Zašto treba jesti hren?
Kada pomislimo na hren, prva asocijacija većini ljudi je njegov karakterističan ljuti okus koji „udara“ u nos i tjera suze na oči. No, iza tog intenzivnog okusa krije se pravo bogatstvo nutritivnih vrijednosti, pa čak i ljekovitih svojstava
Hren je grmolika biljka čiji korijen koristimo u prehrani kao prilog, odnosno začin. Pripada porodici kupusnjača zajedno s brokulom i keljem, a prirodno je bogat vitaminima i mineralima. U samo jednoj žlici svježe naribanog hrena pronaći ćete važne nutrijente kao što su vitamin C, kalcij, mangan, kalij, fosfor, cink te u nešto manjoj mjeri i magnezij. Posebno je impresivan sadržaj vitamina C – svježi hren sadrži više ovog važnog vitamina nego većina voća i povrća.
No prava snaga hrena leži u njegovim bioaktivnim spojevima. Najvažniji među njima je glikozid sinigrin, spoj koji se pretvara u alil izotiocijanat kada se korijen nareže ili nastruže. Upravo ovaj spoj daje hrenu karakterističan ljuti okus, ali i brojna ljekovita svojstva.
Skrivene moći tanjura juhe: krijepi nas, liječi i pomaže u mršavljenju
Zašto je hren zdrav
Znanstvena istraživanja pokazuju da hren može pomoći našem zdravlju na nekoliko načina:
- Smanjuje upalne procese u tijelu. Bioaktivni spoj glikozid sinigrin blokira određene upalne puteve u organizmu pa konzumacija hrena može pomoći kod ublažavanja ili prevencije kroničnih upala koje mogu dovesti do razvoja različitih bolesti poput artritisa ili srčanih oboljenja.
- Jača imunitet svojim antibakterijskim djelovanjem. Izotiocijanati u hrenu pokazali su se učinkovitima u borbi protiv različitih bakterija i mikroba. Također pomažu u borbi protiv gljivičnih infekcija.
- Čisti dišne puteve. Hren svojom karakterističnom ljutinom „otvara sinuse“ i potiče stvaranje sluzi te tako pomaže kod izbacivanja štetnih mikroorganizama iz sinusa i dišnih puteva. Znanstvena istraživanja pokazuju da hren ima prirodno antibiotsko djelovanje u liječenju sinusitisa i bronhitisa.
- Sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i štite stanice od oštećenja. Neki znanstveni radovi sugeriraju da bi antioksidansi iz hrena mogli pomoći kod prevencije rasta stanica raka debelog crijeva, pluća i želuca.
Ipak, treba imati na umu da hren jedemo kao prilog uz jelo, dakle u manjoj količini, pa ne treba precjenjivati njegovo djelovanje na zdravlje organizma u cjelini.
Pripremite domaći umak od hrena, budite oprezni s kupovnim
Iako u trgovinama možemo pronaći gotove umake od hrena, priprema domaćeg hrena ima nekoliko prednosti. Kupovni proizvodi često sadrže dodatne konzervanse i visoku količinu natrija, dok domaći hren zadrži sve prirodne sastojke.
Za pripremu domaćeg umaka od hrena trebat će vam svježi korijen hrena, jabučni ocat, malo soli i vode, malo ulja i po želji žličica šećera. Važno je naglasiti da tijekom pripreme trebate osigurati dobru prozračenost prostorije i možda nositi zaštitne naočale jer su isparenja prilično intenzivna.
Korijen hrena dobro operite i ogulite. Uklonite sve tamnije dijelove. Naribajte hren na sitnom ribežu ili usitnite u procesoru hrane. Dodajte malo hladne vode i jabučnog octa – ocat će pomoći u očuvanju boje i produljiti trajnost hrena. Posolite po ukusu i, ako želite, dodajte malo šećera da ublažite ljutinu, a možete kapnuti i malo ulja. Spremite u staklenku i čuvajte u hladnjaku.
Naoružajte imunitet pravom kombinacijom namirnica
SAZNAJTE VIŠEOprez kod konzumacije
Iako je hren zdrav prilog jelima, nije za svakoga. Osobe s upalnim bolestima probavnog sustava (poput Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa ili čira na želucu) trebale bi biti oprezne s konzumacijom ove namirnice jer može pogoršati simptome. Također, trudnice i dojilje te djeca mlađa od četiri godine trebali bi izbjegavati hren. Ako osjetite previše iritacije u ustima, nosu ili želucu, smanjite količinu koju konzumirate.
Hren je, istaknimo u zaključku, više od običnog začina. Odlično ide uz sva kuhana mesa, nareske, ribu, salate i svježi sir… a osim intenzivnog okusa, blagotvorno će djelovati i na vaše zdravlje.
Korišteni izvori: WebMD, Healthline, Cleveland Clinic