Dječje zdravlje - 17. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Zlatni rujan: najveći neprijatelji djece oboljele od malignih bolesti su neznanje i ignoriranje

Trendovi u svijetu i u Europi otprilike su isti – karcinomi, pa tako i oni kod djece, nažalost su u uzlaznoj putanji

udruga ljubav na djelu i maligne bolesti kod djece_dijete ima karcinom

Dijagnoza maligne bolesti kod djeteta kod svakog će roditelja izazvati stanje šoka, pri čemu će se miješati strah, nevjerica, panika, bol i tuga. Težinu itekako osjećaju i ostali članovi obitelji te bliski prijatelji, a djetetu se od tog trena život temeljito mijenja. Ne samo da najčešće ulazi u težak i kompliciran proces liječenja, da će podnositi razine stresa s kojima se i odrasli teško nose, već će se suočiti s nizom teškoća i u razdoblju oporavka kad dođe vrijeme za povratak u “normalan život”.

Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj koji nisu novijeg datuma, a mogu se pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u našoj je zemlji 2014. godine od malignih bolesti oboljelo 175 djece u dobi od 0 do 19 godina. Od toga je 123 njih bilo u dobi od 0 do 14 godina. U proteklom je desetljeću u prosjeku godišnje od malignih bolesti obolijevalo 167 djece u dobi od 0 do 19 godina. Bitku za život gubilo je 35 maloljetnih pacijenata. Statistike za Hrvatsku također govore da su najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece (0-19) bile leukemije. Zatim slijede maligni tumori mozga i leđne moždine te limfomi.

Kada je potrebna nutritivna potpora?

Porast broja novooboljele djece

Trendovi u svijetu i u Europi otprilike su isti. Karcinomi, pa tako i oni kod djece, nažalost su u uzlaznoj putanji. Uzroci razvoja malignih bolesti i dalje se istražuju. No svakako ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da od njih i djeca mogu oboljeti te se educirati kako bismo mogli pravovremeno prepoznati simptome o čemu će ovisiti i uspješnost liječenja.

Ohrabruju podaci velikog svjetskog opservacijskog istraživanja CONCORD-3 objavljenog prošle godine u časopisu Lancet, prema kojima je petogodišnje preživljenje od malignih bolesti djece u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka. Za limfome u dječjoj dobi iznosi 95 %, akutne limfatične leukemije 85 %, a za tumore mozga 73 %. Pa ipak, prostora za poboljšanje u sustavu, posebice na području edukacije i pravovremenog dijagnosticiranja bolesti itekako ima. Na podizanju svijesti o karcinomima djece mora se sustavno i intenzivno raditi tijekom cijele godine, a ne samo povodom svjetskih dana i njima posvećenih mjeseci kao što je to slučaj u rujnu.

Važnost podrške u prvim danima

U trenutku kad djeca i njihovi roditelji doznaju dijagnozu, najviše od svega mogu pomoći konkretni savjeti i smjernice o liječenju. Naravno, taj zadatak prvenstveno leži na liječnicima specijalistima koji upućuju roditelje u daljnje korake liječenja. No nimalo manje važni su podrška, savjeti i pomoć onih koji su se borili ili se i dalje bore s karcinomom.

U Hrvatskoj postoji više udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti. Njihov je zadatak upravo taj da pomognu djeci pacijentima i njihovim roditeljima na svakom području – od rješavanja administrativnih zavrzlama, psihološke pomoći do smještaja u blizini bolnice ako postoji takva mogućnost. Jedna od takvih udruga je “Ljubav na djelu”. Udruga okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti (uglavnom od solidnih tumora) koja se liječe u “Klinici za dječje bolesti Zagreb” u Klaićevoj te na Institutu za tumore.

“Ljubav na djelu”

“Roditeljima je najveća podrška potrebna u početku. Dijagnoza bolesti je veliki šok, izgubljeni ste te su vam u tom trenu najpotrebnije smjernice, objašnjenja i upute o tome što, gdje i kako napraviti”, ispričala nam je Vedrana Babić, tajnica udruge „Ljubav na djelu“ koja je i sama prošla iskustvo sa svojim djetetom. Njihova udruga odlično je organizirana. Imaju višegodišnje iskustvo te im je dobro poznat svaki korak liječenja i oporavka. Udruga raspolaže i s tri apartmana u Deželićevoj ulici u blizini Instituta, pa ima mogućnosti smještaja roditelja malih pacijenata.

