Dišni sustav - 18. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

„Zvuk“ astme: kako se učinkovitije nositi s piskanjem

Čujno disanje u vidu piskanja, odnosno zviždukanja karakteristično je za astmu, a upućuje na opstrukciju dišnih putova. Boljim poznavanjem bolesti, simptoma i liječenja moguće je postići i bolju kontrolu nad svojim zdravstvenim stanjem

astma disanje piskanje zvuk kasalj

Piskanje pri disanju je zvuk karakterističan za astmu, no kojeg možda ne biste odmah prepoznali osim ako ga već i sami niste doživjeli.

„Piskanje je zvuk koji se javlja kod izdisanja, a koji upućuje na postojanje opstrukcije dišnih putova“, objašnjava dr. Richard Castriotta, profesor medicine i predstojnik odjela za plućnu i intenzivnu njegu te medicinu spavanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Texas u Hustonu. Ovo piskanje se najčešće povezuje s napadom astme, a rezultat je pokušaja probijanja zraka kroz sužene dišne putove dok pokušavate izdahnuti zrak iz pluća, objasnio je Castriotta.

Osjećaj nedostatka zraka (otežano disanje): zašto nam se događa?

Simptom koji se ne smije zanemariti

Piskanje se javlja tijekom egzacerbacije, odnosno razdoblja pogoršanja simptoma ili napada astme. Iako su rezultati mjerača vršnog protoka zraka ili testa disanja u liječničkoj ordinaciji točnije mjere vaše plućne funkcije, simptome poput piskanja, kratkog daha, kašljanja ili osjećaja stezanja u prsima ne biste trebali zanemariti.

Ponavljajuće piskanje znak je da morate nešto poduzeti kako biste poboljšali svoje disanje.

Kako se nositi s piskanjem?

Većina pacijenata može kontrolirati svoje iznenadne simptome astme, među njima i piskanje, inhalatorom u kojem je bronhodilatacijski lijek, kaže Castriotta. Umirujuće djelovanje kratkodjelujućih beta-2-antagonista može se osjetiti za oko 10 minuta. Ovi lijekovi pomažu otvoriti dišne ​​putove kako biste lakše disali – i bez piskanja.

Nekoliko praktičnih savjeta može vam pomoći u lakšem upravljanju piskanjem, ali i drugim simptomima astme.

Napišite akcijski plan za astmu

Ovo je pregled lijekova ili radnji koje trebate poduzeti kada se vaši simptomi astme razbuktaju. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što trebate učiniti ako počnete piskati i provjerite je li to zapisano kako biste vi ili netko drugi mogli pronaći upute ako vam zatrebaju.

Znati točno koji lijek i kada uzeti

Većini pacijenata oboljelih od astme pomoći će inhalator s bronhodilatacijskim lijekom, no u nekim slučajevima mogla bi biti potrebna primjena oralnog kortikosteroida. Pitajte svog liječnika koji lijek trebate uvijek imati pri ruci, koje okolnosti opravdavaju njegovu primjenu i u kojoj ga dozi uzimati. Saznajte možete li ponoviti uzimanje ili povećati dozu ako vaše piskanje ne nestane u očekivanom vremenu.

Pripremite rezervni plan za slučaj da lijek ne pomaže

Nikako se ne preporučuje samostalno donošenje odluke o primjeni nove doze lijeka ili drugog lijeka (bilo putem inhalatora ili nebulizatora) u slučaju da vam propisani lijek ne donese olakšanje simptoma. Ako piskanje i drugi simptomi napada astme potraju, nazovite svog liječnika ili se javite u hitnu službu.

Identificirajte svoje okidače

Ako vam je poznato koji alergeni ili tvari izazivaju kod vas piskanje, svakako ih trebate izbjegavati, odnosno istog trena se od njih udaljiti ako je napadaj već počeo. Mogući okidači su mačja perut, dim cigareta, snažan miris parfema, sredstava za čišćenje i sličnih kemikalija koji nadražuju vaše dišne putove. 

alergije astma

Alergije i astma: najčešća pitanja i odgovori 

Astma je bolest od koje u svijetu boluje više od 300 milijuna ljudi, a uskoro bi taj broj mogao...

SAZNAJTE VIŠE

Utvrdite situacije koje povećavaju rizik pogoršanja astme

Osim poznatih okidača, važno je znati da postoje i određene situacije koje povećavaju rizik od piskanja, čak i ako je vaša astma dobro kontrolirana. Na primjer, virusne respiratorne infekcije mogu potaknuti piskanje i druge simptome kod osoba koje boluju od astme.

U konačnici, dobro poznavanje vaše bolesti i onoga s čime se borite, može vam pomoći u postizanju bolje kontrole nad svim simptomima astme, pa tako i piskanja.

Izvor: Everyday Health

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button