled tako logičnog i smislenog, treba znati da su uzročnici prehlade virusi koji se doista češće šire tijekom zimskih mjeseci, no ni ljetne prehlade nisu rijetkost.

Ipak, treba znati da se virusi najuspješnije šire u zatvorenim prostorijama u kojima smo bliži jedni drugima, a u koje se zimi skrivamo od hladnog i vlažnog vremena. Upravo niska, a ne visoka vlažnost zraka pogoduje infekciji, odnosno povećava vjerojatnost širenja virusa.

Dakle, virusi vole suho i toplo, a ne vlažno i hladno, a o vjetru da i ne govorimo. S obzirom na to da se šire najčešće zrakom putem aerosola, vjetar im znatno otežava tu misiju. Stoga je svakako mnogo manja vjerojatnost da ćete se prehladiti na vjetru, nego u tramvaju s čvrsto zatvorenim prozorima.

Jugo je najopasniji

Tijekom ljeta je najopasnija svakako južina. Naime, jugo koji puše s jugoistoka na Jadranu obično je povezan s nadolazećom ciklonom iz zapadnog Sredozemlja. Južina je naziv za vremenske (ne)prilike koje su tada karakteristične te je tih dana i loša biometeorološka prognoza.

Možda još niste imali prilike čuti da je davnih dana u Dubrovačkoj Republici postojao propis prema kojemu se zakoni nisu donosili tijekom južine. U nekim se gradovima Mediterana i danas južina uzima u obzir kao olakotna okolnost pri počinjenju teških kaznenih djela.

Topao vjetar pogoduje i pogoršanju psihoza izazivajući psihomotorni nemir, pojačanu aktivnost i agresivnost te razdražljivost. No ako ste zdravi, najveća je vjerojatnost da ćete se zbog južine s nekim dobro posvađati.

Jačanje imunosnog sustava preduvjet je zdravlja

Snažnom imunitetu nitko ne govori “Nazdravlje!” – ojačajte ga na vrijeme

Imunosni sustav je sustav organa koji štiti organizam od štetnog utjecaja stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita), njihovih...

SAZNAJTE VIŠE

Ipak, pripazite ako puše jak vjetar, a vi ste mokri, bilo zahvaljujući kupanju ili znoju. Vjetar može dovesti do pothlađivanja mišića, a grč je reakcija kojom se oni brane od hladnoće pa tako vjetar može izazvati osjećaj ukočenosti. Pothlađivanje općenito šteti našem zdravlju i svakako ga treba izbjegavati.

I za kraj – bol je uvijek upozorenje da se u tijelu nešto događa. Stoga provjerite uzrok boli, posebno ako je dugotrajniji, prije nego što okrivite muža da nije zatvorio prozor prije odlaska na spavanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button