Maligne bolesti kod djece

Trebate li svojem djetetu reći da boluje od maligne bolesti?

Dijagnoza maligne bolesti djeteta stavlja pred roditelje brojne izazove, a jedan od prvih jest treba li dijete upoznati s...

SAZNAJTE VIŠE

Loši uvjeti liječenja i komplicirana papirologija

“Nažalost, naše su bolnice loše po pitanju smještajnih kapaciteta te se teško može govoriti o pristojnim uvjetima za liječenje djece, a ni liječnici te medicinske sestre nemaju odgovarajuće uvjete iako daju sve od sebe. Često je riječ o malim, skučenim sobama u kojima se ni prozori ne mogu otvoriti, a roditelji ne mogu biti sa djetetom što je za mališane izuzetno važno. Također ima situacija u kojima su u istoj sobi djeca koja su u terminalnoj fazi bolesti te ona koja se mogu oporaviti. To je izuzetno loše za djecu u oporavku i njihove roditelje. Takav je problem postojao i u Klaićevoj, dok je na Institutu prostor puno veći. Adekvatan je za djecu koja ondje mogu imati svoj mir, usmjeriti se na liječenje i biti s roditeljima, imaju prostor za igru, a oni pacijenti koji moraju biti u sterilnim uvjetima također su posebno odvojeni. Na uvjetima liječenja mora se, dakle, još puno raditi”, ističe Babić.

Uz sve izazove i probleme liječenja, roditelji se u Hrvatskoj bore i s administrativnim aparatom. Naime da bi djeca i roditelji ostvarili svoja prava koja proizlaze iz zdravstvenog, socijalnog, mirovinskog sustava te sustava obrazovanja, moraju krenuti u potragu za nalazima i mišljenjima te prolaziti različite postupke vještačenja. Osnovni je problem, objasnila je Babić, papirologija.

“Naime, sva djeca oboljela od malignih bolesti imaju, među ostalim, pravo na invalidninu, a ostvaruje se i pravo na povećani dječji doplatak. Međutim, to podrazumijeva obilazak bolnica, državnih institucija, niz pretraga i raznih pregleda da bi se uopće dobila potvrda da je dijete bolesno. Postupci traju mjesecima, a dijete leži u bolnici. Poseban je problem i s pacijentima koji su iz obitelji s nižim dohocima, koji nisu iz Zagreba, a ovdje se moraju liječiti”, istaknula je te pozvala državne institucije da se više angažiraju na olakšavanju te komplicirane procedure.

Predrasude i neznanje

Teškoće s kojima se suočavaju dijete i njegova obitelj ne staju niti nakon liječenja kada je vrijeme da se dijete vrati u svoju okolinu. Iako živimo u vremenu u kojem su informacije svima lako dostupne, stigmatizacija i dalje itekako predstavlja problem. Posebice je to prisutno u mlađoj školskoj dobi kad su djeca sklona zadirkivanju te još uče o prihvaćanju različitosti.

Nažalost, iskustvo Vedrane Babić govori i o predrasudama te nepoznavanju problema i od strane odraslih, educiranih osoba. Tako je svjedočila i situaciji u kojoj su roditelji branili druženje s njezinom kćeri kako se njihovo dijete ne bi zarazilo.

“Takve i slične izjave govore nam da je potrebno stalno i kontinuirano raditi na edukaciji i povećanju svijesti o zloćudnim bolestima jer je i dalje riječ o tabu temi. Također bi trebalo inicirati projekte edukacije za liječnike, posebice pedijatre u primarnoj zdravstvenoj zaštit. Oni su prvi u kontaktu s djecom kako bi lakše i brže prepoznali simptome te uputili dijete na daljnje pretrage. Nažalost, neke bolesti, poput leukemije, mogu imati simptome slične gripi ili prehladi te se događa da se kasni s postavljanjem dijagnoze”, zaključuje Babić.

Ljubav na djelu_udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button