promo signPROMO ČLANAK

Dišni sustav - 15. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Što je inhalacijska terapija i zašto je dobra kod bolesti dišnog sustava?

Inhalacijska terapija predstavlja unos ljekovitih tvari u tijelo udisanjem. Tim pojmom označavamo liječenje udisanjem vodenih para, navlaženih medicinskih plinova i lijekova u obliku raspršenih aerosola

Inhalacijama vodenih para bolesniku se želi navlažiti sluznicu dišnih puteva, omekšati sekret dišnih organa i time olakšati iskašljavanje.

Kod asistirane ventilacije potrebno je vlažiti zrak ili medicinski plin koji se dovodi bolesniku. Nenavlaženi zrak, u slučaju dulje terapije i visoke koncentracije kisika, može oštetiti sluznicu dišnih organa.

Inhalirane ljekovite tvari u obliku aerosola djeluju lokalno na sluznicu dišnih organa i sistemski nakon resorpcije u krvi.

Kako se liječi dječji kašalj? Pomozite djetetu u iskašljavanju

Što su aerosoli?

Aerosoli su tekućine ili ljekovite tvari raspršene u sitne čestice. Kako bi ljekovite tvari dosegle alveole, raspršene čestice aerosola moraju biti što manje. Čestice manje od 1 µm se ukorjenjuju u alveolama ili ih bolesnik izdahne. Čestice veće od 5 µm ne dosežu donje dišne puteve, odlažu se na sluznici usta i grla, a bolesnik ih može i progutati.

Danas postoje različite vrste inhalatora od kojih svaki na svoj specifičan način raspršuje ljekovite tvari. Tako u aerosolu nastaju mokre ili suhe ljekovite čestice.

Mokri aerosoli nastaju raspršivanjem s pomoću inhalatora – raspršivanjem otopina ili suspenzija te s pomoću aerosolnih raspršivača.

S pomoću inhalatora za lijekove u prahu nastaju suhi aerosoli.

Stanja bolesti kod kojih se najčešće koriste inhalacije

Dišni su organi izloženi brojnim štetnim tvarima i mikroorganizmima iz zraka. Stoga su bolesti dišnih organa, pogotovo kod djece, najčešće akutne i kronične.

Uzroka za oboljenja dišnih organa ima mnogo. Pronaći ćemo ih u okolini ili samom organizmu.

Iz okoline ugrožavaju infekcije, kemijski učinci, povrede i učinci različitih lijekova.

Iz samog organizma proizlaze smetnje opće imunosti, smetnje lokalne obrane pluća, prekomjerna reaktivnost bronha ili psihogeni uzroci.

Prednosti izravnog unosa lijekova u dišne organe inhalacijom su:

 • lokalno djelovanje
 • trenutni učinak
 • veća učinkovitost lijeka kod manjih doza
 • manje sistemskih nuspojava.

PHILIPS inhalator tuljan Sami – prijatelj vaše djece!

PHILIPS tuljan Sami je kompresorski inhalator za kućnu i profesionalnu upotrebu. Preporučujemo ga za liječenje gornjih i donjih dišnih puteva. Dizajn je prilagođen pedijatrijskoj populaciji što omogućuje bolju suradljivost kod djece, a ujedno i kraće trajanje terapije. No preporučuje se za pacijente svih dobnih skupina.

Na bazi dugogodišnjeg iskustva u području aerosolne terapije i brojnih kliničkih istraživanja, Philips je razvio jedinstvenu SideStream® tehnologiju za raspršivanje lijeka.

Philips respironics kompresorski inhalator Sami Tuljan

Prednosti PHILIPS inhalatora sa SideStream® raspršivačima:

 • Dvostruko kraće vrijeme terapije, brza i učinkovitija primjena lijeka – inhalacija traje između 4-5 minuta
 • Optimalna veličina raspršenih čestica – zahvaljujući dvostrukom Venturi efektu, 80% raspršenih čestica je u rasponu od 1-5 µm što je od velikog značenja za postizanje terapijskog učinka u donjim dišnim putevima
 • Povećani udisajni protok za 140% u odnosu na standardne raspršivače što osigurava veći broj čestica koje dopiru do pluća

Karakteristike inhalatora i sustava za raspršivanje određuju svojstva i kvalitetu aerosola. Svojstva aerosola, kao što je npr. veličina čestica, imaju ključnu ulogu u odlaganju lijeka u dišnim putevima te određuju učinkovitost liječenja.

Komplet PHILIPS tuljan Sami sadrži: masku za djecu sa slikom kornjače koja je posebno dizajnirana te smanjuje mogućnost ulaska aerosola u oči, SideStream® višekratni raspršivač i rezervne filtere. Uz inhalator u paketu dolazi i torba veselih boja za lakši transport kompresora i dodatne opreme. Garancija za PHILIPS Sami inhalator je 3 godine.

PROMO
inhalacijska terapija i bolesti disnog sustava - zasto su dobri inhalatori

Inhalacijska terapija: Koje su prednosti korištenja inhalatora?

Inhalacijska terapija podrazumijeva unos ljekovitih tvari u tijelo udisajem, a inhalatori na specifičan način raspršuju te tvari te pomažu...

SAZNAJTE VIŠE

U kojim indikacijama se preporučuje upotreba inhalatora?

 • astma
 • alergijski rinitis
 • bronhitis
 • sinusitis
 • bakterijske/virusne infekcije gornjih i donjih dišnih puteva
 • KOPB
 • bronhiolitis
 • nealergijski rinitis
 • cistična fibroza
 • laringektomirani pacijenti

Više informacija o inhalatoru PHILIPS tuljan Sami potražite na ovom linku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button