Dječje zdravlje - 8. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Poziv Aktivne Hrvatske i Kineziološkog fakulteta: potaknimo djecu na tjelesnu aktivnost

U sklopu inicijative za više kretanja i tjelovježbe među djecom, predložene su vježbe uz korištenje školskih stolica koje djeca kad usvoje, mogu raditi i na školskom odmoru ili pak prije i poslije nastave

potaknimo djecu na tjelesnu aktivnost

Posljednjih dana vodeći hrvatski stručnjaci upozoravaju na porazne podatke koji govore da 35% djece u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom težinom. Aktivna Hrvatska i Kineziološki fakultet pozivaju roditelje da potiču djecu na redovnu tjelesnu aktivnost koja je izrazito važna za sve, a posebno kada je riječ o djeci i mladima. Znanstveno je dokazan pozitivan učinak redovite tjelesne aktivnosti na pravilan rast i razvoj, održavanje tjelesne težine te smanjenje rizika od različitih bolesti. Redovito tjelesno vježbanje pozitivno utječe na pravilan razvoj mišićnog i koštanog sustava, te poboljšava čitav niz sastavnica tjelesne spremnosti, kao što su koordinacija, jakost, ravnoteža. Posebno valja istaknuti utjecaj redovite tjelesne aktivnosti na smanjenje stresa i općenito njen utjecaj na mentalno zdravlje pojedinca.

Mnogim su mladima 2 sata nastave tjelesnog jedina aktivnost tijekom tjedna!

„Nažalost, podaci ukazuju kako Hrvatska posljednjih godina nazaduje kada je u pitanju redovna tjelesna aktivnost. Mnogim mladim ljudima su dva sata nastave Tjelesne i zdravstvene kulture jedina tjelesna aktivnost tijekom tjedna. To je kao da su dva puta u tjednu pojeli obrok! Dizajnirani smo za kretanje, te se jedino ljudsku potrebu za kretanjem ne može nadomjestiti tabletama ili strojevima. Ukoliko se ne krećemo dovoljno, što je upravo slučaj s novim generacijama, sve će to doći na naplatu i to s ozbiljnim posljedicama!“ – ističe doc.dr.sc. Dario Novak s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba.

Budimo tjelesno aktivniji

Dakle, kao nacija, moramo biti više tjelesno aktivni. Postoje razne preporuke vezane uz tjelesnu aktivnost djece i mladih. „Najčešće se preporučuje 180 minuta tjelesne aktivnosti dnevno za djecu, te 60 minuta dnevno za mlade. Naravno, preporučuje se ograničavanje vremena koje djeca i mladi provode pred ekranima!“ – zaključuje Dario Novak.

Predlažemo vježbe uz korištenje školskih stolica koje djeca kad usvoje, mogu raditi i na školskom odmoru ili pak prije i poslije nastave. Sve vježbe provode se vlastitom težinom, a iste su osmišljene s ciljem aktivacije različitih mišićnih skupina. Vježbe se izvode kroz određeni broj ponavljanja (5-8 ponavljanja), te se mogu izvoditi kroz nekoliko krugova (1-3 kruga). Kineziologinja i trenerica Aktivne Hrvatske Lukrecija Dragić vježbe pokazuje uz stalnu vježbačicu u projektu Anju.

Primjeri vježbi za djecu uz školske stolice

Podizanje nogu iz sjeda

Iz uspravnog sjeda na stolici, istovremeno podižemo obje noge pogrčene u koljenu od tla. U trenutku podizanja nogu, spajamo dlanove obje ruke ispod koljena. Jednostavnija varijanta ove vježbe jest podizanje nogu i držanje rukama za bočne strane stolice.

Vjezba 1  Vjezba 1.1

Izdržaj s opruženim rukama

Postavimo se u poziciju upora tako da su dlanovi na stolici. Opružimo noge i ruke tako da pritišćemo podlogu ispod sebe. Zadržite pokret na nekoliko sekundi.

Vjezba 2

Podizanje kukova

Legnite na pod, dlanove postavite bočno od tijela okrenute prema dolje. Noge su pogrčene u koljenima i stopala se postavljaju na stolicu. Naslonite se na ruke i iz ležanja podižete kukove, zadržite dvije sekunde u zraku i vratite u početni položaj. 

Vjezba 3

Propadanje

Dlanove postavite na bočni dio stolice. Noge su pogrčene u koljenima i stopala se nalaze ispod koljena. Naslonite se na ruke i podignite kukove. Iz te pozicije blago savijte ruke u laktovima i vratite se u početni položaj. 

Vjezba 4 Vjezba 4.1

Čučanj

Uspravni stojeći stav, noge su u širini kukova ili ramena. Ruke opružimo ispred tijela i sporo se spuštamo u čučanj. Pokret spuštanja završava na stolcu. U fazi podizanja nogama potiskujemo pod i uspravljamo tijelo. 

Vjezba 5 Vjezba 5.1

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button