Zdrava prehrana - 3. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Mirja Zupčić, mag. nutr., Vitamini.hr, ADIVA Plus sadržaj

Spavanjem protiv pretilosti i šećerne bolesti

Istraživanja pokazuju kako je važno osigurati organizmu dovoljno sna jer njegov dugotrajni manjak može rezultirati dijabetesom i pretilošću

manjak sna debljina dijabetes pretilost

U modernom društvu se odgovarajuća količina sna smatra luksuzom. Nekoliko je eksperimentalnih studija pokazalo kako nedostatak sna utječe na hormonalnu ravnotežu u tijelu.

Inzulinska rezistencija

Inzulinska rezistencija je rani znak razvoja dijabetesa tip 2 kod kojeg se javlja neosjetljivost stanica na inzulin uslijed čega se glukoza nakuplja u krvotoku.

Otkrijte šećernu bolest na vrijeme: 12 simptoma dijabetesa

Da bi se riješila viška glukoze, gušterača proizvodi čak i veće količine inzulina. Međutim, on nije učinkovit u otklanjanju glukoze iz krvi u stanice, pa može doći do oštećenja krvnih žila, živaca, očiju i organa. Naposljetku, gušterača ne uspijeva kompenzirati višak glukoze u krvi te može doći do razvoja dijabetesa.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 28 zdravih muškaraca i žena u dobi između 18 i 23 godine, pokazalo je kako ispitanici koji nisu spavali 24 sata imaju poremećenu dinamičku interakciju između izlučenog inzulina te njegovog učinka na razinu glukoze u krvi. Druga studija iz 2004. godine je pokazala kako nedostatak sna povećava želju za unosom hrane bogate ugljikohidratima što može dodatno opteretiti beta stanice gušterače i ravnotežu između glukoze i inzulina.

Disbalans hormona izaziva prejedanje

U literaturi se navodi kako nedostatak sna uzrokuje povećanje hormona kortizola – hormona stresa, koji negativno djeluje na krvni tlak i razinu glukoze u krvi, a dugotrajno povišeno lučenje kortizola povezuje se s prekomjernom tjelesnom masom i dijabetesom.

No, osim inzulina i kortizola, poremećaj sna dovodi i do poremećaja u radu hormona koji direktno utječu na regulaciju unosa hrane. Primjerice, znanost je pokazala kako osoba koja se bori s nesanicom ima sniženu razinu leptina u krvi, dok u normalnim okolnostima, povišena razina leptina potiskuje apetit i povećava potrošnju energije. Protutežu leptinu u tijelu daje grelin – hormon koji se luči u želucu dok leptin proizvode stanice masnog tkiva.

Nekoliko je studija zabilježilo porast u razini grelina kod ispitanika nakon neprospavanih noći stoga je za pretpostaviti da promjene u razini grelina i leptina nakon razdoblja bez sna stimuliraju prejedanje.

Pad u potrošnji energije

Osim hormona, zdravorazumski je za zaključiti da što smo dulje budni, imamo i više vremena za konzumaciju hrane, a osim toga se osjećamo umorno pa nemamo motivaciju za kretanje i trošenje kalorija što su pokazale i razne studije.

dijabetes spavanje apneja poremecaj spavanja secerna bolest

„Tajna“ veza dijabetesa i spavanja

Redovito spavanje je uz ostale čimbenike važno za regulaciju šećera u krvi naročito za dijabetes tipa 2, a ponekad...

SAZNAJTE VIŠE

Još jedno zanimljivo područje koje treba bolje istražiti je i utjecaj nedostatka REM faze sna koja dominira u drugoj polovici sna jer se pokazalo kako je REM faza energetski skuplja od faze dubokog sna koja prevladava u prvoj polovici sna.

Istražiti bi trebalo i činjenicu da je majkama s malom djecom često teško izgubiti kilograme dobivene u trudnoći, a poznato je da im je san uskraćen prvih nekoliko mjeseci djetetova života.

Članak u cijelosti, a koji sadrži i savjete što možemo učiniti, potražite na stranici Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button